O postură incorectă nu este doar o problemă estetică, dar în cazul în care nu este corectată la timp, aceasta poate deveni și o sursă de boli ale coloanei vertebrale și nu numai. Dar nu trebuie să intrați în panică, dacă vedeți că copilul dvs. nu are o postură corectă. Cel mai des, măsurile luate la timp, ajuta la corectarea posturii, dar este important să înțelegeți motivele care au dus la curbura sa.
De ce este nevoie să ne adresăm unui specialist?
În prezent, la școală, abilitățile de formare a unei posturi corecte sunt complet neglijate. Rezultatele a numeroase studii, inclusiv ale noastre, indică faptul că există abateri de la normele funcționale în sistemul musculo-scheletic al copiilor. Cu cât mai repede vă veți adresa unui specialist, cu atât este mai mic riscul unei posturi greșite, și ulterior, a dezvoltării bolilor sistemului musculo-scheletic.
Cum să recunoști o problemă a coloanei vertebrale la un copil de 7 ani?
De obicei, probleme ale ținutei apar în perioadele de creștere rapidă: 5-8 ani. Acest lucru se întâmplă atunci când oasele și mușchii cresc în lungime, iar mecanismele de menținere a posturii nu sunt încă adaptate la aceste schimbări. Abateri se observată la majoritatea copiilor cu vârste între 7-8 ani. Pentru a observa aceste probleme, părinții trebuie să acorde atenție la poziția umerilor și a spatelui copilului. Umerii și omoplații ar trebui să fie la același nivel. De asemenea, trebuie să fie atenți la poziția corectă a coloanei vertebrale, să vadă dacă aceasta nu este curbată spre dreapta sau spre stânga. Aceste semne de curbură pot fi observate din spate atunci când copilul stă în picioare. Văzut din față trebuie să se constate, dacă clavicula este la același nivel. Aceste lucruri poate fi observate cu ochiul liber sau printr-un un test special. Copilul este pus cu spatele la perete, astfel încât peretele să atingă capul, omoplații, fesele, gambele, iar apoi face un pas înainte, în încercarea de a menține postura corectă. La detectarea de curbură trebuie examinat spatele copilului, plasându-l pe o suprafață plană tare, cu fața în jos, brațele pe langă corp. În cazul în care curbura coloanei vertebrale în poziție culcat pe spate dispare, înseamnă că este vorba doar despre o postură incorectă, care poate fi corectată.
De ce anume copii de la 7 ani sunt cei care se confruntă cu această problemă?
Postura incorectă nu este o boală. Aceasta este o poziție, care a început să se curbeze dar care supusă corectării nu progresează și constituie un proces reversibil. Dezvoltarea unei posture corecte, precum și eliminarea defectului de postură ar trebui să fie una din preocupările părinților, educatorilor, profesorilor și profesorilor de educație fizică.
Ce fel de exerciții ar trebui să se facă la domiciliu, pentru ca copilul să aibă o postură corectă?
Având în vedere caracteristicile psihologice ale vârstei copiilor, în educația fizică ar trebui să fie utilizate sarcinile prin joc și jocuri cu reguli care prevăd respectarea posturii corecte. Intenționat pot fi folosite complexe de exerciții centrate pe un subiect. De exemplu, în complexul de exerciții " Regatul Mării" sunt folosite exercițiile "Delfin", "Steaua de mare", "Mica sirenă", "Scoica", acestea oferă posibilitatea de a efectua mișcări corecte tehnic și de a spori interesul copiilor.
Ce recomandări ne-ați putea oferi pentru a evita postura incorectă la școală?
1. Să fie efectuată regulat gimnastica medicală.
2. Dormitul pe o saltea cu grad mediu de rigiditate. Salteaua ar trebui să fie plată, iar sub saltea trebuie inclus un scut de lemn sau metal.
3. Aveți grijă de postura corectă în timpul lecțiilor. Distanța de la masa până la ochii copilului trebuie să fie de cel puțin 30-35 cm.
4. În cazul în care este recomandată utilizarea unui corset, asigurați-vă că acesta este folosit în timpul lecțiilor la școală și acasă.
5. În plus față de exercițiile terapeutice trebuie să se urmeze un curs de masaj nu mai rar decât 2 ori pe an.
6. Lecțiile trebuiesc întrerupte prin odihnă. Este bine de a utiliza exerciții sportive, cum ar fi schi, jocuri sportive.
7. Asigurați-vă că introduceți în regimul zilei, procedure de călire.
8. Ținând cont că copii din clasele primare, obosesc rapid, după exerciții mai dificile este recomandată o scurtă pauză de 30-60 de secunde, combinate cu exerciții de respirație și de relaxare.
Cristina Scripnic