mamaplus

10 alimente care nu expiră niciodată. Poți să le consumi și peste 50 de ani

-
//
05.12.2019

Atunci când cumperi un produs, primul lucru la care te uiți este termenul de valabilitate. Însă, puțini sunt cei care știu că există alimente ce nu expiră niciodată. Evident, trebuie să ții cont de felul în care le depozitezi.

Alimente care nu expiră niciodată și care nu îți pun viața în pericol:

Oțetul de mere

Când este ferit de razele directe ale soarelui, oțetul de mere îşi păstrează proprietățile şi poți fi sigur că nu va expira niciodată. Benefic pentru dietă, sănătate şi frumusețe, oțetul de mere se numără printre ingredientele naturale preferate de nutriționişti şi specialişti în frumusețe.

Mierea

Îşi poate schimba culoarea şi se poate zaharisi, dar mierea este bună pentru consum chiar şi după sute de ani, dacă este păstrată cum trebuie. Mierea poate fi din soiuri diferite. Gustul și textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de către albine. Probabil cel mai des este întâlnită mierea de trifoi, dar și aceasta poate avea diverse arome și culori. Culoarea obișnuită a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la roșu închis și chiar negru. Combinația dintre miere și laptele de capre a fost folosită pentru tratarea infecțiilor bronșice.

Orezul

În catacombele egiptene s-au descoperit depozite de orez, care încă era bun pentru consumul uman.  Pentru orez nu există dată de expirare. Atenție, însă! Păstrați-l departe de umezeală!

Orezul, un aliment de bază pentru aproape jumătate din populația globului, furnizează energie organismului, stimulează activitatea cerebrală şi creşte speranța de viaţă.

Din punct de vedere nutrițional, cel mai bun soi de orez este cel brun. 100 g de orez brun ne furnizează 99 mg de potasiu, 43 mg de magneziu, 120 mg de fosfor şi 0,14 mg de vitamina B1.

Sarea

Atunci când este ferită de umiditate, sarea este „nemuritoare”. Şi de ce n-ar fi, dacă e vorba despre o piatră sfărâmată?

Sosul de soia

Dacă sticla în care este depozitat nu a fost deschisă niciodată, sosul de soia este valabil la nesfârşit. În schimb, atunci când recipientul a fost deschis, sosul de soia are o valabilitate destul de scurtă.

Utilizarea pe scară largă se datorează răspândirii budismului și vegetarianismului. Dincolo de originea sa și de faptul că este un condiment care intensifică gustul preparatelor culinare, cel mai important aspect ține de beneficiile pe care le oferă corpului uman.

Zahărul

La fel ca mierea, atunci când este depozitat într-un recipient închis ermetic, zahărul alb, brun şi cel pudră nu se strică niciodată.

Fasolea boabe uscată

Când este ferită de dăunători, fasolea boabe nu are termen de valabilitate. E adevărat că se va fierbe mai greu şi există posibilitatea să nu se înmoaie complet, dar valoarea nutrițională nu se schimbă, indiferent de timpul petrecut pe raftul cămării.

Consumul de fasole albă oferă multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogată în antioxidanți și conține cantități importante de molibden implicat în procesul de detoxifiere. Fasolea albă este o sursă importantă de fibre și proteine și are un indice glicemic scăzut.

Cafeaua instant

Dacă o depozitați în congelator, cafeaua instant poate fi păstrată pentru totdeauna.

Cafeaua este un adevărat elixir al sănătății, având efecte deosebit de importante asupra sistemului cardiac și al celui cerebral. Este de ajutor în combaterea depresiei, reglează activitatea hepatică, stimulează creierul, crește nivelul de inteligență dobândită și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer.

Siropul de arțar

Dacă îl păstrați în congelator, siropul de arțar nu are dată de expirare. Siropul de arțar face parte din identitatea Canadei, unde arborii de arțar stau la loc de cinste.

Mai mult, frunza de arțar este un simbol al Canadei, fiind prezentă pe monede şi pe steagul acestei țări. Acest sirop a fost descoperit, spune legenda, mai mult din întâmplare – se pare că o femeie din tribul indian Iroquis a folosit la gătit lichidul scurs din trunchiul unui arțar.

Băuturile tari

Nu trebuie să vă grăbiți să terminați o sticlă de băutură tare, pentru că alcoolul tare nu expiră niciodată. E adevărat că îşi poate pierde un pic din aromă, dar tăria rămâne neschimbată.