mamaplus

Alimentația mamei după nașterea prin cezariană

-
//
25.10.2019

Nu există o dietă ideală care ar putea fi recomandată tuturor mamelor ce au născut prin cezariană. Cu toate acestea, specialiștii au un șir de recomandări despre cum ar trebui să fie alimentația unei proaspete mame care se recuperează după nașterea prin cezariană și ce alimente ar trebui să evite.

1. O alimentație corectă îți va ajuta corpul să se recupereze cât mai repede și mai ușor după naștere, de aceea este important să ai grijă ca meniul tău să conțină alimente hiperproteice, pline de vitamine, minerale, carbohidrați complexi, produse bogate în fibre, fier și calciu și cât mai multe lichide (apă plată, compoturi, shake—uri ușoare, apă de cocos, supe de pui etc.).

2. Alimentele alese trebuie să întrunească cele trei condiții, și anume, să permită o digestie bună, un tranzit intestinal ușor și să susțină procesul de recuperare al organismului.

3. În loc de 3 mese principale, încearcă să ai 5-6 gustări ușoare, cel puțin în primele săptămâni de la naștere.

4. Nu mânca niciodată pe fugă, pentru că astfel nu vei obține nici senzația de sațietate, nu vei amesteca suficient de bine mâncarea și așa va crește riscul balonării.

5. Evită alimentele prăjite, semiprocesate, mezelurile, fiindcă acestea sunt mult prea greu de digerat și-ți pot cauza indigestie, arsuri și constipație.

6. În prima săptămână de la naștere evită să consumi orez, pâine, paste sau alimente greu digerabile, în schimb alege supele clare de pui, rădăcinoasele făcute la abur, iaurturile, chefirul, shake-urile proteice (dacă alăptezi, în acest caz este indicat să ceri aprobarea specialistului). Treptat poți adăuga câte 1-2 felii de pâine integrală, orezul brun, carnea de vită, cartofii natur etc.

7. Nu sări peste micul dejun! Optează pentru un mic dejun din ovăz sau cereale integrale (fibrele reduc riscul de constipație) și iaurt (ajută la refacerea florei intestinale), la care să adaugi o linguriță de susan (ajută la procesul de vindecare de după cezariană), fructe de pădure și merișoare (surse excelente de vitamina C).

8. Alege alimentele bogate în proteine, precum oul, avocado, nucile, uleiurile vegetale, peștele etc. (asigură-te că sursa acestora este de încredere).

9. În primele șase săptămâni de după nașterea prin cezariană evită alimentele și băuturile prea reci, precum și alimentele care produc gaze intestinale, precum varza, broccoli, conopida, ceapa etc. Lintea, fasolea boabe sau mazărea ar trebui introduse treptat și preferabil nu în prima lună de după naștere.

10. Este interzis consumul de alcool, cofeină și mâncăruri condimentate.