Durerile din timpul sarcinii pentru care nu trebuie să vă faceţi griji

Durerile din timpul sarcinii pentru care nu trebuie să vă faceţi griji

-
//
06.06.2016

În timpul sarcinii corpul nostru suferă multe schimbări, pentru a asigura dezvoltarea normală a fătului şi pregătirea pentru naştere. Aceste schimbări pot fi însoţite de diverse senzaţii de durere, multe dintre care sunt absolut normale. Cum să înţelegem dacă o anumită durere este normală sau ar trebui să ne facem griji?

Durerile din timpul sarcinii pentru care nu trebuie să vă faceţi griji

Am întocmit un „top” al durerilor tipice pe care le simt frecvent femeile în timpul sarcinii.

1. Spasmele în timpul sarcinii

Având în vedere creşterea în dimensiuni a uterului, spasmele sunt un fenomen normal în timpul sarcinii. O altă cauză a spasmelor sunt gazele intestinale şi constipaţia. Dacă durerile spastice sunt mai puternice decât cele pe care le aveaţi în timpul menstruaţiei, iar în plus sunt însoţite de sângerări şi dureri lombare, consultaţi imediat medicul. La fel, adresaţi-vă unui specialist dacă simţiţi dureri puternice într-o parte în perioada primului trimestru de sarcină.

2. Durerea de cap în timpul sarcinii

Şi durerile de cap în timpul sarcinii sunt un fenomen destul de răspândit. Însă dacă durerile de cap sunt prea puternice şi nu trec după o perioadă de relaxare şi administrarea unui analgezic, precum şi dacă aveţi probleme de vedere, mergeţi de urgenţă la medic. Nu uitaţi că trebuie să alegeţi cu atenţie preparatul analgezic în timpul sarcinii, evitând cele care conţin aspirină şi ibuprofen.

3. Durerile de spate în timpul sarcinii

Durerile de spate în timpul sarcinii sunt, de asemenea, o cauză tipică şi des întâlnită. În timpul sarcinii, centrul de greutate al corpului dumneavoastră se deplasează, forţând mai mult muşchii spatelui. Modificările hormonale şi muşchii slăbiţi ai abdomenului pot influenţa de asemenea asupra durerilor de spate. Mergeţi la medic dacă durerile de spate în timpul sarcinii nu trec timp de 2 săptămâni sau dacă sunt prea puternice. Dacă, pe lângă durerile de spate, aveţi senzaţii neplăcute la urinare sau sângerări, consultaţi de urgenţă medicul, pentru că acestea pot cauza complicaţii.

Durerile din timpul sarcinii pentru care nu trebuie să vă faceţi griji

4. Durerea şi blocarea nervului sciatic în timpul sarcinii

Durerile de nerv sciatic pot fi însoţite de amorţeli, înţepături sau senzaţii neplăcute, de durere, spre picioare sau în zona lombară. Uterul care creşte în dimensiuni poate apăsa asupra nervului sciatic, care se întinde de la şale de-a lungul coapselor. În plus, asupra nervului acţionează fătul şi articulaţiile slăbite ale bazinului.

Aplecările, ridicarea obiectelor grele sau mersul pot intensifica durerea. De regulă, aceste dureri nu trebuie să vă sperie, fiind obişnuite pentru perioada sarcinii, însă informaţi totuşi medicul despre ele, în special atunci când durerile sunt constante sau aveţi probleme de deplasare.

5. Cârceii în timpul sarcinii

Cârceii de picioare sunt un fenomen des întâlnit în trimestrele doi şi trei de sarcină, în special noaptea. Acestea pot fi însoţite de senzaţii neplăcute şi dureri contrastante, legate de greutatea suplimentară căpătată în timpul sarcinii, de presiunea pe care o exercită copilul asupra vaselor sangvine şi nervilor din picioare, precum şi cu modificările circulaţiei sângelui în timpul sarcinii. Cum să luptăm cu cârceii în timpul sarcinii? Nu uitaţi să beţi mult şi evitaţi să staţi mult aşezată sau în aceeaşi poziţie. O baie caldă şi masajul picioarelor pot reduce simptomele. Însă dacă cârceii devin deosebit de dureroşi, iar piciorul se înroşeşte şi se umflă, mergeţi de urgenţă la medic. 

6. Dureri legate de ligamentul rotund

Acest tip de durere apare atunci când uterul începe să se mărească, întinzând corespunzător ligamentele rotunde. Aceasta poate cauza dureri acute în abdomen, în laterală, în zona inghinală, atunci când vă mişcaţi noaptea sau vă ridicaţi. Dar nu există motive pentru îngrijorare, dacă durerea nu durează mai multe de câteva minute.

Durerile din timpul sarcinii pentru care nu trebuie să vă faceţi griji

7. Contracţiile Braxton-Hicks  

Contracţiile Braxton-Hicks sunt nişte contracţii false, care pot avea loc în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. Acestea ajută corpul dumneavoastră să se pregătească de naştere. De asemenea, puteţi avea şi nişte senzaţii de apăsare în partea de jos a abdomenului.

Spre deosebire de contracţiile adevărate, cele Braxton-Hicks (false) nu se supun nici unor scheme şi pot fi diferite după durată şi intensitate. Acestea cauzează mai degrabă disconfort decât durere. Dacă însă aveţi dureri puternice sau aţi numărat mai mult de şase contracţii false pe oră, acesta poate fi un simptom al naşterii premature, de aceea este mai bine să vă vadă un medic, ca să înţeleagă caracterul contracţiilor.

Durerile care nu trebuie ignorate

Nu trebuie să ignoraţi durerea puternică şi acută, care durează mai mult de câteva minute, durerea şi usturimea la urinare, durerile în umăr, durerile în pătratul drept superior al abdomenului, sub coaste. Dacă simţiţi unul dintre simptomele de mai sus, adresaţi-vă de urgenţă la medic.

Sursa