mamaplus

12 greșeli culinare care strică gustul celor mai simple feluri de mâncare

-
//
28.05.2020

Mulți dintre noi cunosc situația în care gătești feluri de mâncare, strict pe baza rețetei, respectând toate proporțiile, dar rezultatul este încă departe de ideal, fără niciun motiv aparent. Care e problema, ce s-ar putea întâmpla?

Astăzi îți prezentăm unele greșeli comune de gătit, care pot strica gustul celor mai simple feluri de mâncare.

1. Tigaie prea plină

mamaplus

Să țineți minte: dacă doriți să gătiți carne cu o crustă crocantă, trebuie să fie așezată în tigaie astfel, încât bucățile să nu intre în contact una cu cealaltă. În caz contrar, mâncarea se va înăbuși.

2. Carne prăjită într-o tigaie cu acoperire non-stick

mamaplus

O crustă crocantă nu poate fi obținută dacă veți prăji carnea într-o tigaie cu un strat neaderent. Această tigaie se încălzește mai slab decât de obicei, deci este mai bine s-o lăsați pentru omlete și clătite. Pentru carne, folosiți mai bine o tigaie grill sau o tigaie din fontă.

3. Sărați puțin apa pentru paste făinoase 

mamaplus

Regula de aur pentru prepararea pastelor făinoase – apa în care fierb pastele trebuie sărată generos. În caz contrar, riscați să obțineți o masă fără gust, pe care nu o va salva nici un sos. Dacă nu vă puteți decide cu proporțiile, atunci iată un punct de referință: o lingură de sare pentru 300 de grame de paste făinoase.

4. Prăjiți mâncarea pe ulei de măsline 

mamaplus

Cu temperatura puternică, uleiul de măsline își pierde toate proprietățile utile și începe să ardă, ceea ce poate strica complet gustul felurilor de mâncare. Deci, lăsați uleiul de măsline pentru salate. Iar pentru prăjire, utilizați uleiul vegetal de floarea-soarelui.

5. Măsurați cantitatea de produse cu un pahar simplu 

mamaplus

Mulți dintre noi măsoară cantitatea de ingrediente pentru prepararea aluatului cu un pahar, uitând că există o diferență în cantitatea de produse solide și lichide. Dar pentru a coace un deliciu este extrem de importantă respectarea exactă a proporțiilor. Deci, dacă nu vă amintiți toate măsurile de masă și greutăți ale alimentelor, este mai bine să utilizați o cană gradată sau un cântar de bucătărie.

6. Nu este suficient să încălziți tigaia înainte de gătit 

mamaplus

Bucătarii experimentați spun: „dacă credeți că tigaia este deja destul de fierbinte, așteptați încă două minute și numai atunci începeți să gătiți”. O tigaie bine încălzită este necesară pentru prăjirea legumelor și pentru a crea cea mai crocantă crustă pe carne.

7. Usturoiul prăjit prea mult 

mamaplus

Rețetele multor feluri de mâncare nu spun în zadar că usturoiul trebuie adăugat la sfârșitul gătitului sau pus într-o tigaie timp de 2-3 minute și apoi îndepărtat. Datorită faptului că usturoiul conține mult mai puțină apă decât alte legume, arde foarte repede și poate da felurilor de mâncare un gust neplăcut.

8. Puneți carnea de la frigider imediat în tigaie 

mamaplus

Înainte de gătit, carnea trebuie adusă la temperatura camerei. Deci, se va încălzi mai uniform și puteți evita o situație neplăcută în care exteriorul este deja gata și în interior bucata este încă crudă. Aceeași regulă se aplică și coacerii la cuptor.

9. Nu dați cărnii „odihnă” după ce este gata 

mamaplus

Chiar dacă, de obicei, nu aveți răbdare să gustați din felul de mâncare finit, în cazul cărnii, este mai bine să așteptați câteva minute înainte de a o tăia. Deci, toate sucurile se vor distribui mai uniform, iar gustul va deveni mai bogat.

10. Păstrați toate alimentele la frigider 

mamaplus

Nu toate produsele tolerează bine frigul. Roșiile, ceapa, usturoiul, cartofii, diverse fructe tropicale, cum ar fi kiwi și mango, precum și dovleceii și vinetele se simt mult mai bine în căldură. Dacă dați aceste produse la frigider, nu le prelungiți viața, ci mai degrabă le stricați.

11. Întoarceți adesea mâncarea pe partea opusă 

mamaplus

Nu este nevoie să întoarceți prea des deliciul pe care îl gătiți. Deci, dacă prăjiți carne, veți obține sucul scurs din aceasta, iar la pește se va sfărâma aluatul pane sau veți obține terci de brânză în loc de papanași. Lăsați viitoarea capodoperă culinară în pace și nu o deranjați prea des – acesta este unul dintre principiile de bază ale unui bucătar bun.

12. Ouăle fierte prea mult 

mamaplus

Când se fierb ouăle, gălbenușurile se transformă într-o substanță de culoare gri, iar albușurile la gust seamănă mai mult cu cauciucul? Nu vă grăbiți să dați vina pe calitatea ouălor. Probabil că le fierbeți prea mult. Pentru a obține culoarea și consistența potrivită a ouălor fierte, încercați să luați ouăle de pe aragaz imediat după ce încep a fierbere și lăsați-le sub capac în apa clocotită timp de 10 minute. Deci, albușul și gălbenușul vor ajunge la starea dorită în același timp și nu se vor strica.