Temerile multor părinți aflați mai ales la primul copil legate de refluxul gastroesofagian sunt firești, însă de cele mai multe ori este vorba de reflux fiziologic, care în timp trece de la sine. Problema este că din ce în ce mai mulți medici care văd astfel de copii care au un reflux fiziologic apelează la medicamente al căror principal efect advers este faptul că fac copiii mai vulnerabili la infecții.

În continuare, medicul pediatru Alexis Cochino, supraspecializat în imunologie și alergologie pediatrică, explică cum își pot da seama părinții când refluxul gastroesofagian este cu adevărat o problemă care impune prezentarea la medic și tratament medicamentos.

”În cazul bebelușilor, adică copii până într-un an, există un grad fiziologic de reflux. Dacă el nu se asociază cu simptome semnificative, dacă refluxul descrește de la o lună la alta și tinde spre atenuare și dispariție o dată cu diversificarea și cu atât mai mult spre un an, atunci de obicei nu trebuie făcut nimic. Există situații în care refluxul este patologic, adică nu mai este normal, asta însemnând: copilul varsă tot timpul sau suferă foarte mult din cauza refluxului, plânge foarte mult fără a se putea găsi altă cauză. Cam acestea ar fi manifestările perceptibile de către părinți.”, susține specialistul în pediatrie.

În astfel de situații trebuie făcut un diagnostic cât mai exact, stabilindu-se dacă într-adevăr este vorba despre un reflux și, cauza acestuia: poate să fie o malformație, poate să fie o infecție, dacă e ceva tranzitor, poate să fie o alergie alimentară, susține medicul specialist. 

”De foarte multe ori, în tratamentul refluxului, sunt folosite medicamente care scad aciditatea conținutului gastric astfel încât să nu mai producă dureri. Totuși, aceste medicamente au foarte multe riscuri și există avertizări din partea Academiei Americane de Pediatrie împotriva abuzului de inhibitori de pompă de protoni, de exemplu, ca și clasă de medicamente, cel mai cunoscut medicament din această clasă fiind Nexium. Acesta are foarte multe riscuri la bebeluși, legate de infecții, legate de funcționarea rinichilor, posibil și efecte asupra creierului. Însă, în principal această scădere a acidității gastrice, care e într-adevăr realizată de Nexium, poate să ducă la creșterea vulnerabilității față de infecții. De asemenea, alt medicament folosit pe scară largă pentru scăderea acidității gastrice, Ranitidina, folosit și la bebeluși și la copii, în acest moment este retrasă de pe piață pentru că s-au găsit concentrații mult peste limita admisă, la un compus folosit în timpul procesului de fabricație, care este cancerigen.”, a mai adăugat medicul pediatru Alexis Cochino.

Deci iată că folosirea acestor medicamente nu este lipsită de riscuri, așa cum credem, de aceea trebuie să facem diferența între refluxul fiziologic pe care îl are orice bebeluș și refluxul patologic – cel care face să sufere copilul și poate fi cauzat de o infecție, o alergie alimentară, malformație.

Menționăm că refluxul fiziologic se oprește de regulă între 6 și 12 luni, însă nu contează neapărat momentul, cât contează ca acel copil să evolueze bine. Este mai important ca micuțul să crească în greutate, să se dezvolte bine motor și cognitiv.