Potrivit medicului specialist în obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, Andreas Vythoulkas, problemele de la nivelul trompelor uterine au o pondere de circa 40% din totalul cazurilor de infertilitate feminină. Structura trompelor poate fi afectată de factori de natură infecțioasă, de factori inflamatori, mecanici sau chimici, urmarea fiind întreruperea parțială sau completă a comunicării dintre cavitatea abdominală și cea uterine.

Ce poate afecta trompele?

Pentru capacitatea reproductivă a unei femei, anatomia trompelor uterine este extrem de importantă, aceasta fiind necesar să fie intactă. Cu alte cuvinte, trompele trebuie să fie deschise atât la nivelul uterului cât și la celălalt capăt, unde sunt în contact cu ovarul. Ca să își îndeplinească în mod corect rolul pe care îl au în ceea ce privește fertilitatea, trompele uterine trebuie să nu fie afectate de inflamații, nici blocate cu lichid (seros sau clar) ori sânge (hematosalpinx).

Infecțiile, pe prima poziție

În cele mai multe dintre cazuri, la baza afectării trompelor uterine stă o infecție severă, cel mai frecvent din categoria celor cu transmitere sexuală, în care sunt implicate Chlamydia sau gonoreea. Mai pot fi incriminate infecțiile apărute ca urmare a avorturilor spontane sau provocate, o montare defectuoasă a steriletului, o sarcină ectopică (extrauterină), adeziunea intestinală sau endometrioza. Și peritonita poate provoca, de asemenea, obstrucția trompelor uterine.

Chirurgie sau FIV

Obstrucția unei singure trompe poate limita capacitatea unei femei de a se reproduce. Această situație scade, desigur, șansele obținerii unei sarcini pe cale naturală, dar nu o face imposibilă. Dacă femeia are ambele ovare, cicluri menstruale normale și regulate, ovulație și cealaltă trompă funcțională, sigur că se poate obține o sarcină atunci când ovulul este eliberat de ovarul care corespunde trompei funcționale. Cea mai recentă sarcină obținută cu numai o trompă funcțională este a unei paciente în vârstă de 28 de ani, care va naște la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

Obstrucția tubară (trompe uterine înfundate, în limbaj popular) se poate aborda chirurgical, în funcție de localizarea și întinderea acesteia, și mai mult de jumătate dintre pacientele operate reușesc să obțină și să păstreze sarcina. Dacă, însă, ambele trompe uterine sunt obstrucționate ori și-au pierdut funcționalitatea, singura soluție pentru a obține o sarcină este fertilizarea in vitro.

Menționăm că rolul trompelor uterine în reproducerea umană este vital. În primul rând pentru că ele sunt responsabile, în fiecare lună, de „captarea” ovulului eliberat de ovar și de găzduirea lui timp de 24-72 de ore, în așteptarea fertilizării.

Și tot la acest nivel, al trompelor, ovulul se întâlnește cu spermatozoidul care îl va fecunda, dând naștere embrionului. Dacă această întâlnire nu are loc, ovulul va fi pur și simplu absorbit. Dar dacă se întâlnesc, ovulul fecundat (zigotul) va fi transportat de trompă spre cavitatea uterină, unde, în mucoasa acesteia (endometru), se va cuibări și se va dezvolta timp de 40 de săptămâni, până la naștere.