Suzeta ar trebui să fie oferită copilului numai atunci când există cu adevărat o necesitate, dar și în acest caz, doar pentru un timp limitat. Suzeta satisface nevoia puternică a nou-născutului de a suge.
Când nu se poate de utilizat suzeta?
În primele săptămâni de viață, atunci când se formează deprinderile de alăptare.
La aceasta vârstă, copilul învață să sugă sânul mamei, iar oferirea suzetei poate deregla acest proces. Procesul de sugere a sânului și a suzetei are loc în moduri diferite. Pentru a apuca mamelonul mamei, copilul trebuie să deschidă gura larg iar pentru a apuca suzeta nu este nevoie să facă acest efort.
Pentru a distrage copilul sau pentru a înlocui comunicarea cu părinții. Unii părinți se obișnuiesc cu suzeta, la fel ca și copiii lor și o oferă copilului chiar și atunci când el este calm și nu este nevoie de ea. Despre ce vorbesc acțiunile lor? Despre faptul că ei nu vor să ofere timp copilului pentru a discuta sau a se juca cu el. Astfel ei îl lipsesc pe copil nu doar de atenție, dar și de dragostea lor.
Când suzeta este utilă?
La unii copii reflexul suptulului este mult mai dezvoltat. După hrănire un astfel de copil încă mai vrea să sugă și pune degetul în gură, trage spre guriță hainele, o jucărie moale, etc. Motivul pentru acest comportament este simplu - copilul nu s-a săturat. În timpul alăptării lăsați copilul să sugă atât cât vrea el, ca el să nu mai continue să facă acest lucru.
În cazul în care un copil a mâncat, s-a săturat dar nu se linișteste (suge limba, mișcă mâinile și picioarele), înseamnă că nu și-a satisfăcut nevoia de supt. În acest caz, i se poate da suzeta, dar nu pentru mult timp.
La 6 luni reflexul de a suge dispare treptat. Copilul, care și-a satisfăcut instinctul de supt, renunță ușor-ușor la suzetă și nu dobândește obiceiul de a-și suge degetul. Unii copilași gălăgioși sut foarte dificil de liniștit, și, adesea, liniștea în casă poate fi restabilită doar prin utilizarea suzetei. Cu toate acestea, în acest caz, nu ar trebui să se abuzeze și îndată ce copilul s-a calmat, trebuie să-i fie luată suzeta.
Suptul suzetei uneori facilitează eliberarea gazelor, uneori, ajută la dentiție dureroasă.
La ce vârstă ar trebui ca copilul să renunțe la suzetă?
Pe la 5-6 luni, părinții ar trebui să înceapă a dezvăța copilul de suzetă, astfel până la 1 an, ar trebui ca aceasta să nu mai fie folosită deloc. În opinia mea, este mai bine să nu se folosească deloc, pentru a evita problemele cu mușcatura și cele de vorbire. Totuși mai bine este să i se ofere copilului sân.
Cum să dezvățăm copilul de suzetă?
- Oferiți-i copilului suzeta doar în caz de necesitate acută, și nu la primul capriciu. Aveți grijă să o puneți într-un loc unde copilul să nu o poată vedea.
- În cazul în care micuțul este deprins să adoarmă cu suzeta, nu i-o lăsați toată noaptea. Sustrageți-o atunci când bebelușul adoarme, sau atunci când doarme deja.
- Când un copil învață să bea di cană, eliminați biberonul.
- În cazul în care copilul face capricii, distrageți-i atenția cu o jucărie interesantă sau cu un joc.
- Când micuțul este pasionat de un joc și este foarte concentrat, luați-i suzeta. În cazul în care copilul cere să i-o întoarceți, fiți de accord. Și, din nou, luați-o când acesta uită de ea.
- Studiați împreună cu copilul lumea din jur, dezvoltați-i interesul educațional.
- Arătați-i copilului dragostea dvs, vorbiți-i, oferiți-i afecțiune și timp, pentru că mulți copii "prietenesc" cu suzeta pentru că se simt singuri, pentru că nu au suficientă atenția din partea mamei.
Ce să facem dacă copilul are mai mult de un an dar nu vrea să renunțe la suzetă?
Dacă copilul a trecut de optsprezece luni și încă suge suzeta, gândiți-vă care ar putea fi motivele pentru comportamentul său. În calea de renunțarea la suzetă pot sta mai mulți factori: nașterea unui frate sau a unei surori, divorțul părinților, trecerea la o nouă casă, ieșirea mamei la serviciu etc.În aceste situații, copiii se simt abandonați, este mult mai dificil să se maturizeze, singura lor prietenă este suzeta. Unii părinți pur și simplu nu permit copilului să crească și prin grija și dragostea exagerată încurajează comportamentul infantil.
Înainte de a începe să dezvățați copilul de suzeta, trebuie să vă asigurați că el este gata pentru a face acest lucru. În caz contrar, el va înlocui suzeta, de exemplu, cu suptul degetului.
Dorina Rotaru: Totuși, vreau să reamintesc, că OMS recomandă: evitarea completă a suzetei și biberonului. La necesitate, introducerea alimentelor complementare ar trebui să fie efectuată din cănuță, lingură sau pipetă.
Interviu realizat de Cristina Scripnic