mamaplus

Beneficiile cărnii de curcan pentru sănătate. De ce trebuie să o consumi

-
//
30.07.2020

Curcanul domestic din zilele noastre este un descendent al celui sălbatic ce trăia odată pe teritoriul ocupat astăzi de SUA și Mexic. Curcanul este o pasăre destul de populară, mai ales în rândul celor care preferă o dietă săracă în grăsimi: conține doar 1 gram de grăsime la 30 g carne (puiul, vita și porcul au minimum 2 g grasime pentru aceeași porție de carne).

Curcanul este o sursă bogată de acid folic, vitamine și minerale precum zinc și potasiu, care mențin la niveluri scăzute colesterolul. Se consideră că protejează sarcinile de apariția defectelor de naștere, protejează consumatorii de cancer și boli cardiovasculare. Carnea de curcan are beneficii mari pentru sănătate, întrucât reglează tensiunea arterială, contribuie la întărirea sistemul imunitar și facilitează procesul de vindecare a organismului.

Iată câteva dintre beneficiile consumului cărnii de curcan:

  • Curcanul este o sursă bogată de proteine, niacină (vitamina B3), vitamina B6 și aminoacidul triptofan. În plus, conține zinc și vitamina B12. Carnea albă de curcan, fără piele este foarte săracă în grăsimi, însă constituie o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. 120 g carne de curcan furnizează 65% din necesarul zilnic recomandat de proteine, cu 30% mai puține calorii și 50% mai puține grăsimi decât carnea de vită.
  • Carnea de curcan are proprietăți anticancerigene. Este o sursă bună de seleniu, o componentă esențială necesară metabolismului hormonului tiroidian, un antioxidant excelent pentru sistemul imunitar. Cercetările medicale au descoperit faptul că aportul corespunzător de seleniu în organism reduce incidența cancerului.
  • Curcanul preparat la cuptor, simplu, fără piele este sărac în grăsimi saturate, conține mai puțin colesterol decât puiul, porcul sau vita.
  • Curcanul este considerat a avea proprietăți care generează bună dispoziție. Conține triptofan care, la rândul lui, produce serotonina, un neurotransmițător care îmbunătățește starea de bine a celui care consumă carnea de curcan. Triptofanul joacă, de asemenea, un rol important în întărirea sistemului imunitar, lucru demonstrat științific.
  • Vitamina B6 și niacina (vitamina B3) prezente în carnea de curcan sunt esențiale pentru producerea de energie în organism. Niacina este importantă și pentru transformarea proteinelor, grăsimilor și carbohidraților în energie ce poate fi utilizată de către corpul nostru.
  • Fiind o sursă bogată de vitamina B6, curcanul facilitează donarea unei grupe de metil în procesul de metilare a homocisteinei. Acest proces presupune că grupele de metil sunt transferate de la o moleculă la alta, ceea ce rezultă în formarea unei game largi de molecule active cu rol deosebit în reglarea proceselor metabolice din corp.
  • Triptofanul prezent în carnea de curcan este eficient în tratarea insomniei cronice. Este un precursor al somnului, fiind astfel recomandat celor care suferă de insomnie.
  • Consumul cărnii de curcan menține nivelul insulinei la niveluri normale pentru o perioadă mai lungă, ceea ce înseamnă că ni se va face foame mai greu.
  • Curcanul de curte, organic, contribuie la menținerea nivelurilor optime de testosteron, în vreme ce curcanul crescut industrial crește nivelul estrogenilor în defavoarea testosteronului.

Însă:

  • Curcanul conține purine, o substanță naturală care se găsește în plante, animale și la oameni. Unii oameni pot avea probleme în cazul unei concentrații mari de purine în corp. Purinele pot forma acid uric în exces, ceea ce duce la apariția pietrelor de rinichi sau chiar a gutei.
  • Curcanul, ca orice altă pasăre, conține bacteria Salmonella, de aceea nu se consumă niciodată carne în stare crudă, iar manevrarea cărnii crude trebuie să se facă cu deosebită atenție (toate obiectele și suprafețele care au intrat în contact cu carnea trebuie spălate cu apă fierbinte și săpun sau detergent de vase). Bacteria se distruge prin preparare termică la minimum 80 grade Celsius.

100g carne de curcan conțin:

  • 33 g proteine, 8 g grăsimi (omega 3 0.12 g, omega 6 1.8 g);

  • vitamine: niacina 7 mg, acid folic 7 mcg;

  • minerale: calciu 24 mg, fier 2 mg, magneziu 31 mg, fosfor 238 mg, seleniu 33 mcg (50% din necesarul zilnic), sodiu 71 mcg, zinc 2 mg;

  • aminoacizi: triptofan 0.35 g (115% din necesarul zilnic);

  • 214 calorii.