mamaplus

Medicul alergolog, Corina Rotaru-Lungu, despre alergia la gluten și cum poate fi tratată

-
//
25.02.2021

Deși intolerața la gluten, care mai e numită și alergie la gluten, este una dintre afecțiunile cu care se confruntă foarte multe persoane, puține dintre ele știu că au această problemă. Și asta pentru că simptomele ce apar în cazul intoleranței la gluten pot fi ușor confundate cu simptomele altor boli. Medicul alergolog, din cadrul Clinicii Sancos, Corina Rotaru-Lungu, ne-a explicat care sunt principalele simptome ale alergiei la gluten, cum poate fi diagnosticată și ce tratamente există pentru această afecțiune.

Ce este alergia la gluten?

Alergia la gluten este o reacția exagerată a organismului unor persoane la alimentele care conțin gluten (un tip de proteină ce se găsește în grâu, orz, secară și alte derivate ale acestor cereale). Alergia se manifestă prin: dureri de stomac, diaree, disconfort, balonare sau alteori, prin urticarie, erupție cutanată, scurgeri nazale ori nas înfundat etc., simptome care apar la scurt timp după ce persoana a consumat un produs care conține gluten sau pur și simplu, a intrat în contact cu acesta.

În funcție de condițiile în care apar aceste simptome, specialiștii disting două tipuri de alergie la gluten: alergia clasică și alergia de contact.

Alergia clasică apare după ingerarea unor alimente ce conțin gluten și se manifestă, în special, prin: diaree, dureri abdominale, balonare, constipație și disconfort la nivelul sistemului digestiv etc.

Alergia de contact apare după ce persoana a intrat în contact cu produse ce conțin gluten, idiferent dacă le-a consumat ori nu. Aceasta se manifestă, de regulă, prin urticarie, erupții cutanate, nas înfundat sau secreții nazale etc.

Cum se manifestă la adulți?

Indiferent dacă e vorba de adulți sau copii, alergia la gluten prezintă câteva simptome distincte:

-urticarie, erupții pe piele sau edem la nivelul pielii;
-edem, mâncărimi sau iritație la nivelul gurii și gâtului;
-greață, crampe abdominale, balonare, indigestie, vomă sau diaree;
-nas înfundat sau rinoree;
-strănut;
-dureri de cap;
-astm;
-dificultate în respirație;
-anafilaxie.

Cum se manifestă la copii?

Copiii care au alergie la gluten manifestă, de obicei, aceleași simptome ca și adulții, numai că la ei, acestea sunt mult mai evidente. Totodată și urmările pot fi mult mai grave în cazul copiilor.

Atunci când o persoană are intoleranță la gluten, această proteină este percepută de organism ca o substanță străină și organismul începe să „lupte” împotriva acestei proteine vegetale. În timp, această reacție anormală duce la apariția unor leziuni la nivelul intestinului subțire, afectând astfel absorbția normală a nutrienților și favorizând apariția sindromul de malabsorbție. Sindromul de malabsorbție se manifestă prin diaree cronică, diverse carențe şi în cazul copiilor, prin tulburări de creştere. 


 

mamaplus

Încă un aspect important în cazul copiilor este că alergia la gluten poate fi o condiție temporară, care să dispară treptat și drept urmare, aceștia să poată consuma produse ce conțin gluten fără nicio problemă.

Dacă alergia la gluten a apărut imediat ce a început difersificarea copilului, specialiștii recomandă ca părinții să excludă acest aliment din meniul micuțului, iar peste ceva timp (de exemplu, o lună) să-l includă din nou, în cantități mici.

Dacă reacțiile alergice continuă să apară, copiii vor urma o dietă din care vor fi excluse alimentele ce conțin gluten.

Cât de periculoasă este alergia la gluten și cum poate fi tratată?

La fel ca și alte alergii, alergia la gluten este periculoasă atunci când nu se întreprind măsurile corespunzătoare în timp util. Dacă erupțiile cutanate, urticaria și nasul înfundat sunt simptome care se suportă relativ ușor, indigestia, voma sau diareea pot provoca probleme grave de sănătate. Netratată la timp, intoleranța la gluten poate duce la aparița sindromului de malabsorbție și în cazul copiilor, la turlburări de creștere. 

De asemenea, unul dintre cele mai grave simptome ale alergiei la gluten este anafilaxia care poate duce chiar și la deces.

Din fericire, alergia la gluten poate fi ținută sub control cu un regim alimentar bine pus la punct. Astfel, pacienților care suferă de această afecțiune li se recomandă respectarea unei diete stricte, din care să lipsească produsele ce conțin gluten. Aici e important de specificat că această proteină nu se găsește numai în unele cereale, ci și în anumite sosuri, supe, carne procesată (mezeluri, cârnați), dulciuri, cipsuri, bere etc.

Pentru a ameliora simptomele, medicul alergolog mai poate prescrie și anumite antihistaminice. În caz de urgență, tratamentul pentru anafilaxie (șoc anafilactic) este epinefrina.

Programează-te la o consultație la Sancos!

Odată ce simptomele alergiei la gluten pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni precum boala celiacă sau o alergie la orice alt aliment, este esențial să te adresezi la medic. După o anamneză amplă și o serie de analize, doctorul o să-ți stabilească diagnosticul corect și o să-ți prescrie tratamentul potrivit.

Programează-te la medicul alergolog din cadrul Clinicii Sancos pentru a trata intoleranța la gluten.

(22) 909 909
(22) 909 908

Adresa: bd. Moscova, 16

Clinica Sancos - fondată la 16 ianuarie 1987 este prima Clinică privată acreditată în Republica Moldova și este unul dintre liderii pieței de servicii medicale private din Moldova, certificată și de către organismele internaționale.

Adresa:  mun. Chişinău, bd. Moscova, 16
Telefon:  +373 (22) 909 909, +373 (22) 909 908
E-mail: info@sancos.md
Site: www.sancos.md