mamaplus

De ce nu e bine să punem lămâia și mierea în ceai? Nutriționista Mihaela Bilic dă explicația

0
//
04.11.2019

Dacă până acum știai că la temperaturi ridicate substanțele active din miere dispar, iar aceasta chiar poate elimina compuși toxici pentru organism, ei bine, specialiști vin acum cu un alt avertisment. În ceaiul fierbinte nu ar trebui să adaugi nici miere și nici lămâie, în ciuda faptului că acesta este modul în care majoritatea persoanelor consumă această băutură caldă, mai ales în perioada rece a anului.

Vitamina C este esențială pentru întărirea sistemului imunitar, însă pentru a beneficia de toate proprietățile acesteia este nevoie de respectarea anumitor reguli. Farmaciștii atrag atenția că atunci când este adăugată în băuturile calde, lămâia își pierde efectul antioxidant, ceea ce înseamnă că, în astfel de condiții, nivelul de vitamina C care ajunge în corp este egal cu 0. Vezi în continuare ce părere are nutriționista Mihaela Bilic despre adăugarea acestor produse în băuturile calde.

Cum să beneficiem de toate avantajele Vitaminei C? Ferind-o de căldură!

Am avut zilele astea privilegiul să stau de vorbă cu un farmacist de excepție. Și am profitat, punând întrebări despre o mulțime de substanțe și nutrienți, cu dorința de a găsi noutăți și remedii eficiente pentru sănătate. În cursul după-amiezii, cu ocazia ceaiului de la ora 5, am primit o avertizare neașteptată legată de banala felie de lămâie pe care vroiam să o pun în ceașcă: “Atenție, mi-a spus domnul farmacist, la peste 60 grade acidul ascorbic se transformă în ascorbați și își pierde efectul benefic antioxidant.”
Fir-ar să fie, mi-am zis în gândul meu, păi 60 grade înseamnă doar încălzit, nici măcar fiert! Păi asta înseamnă “ADIO” vitamina C din toate fructele și legumele gătite. Va trebui să învățăm să le consumăm crude, să le ronțăim precum iepurașii. Și abia acum, când mi s-a confirmat cât e de sensibilă, văd necesitatea suplimentelelor cu vitamina C, de măcar 0,5g/zi, mai ales în perioadele în care avem nevoie de o imunitate crescută.
Iar veștile proaste nu se opresc aici. “Aceeași greșeală se face și cu mierea”, a continuat domnul farmacist, “încălzirea nu numai că distruge substanțele active, dar poate genera inclusiv compuși toxici.”  

Ne place sau nu, trebuie să ținem seama de farmacologie dacă vrem să avem beneficii din nutriție.

Și da, se confirmă faptul că nu toate produsele din alimentația noastră trebuie gătite/ preparate termic. Concluzia e clară și fără drept de apel: Natura ne-a făcut carnivori ca să putem mânca din toate, și animale și vegetale și crude și gătite. Asta înseamnă să mănânci sănătos!”,
 a scris Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.