Toată lumea se confruntă din când în când cu dureri de cap, însă în 30% dintre cazuri aceste dureri devin insuportabile, ca și cum cineva te-ar lovi cu ciocanul în cap. Migrenea este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice, care se caracterizează prin dureri de cap extrem de severe, care pot veni ”la pachet” cu greață, tulburări ale vederii, sensibilitate la lumină sau la zgomot. Pentru ca realitatea ta să nu devină un coșmar și să știi cum să controlezi această afecțiune, află totul despre migrene de la neurologul Natalia Cerneva.

9 lucruri pe care nu le știai despre migrene, de la neurologul Natalia Cerneva

Ce este migrena?

Migrena este definită ca o cefalee primară episodică, caracterizată prin diferite combinații de tulburări neurologice, gastro-intestinale și vegetative.

Pe cine afectează mai frecvent această afecțiune?

Potrivit mai multor autori, de migrena suferă de la 3-10 până la 30-38% din populația lumii. Practic toți oamenii (conform statisticilor mondiale, 75-80%) au suferit cel puțin un atac de  migrenă în viața lui.

Femeile sunt mai predispuse către migrene (raportul dintre femei și bărbați este de 3:2 sau 4:2), mai ales la vârsta de 18-30 de ani.

Cum se manifestă boala?

În mod obișnuit, migrenă are debut la vârsta cuprinsă între 18 și 20 de ani, dar cea mai mare frecvență survine la vârsta de 28-33 ani (până la 70% din cazuri). Debutul bolii în copilărie se întâlnește mai rar, deși există cazuri de migrenă la copii de 5 ani. După 50 de ani, migrenă ca boală independentă aproape nu se întâlnește.

Migrenă este mai frecventă în rândul populației urbane, a cărui stil de viață se caracterizează printr-o anumită hipokinezie.

Care sunt cauzele apariției migrenei?

  • predispoziție genetică,
  • stresul,
  • suprasolicitarea sistemului nervos și suprasolicitarea fizică,
  • factorii alimentari (brânză, ciocolată, nuci, pește),
  • băuturile alcoolice (de cele mai multe ori berea și vinul roșu, șampania),
  • utilizarea contraceptivelor orale,
  • disfuncție hormonală,
  • somnul (lipsa sau excesul lui),
  • condițiile climatice (schimbarea timpului).

9 lucruri pe care nu le știai despre migrene, de la neurologul Natalia Cerneva

Care ar fi tratamentul?

Tratamentul convențional include terapie medicamentoasă și non-medicamentoasă (evitarea factorilor care provoacă migrena și tratamentul profilactic) precum și cuparea atacului de migrenă acută.

Tratamentul profilactic, în general, nu previne atacurile de migrenă cu 100%, dar promovează decelerare și atenuarea simptomelor lor, scad severitatea atacurilor.

Tratamentul combinat al migrenei poate utiliza o varietate de medicamente de origine naturală: minerale (medicamente de magneziu), vitamine (riboflavina), remedii din plante (preparate de fată mușețel sau intins, ghimbir). De asemenea, pot fi utilizate masaj de relaxare, fizioproceduri și acupunctura.

9 lucruri pe care nu le știai despre migrena

1. Crearea unui regim zilnic de monitorizare a bolii vă poate ajuta să o controlați mai bine

Notați ora la care boala începe să se manifeste, ocupația pe care o aveți în timpul debutului, ce ați băut și ați mâncat cu 24 de ore înainte de debut și care a fost ziua ciclului menstrual. Asta o să vă ajute să identificați factorii de declanșare a atacurilor de migrene. Nu uitați: o cameră rece, întunecată și liniștită poate fi soluția pentru orice pacient care suferă de migrene.

2. Exercițiile fizice previn migrenele

De fapt, potrivit unui studiu, antrenamentele zilnice au același efect ca și medicația zilnică. Participanții studiului au făcut exerciții timp de 40 de minute, de trei ori pe săptămână. Medicii cred că lecțiile de sport pot reduce hormonii de stres care declanșează durerile de cap.

3. Migrenele au o legătură strânsă cu menstruația femeilor

Hormonii care controlează ciclul menstrual al unei femei, de asemenea, contribuie la migrene. Multe femei încep să sufere de migrene când au primul ciclu menstrual sau rămân însărcinate, cu diminuarea lor după menopauză. Se știe că contraceptivele orale schimbă adesea severitatea și frecvența migrenelor sau determină dezvoltarea acestora la femeile care nu le-au avut înainte.

4. Tratamentul migrenelor poate provoca dureri de cap

Atunci când luați medicamente care ameliorează durerea de mai mult de trei ori pe săptămână, puteți să dezvoltați un sindrom "rebound" sau o cefalee de abuz medicamentos. De fiecare dată când o să  administrați  pastila, veți avea o perioadă mai scurtă de remisie. În cele din urmă, veți  apărea forma cronică a migrenei, care durează săptămâni și dispare la incetarea tratamentului.

9 lucruri pe care nu le știai despre migrene, de la neurologul Natalia Cerneva

5. Puteți prognoza o migrenă

Majoritatea oamenilor simt anumite semne de avertizare timpurie a unui atac iminent. Poftele ciudate, schimbările de dispoziție și căscarea necontrolabilă pot să apară cu 24 de ore înainte de debutul migrenei. Unul din cinci pacienți cu migrenă va avea simptome senzoriale cunoscute sub numele de "aură". Acestea includ lumini intermitente, pete negre sau amorțeală.

6. Antidepresivele te pot ajuta - indiferent de starea ta de spirit!

Substanțele active din unele antidepresive modifică nivelul de substanțe chimice din creier, reducând riscul de a suferi o migrenă, chiar dacă nu sunteți deprimat.

7. Poți suferi de migrenă, chiar dacă nu te doare capul

Dacă aveți simptome asemănătoare ”aurei”, care nu sunt urmate de dureri de cap, să știți că ar putea fi o migrenă. Alte simptome includ greață, vărsături și constipație. Unii experți consideră că o serie de semne inexplicabile, cum ar fi febra, amețeli sau durere, ar putea fi și migrene fără cefalee.

8. Există o legătură între migrene și aceste trei tipuri de alimente

Multe alimente pot declanșa o migrena, dar sunt trei ”vinovați” comuni. Trebuie să vă feriți de alimentele care conțin nitrați, inclusiv hot-dog  și fast-food. Tiramina care se conține în cașcaval, pește afumat și produse din soia, la fel, poate fi vinovat de declanșarea migrenei. Și glutamatul monosodic (MSG), un agent de îmbunătățire a aromei în supe și alimente rapide, este un declanșator. Evitarea acestora vă poate ajuta să preveniți atacurile bolii.

9. Nu există tratament pentru migrene

Tratamentul unei migrene, de obicei, nu poate fi eficient 100%. Dar puteți lucra împreună cu medicul dumneavoastră pentru a gestiona afecțiunea și a reduce efectele sale asupra vieții voastre. Majoritatea oamenilor folosesc următoarele abordări: medicamente cu acțiune rapidă pentru a opri o migrenă în curs de declanșare și modificări ale stilului de viață, plus medicamente care ar preveni boala.

9 lucruri pe care nu le știai despre migrene, de la neurologul Natalia Cerneva

www.facebook.com/AdlerMedical

Tel. 067471760

Sursa: paininfo.ru