Prin trauma natală se subînțelege traumatizarea unei anumite părți ale corpului sau organelor copilului, care se produce pe parcursul nașterii micuțului. Gravitatea traumelor natale este de diferit grad – de la dureroase, dar, în general, neimportante, care nu pun în pericol viața copilului, până la foarte serioase pentru tratarea cărora pot fi necesari ani de zile.

Cum pot fi evitate traumele la naștere ale nou-născutului

Femeia ar trebui să se ferească din timp de toate aceste riscuri, cu mult timp înainte de apariția copilașului pe lume. Cum se poate face acest lucru? Printr-o atitudine corectă și rațională față de propria graviditate. Pentru că, în opinia medicilor, printre factorii care reduc capacitatea copilului de a se adapta și sporesc riscul traumelor natale, se numără următoarele:

- naștere prematură. Din păcate, deseori, acest factor este provocat chiar de femeile care nu au o atitudine grijulie față de starea lor specială. Fiți mai atente la felul în care vă simțiți și foarte atente la comportament!

- hipoxia nou-născutului. De multe ori apare încă în timpul sarcinii în consecința nivelului redus al hemoglobinei în sângele mamei. Faceți vizite regulate la medic!

- copilul prea mare. Iar medicii repetă întruna – fiți atente la greutate! Iar gravidele cred că nu este de cât o glumă. Nu, de aceea, aveți grijă ca în timpul nașterii copilașul dumneavoastră să nu se aleagă cu traume ușoare sau, Doamne ferește, cu traume severe.

- mama are oasele bazinului înguste. Din păcate, această problemă nu poate fi remediată. Însă regulile speciale de comportament în timpul nașterii,. Pentru asemenea cazuri, pot fi învățate în cadrul cursurilor speciale de pregătire pentru naștere.

- erorile medicale. Totuși, acest factor nu poate fi exclus cu desăvârșire. Însă, dumneavoastră puteți și trebuie (!) să găsiți un medic cu adevărat bun și, în acest fel, să-l protejați pe copilașul dumneavoastră de eventualele traume natale.