Copilul dumneavoastră va trebui să meargă la grădiniță? În afară de pregătire psihologică a copilului la noile condiții pentru el, este important să cunoașteți o mulțime de aspecte - când trebuie de început aranjarea copilului la grădiniță, afectează oare permisul de ședere a părinților alegerea gradiniței, se incheie acorduri oficiale la acomodarea copilului și care pot fi "capcanele"? La întrebările noastre răspunde juristul Alexandru Ceban.
Cînd trebuie să începeți pregătirea copilului pentru grădiniță? E adevărat oare ca trebuie să prinzi rind încă din timpul sarcinii, că de altfel copilul Dvs riscă să rămînă fără vreun loc?
Astăzi întrebarea “Cum să aranjezi copilul la grădiniță” nu mai e deloc una retorică. Este o problemă mare care trebuie hotărîtă din timp.
Pentru aceasta trebuie să vă adresați la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport. Să scrieți o cerere, să anexați la ea toate documentele necesare și să primiți îndreptări semnate de Directorul General.
Deci, pentru a aranja copilul la grădiniță, aveți nevoie de următoarele documente:
- Adeverința de naștere a copilului;
- Pașaportul unuia din părinți;
- Setul obigatoriu de certificate medicale și documente ale copilului;
- Pentru categoriile privilegiate de cetățeni - documentele ce confirmă dreptul la privilegii.
Este bine ca toate întrebările, cu privire la aranjarea copilului la grădiniță, să fie hotărîte în faza incipientă. Adică, imediat după primirea adeverinței de naștere.
Odată ce v-ați determinat cu alegerea grădiniței, trebuie să stringeți setul de documente pentru copil.Ce ține de adeverința de naștere-aceasta trebuie să fie prezentă cu siguranță.
Totuși, cel mai important rămîne a fi pachetul de certificate ale comisiei medicale. Va trebui să mergeți la medicul de familie și să-I comunicați că-n timpul apropiat intenționați să aranjați copilul la grădiniță. Medicul de familie vă va da îndreptări pentru analizele obligatorii și formularul pentru a trece toți specialiștii necesari.
După ce ați colectat pachetul de certificate și documente necesare, unul din părinți va fi nevoit să meargă la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport.
Anume acolo, avînd toate documentele necesare, părinții întocmesc o cerere,în care indică adresa grădiniței dorite sau sectorul. Cu cât mai repede o să faceti aceasta, cu atat e mai mare probabilitatea că copilul dumneavoastră va fi aranjat anume acolo unde vă doriți!
Dupa ce copilul Dvs va fi încris la pretura locală , vi se va da o foaie cu numărul grădiniței și rîndului, care trebuie păstrată neapărat.
Dar și după ce trec prin toate aceste etape, părinții nu trebuie să se relaxeze! Pentru că, chiar dacă ați respectat toate cerințele, funcționarii doar vă vor pune copilul în rind, fiindcă așa-numitul “factor uman”, și numeroasele erori și surprize neplăcute persistă mai mereu.
De altfel și situațiile corupte. De aceea, recomand tinerilor părinți șă verifice periodic rândul.
Dacă, desigur, doriți cu siguranță să vă puneți copilul în rind pentru a obține un loc la grădiniță.
Trebuie să vă faceți griji și să negociați pînă la nașterea copilului? Desigur că nu! Deoarece copilul încă nu s-a născut și respective adeverința de naștere încă lipsește.
Sfat: În lege, de fapt, nu există nici o limită a numărului de instituții la care pot aplica tinerii părinți. De regulă, funcționarii sînt cei care limitează alegerea părinților la sectorul în care locuiesc- desi nu peste tot. De aceea, în același sector, pot fi întocmite mai multe cereri. Acest fapt poate spori șansele obținerii un loc în grădiniță pentru copilul Dvs.
Contează oare locul unde sunt înregistrați părinții, atunci cînd aranjați copilul la grădiniță? Ar putea fi acesta orice altă locație din Republica Moldova?
În nici un caz! Nu este obligatoriu! În primul rind, trebuie să alegeți o grădiniță care vă convine Dvs. Vă recomand să optați pentru o grădiniță în apropierea locului de trai. Pentru a nu trezi copilul dis-de-dimineață și a nu-l obosi, în timp ce-l duceți în alt sector al orașului. Nimeni nu interzice părinților să-și înregistreze copilul, la mai multe grădinițe simultan, la cererea acestora.
Cu toate acestea, există situații în care familia locuiește într-o localitate, dar este înregistrată în altă localitate, nu atît de rare. Lipsa de înregistrare nu înseamnă că nu puteți înregistra copilul la grădinița, unde aveți reședința actuală.
Cea mai bună opțiune în această situație - să încercați să obțineți o viză de reședință temporară la locul de reședință a cel puțin unuia dintre părinți. Atunci toate problemele se vor rezolva de la sine. O astfel de viză îi permite mamei sau tatălui să se adreseze la departamentul local de Educație și șă scrie cererea.
Dacă închiriați un apartament, vorbiți cu stăpînii. Mulți stăpîni acceptă să le ofere locatarilor înregistrarea temporară, fără, însă, dreptul la spațiul de locuit. Acest lucru este foarte actual si binevenit mai ales pentru cei care au venit la oraș din alte regiuni, commune, sate etc! Aveți grijă din timp pentru a xeroxa toate documentele necesare.
Nu este exclus că stăpînul vă poate refuza. Nu vă faceți griji, copilul Dvs oricum are șanse de a fi înregistrat la grădiniță. Daca inchiriati un apartament printr-o agenție și aveți documente justificative (cum ar fi un contract de locațiune), puteți aranja cu ușurință copilul într-o grădiniță la locul de trai. Trebuie să vă adresați, însă, iarăși la pretura locală. În acest caz, la pachetul de documente obligatorii, se mai adaugă și copia contractului de locațiune. În acest caz, expertul are dreptul să vă pună pe o listă de așteptare și fără înregistrare.
Este necesar să reținem că prioritate la grădinița selectată, au copiii care sunt înscriși la adresa în care este situată grădinița!
Este stabilit oare la noi în țară un acord între grădiniță și părinți privind aranjarea copilului la grădiniță? De ce este necesar acest lucru? La ce clauze trebuie acordată o atenție deosebită, unde să ne așteptăm la "capcane"?
Nu pot spune cu certitudine că-n toate instituțiile de îngrijire a copilului se semnează un acord cu părinții de admitere a copilului în grădiniță. Dar, cunosc personal câteva grădinițe de stat, în care se încheie un astfel de acord între cele două părți.
În grădinițele private există cu siguranță așa gen de contracte. Consider ca toate instituțiile trebuie să încheie așa acorduri, unde să fie descrise atît drepturile si obligațiile copiilor și părinților, cît și drepturile și obligațiile instituției.
Drept obiect al contractului servește deobicei prestare de către instituții a serviciilor educaționale ca parte a programului educațional de bază al învățământului preșcolar, întreținerea copilului de către această instituție, supravegherea și îngrijirea copilului. Dezvoltarea programelor educaționale nu sunt însoțite de petrecerea atestării intermediare și finale.
Copilul poate fi exmatriculat din instituția de îngrijire a copilului:
- la cererea părinților (reprezentanților legali);
- în legătură cu primirea educației și finalizarea studiilor;
- din cauza unor circumstanțe independente de voința părinților (reprezentanților legali).
Cît privește capcanele, o atenție deosebită trebuie acordată faptului că contractului nu lezează drepturile copilului Dvoastră. Pentru aceasta este necesar să faceți cunoștință cu Carta instituției, cu licență acesteia pentru a desfășura activități educative, programe educaționale și alte documente care reglementează stabilirea și punerea în aplicare a activităților de educație, drepturi și responsabilități.
In acest sens, institutia trebuie:
Să participe la organizarea și desfășurarea activităților comune cu copii în cadrul organizației educaționale (matineuri, programe de divertisment, evenimente sportive, activități de petrecere a timpului liber etc ..).
În mod corespunzător să asigure furnizarea corespunzătoare a serviciilor în temeiul acordului, în deplină conformitate cu standardele educaționale de stat și programele educaționale. Să asigure protecția vieții și consolidarea sănătății fizice și mentale a copilului dumneavoastră, dezvoltarea intelectuală, fizică și personală, dezvoltarea abilităților și intereselor creative ale copilului.
Să ia cont de nevoile individuale ale copilului în legătură cu situația sa de viață și starea de sănătate, care definesc condițiile specifice pentru obținerea educației copilului, capacitatea acestuia de a absorbi programele educaționale la diferite etape ale punerii sale în aplicare.
Să arate respect față de personalitatea copilului, să-l protejați de orice forme de violență fizică și psihică, să creați condiții pentru îmbunătățirea sănătății morale, fizice și mentale, bunăstarea emoțională a copilului, luînd în considerare caracteristicile sale individuale.
Să creeze medii sigure de învățare, educare, supraveghere și îngrijire a copilului, de întreținere a acestuia în grădiniță în conformitate cu standardele stabilite, care să-i asigure viața și sănătatea lui.
Să păstreze locul copilului în caz de boală, la cererea părinților (reprezentanților legali),in situații de tratament balnear, carantină, în timpul concediului părinților (reprezentanților legali) și absenței temporare pe motive întemeiate (boală, călătorie de afaceri, etc.), precum și în timpul verii, până la 75 de zile.
Sfat: Dacă serviciul Dvoastra implică deplasări îndelungate, dacă aveți o zi de muncă nenormată, sau dacă aveti un serviciu cu pericole de traume si risc sporit pentru sanatate- trebuie să indicați neaparat toate aceste aspect atunci cînd intocmiti cererea. Să lăsați contactele adiționale ale persoanelor care ar putea sa ia copilul de la grădiniță în locul Dvoastră.
Există contribuții în numerar ale părinților, prevăzute de lege în grădinițele R.M.? Pentru ce necesități și-n ce cantitate?
Există contribuții părintești, care nu sint facute public. Din păcate, pentru a intra la grădiniță, părinții sînt dispuși să plătească. Sumele sînt diferite. Depinde de “pofta” pe care o are directorul institutiei. Și dacă grădinița este una solicitată, sumele se maresc pe secunda ce trece. Desigur, nu toți pot fi puși pe același cîntar. Părinții se înțeleg cu mult timp inainte ca copilul să meargă la grădiniță. De regulă cu-n an înainte.
Iar ceea ce este conform legii, părinții achită partial alimentarea copilului. Statul garantează sprijin financiar și material pentru educația copiilor în creșe și grădinițe de stat.
Dar acest sprijin este insuficient. Și cum părinții își doresc ca copiii lor, să se afle în curatenie, confort, ca sa aiba jucarii,creioane destule se formeaza comitete de parinti, iar la adunari se hotaraste ce trebuie de cumparat, in cazul in care resursele sint insuficiente. Colectează bani și petrec reconstrucția spațiilor. Sint pareri, potrivit carora, părintii achita integral alimentarea copiilor. Iar despre contributiile pentru reparatiile grupelor, au fost luate hotariri de catre Direcţia generală educaţie, tineret şi sport. Ideea are sens.
Desigur, nimeni nu interzice donatiile, sub forma materialelor de construcție, literaturei educative etc.
Direcţia generală educaţie, tineret şi sport nu are dreptul sa oblige parintii sa faca donatii, dar nici să nu refuse dacă părinții vor să contribuie cu ceva.
Dacă cineva crede că copilul lui nu va fi primit la grădiniță, greșește. O dată ce a împlinit 3 ani, copilul trebuie primit obligatoriu la grădiniță. Cît despre grădinițele private, părinții trebuie să știe că totul nu este absolut perfect. De regulă, părinții achită sume enorme, iar copiii nu primesc educația și atenția cuvenită.
Analizați bine grădinițele unde doriți să vă aranjați copilul. Discutați cu părinții, a căror copii frecventează aceste grădinițe. Și totuși, formați-vă propria opinie, deoarece decizia pe care urmează să o luați este esentială pentru educarea copilului Dvoastra.
Sfat: Nu dați mita pentru a obține un loc în grădinița pe care o doriți. Dacă cineva vă face aluzii sau vă cere mită, adresați-vă la Departamentul de Educație - 022 20-16-30! Centrul Național Anticorupție, linia fierbinte- 0-800-55555.