Fiecare viitoare mamă, care vede un rezultat pozitiv al testului de sarcină simte o tensiune în așteptarea reacției viitorului tată la această veste. Totodată, ea desigur speră să fie susținută în aceste clipe. Ce facem însă, dacă bărbatul dvs. nu este prea încântat de știrea pe care i-o dați. Să examinăm cele mai mari temeri ale viitorilor tați. Dacă bărbatul nu este fericit de sarcina dvs. și lasă să se înțeleagă, că copilul nu face parte din planurile lui pentru viitor, cât de dureros nu va fi pentru dvs. încercați să dață dovadă de înțelegere. Dacă veți avea răbdare și tact, este foarte probabil, că situația în curând se va schimba.
În linii generale bărbaților le este frică de 4 lucruri:
1. Femeia nu-i va acorda atenție.
2. Odată cu apariția copilului în familie se va înregistra o insuficiență bruscă de bani.
3. Este prea tânăr, pentru ca să devină tată, îi este frică de responsabilitate.
4. Lui îi este frică de schimbările în aspectul și caracterul soției, iar în rezultat ea nu va mai fi atrăgătoare ca femeie.
Sfaturi pentru EL:
1. Nu trebuie să vă fie frică, că soția vă va acorda mai puțină atenție. Trebuie să vă implicați în activitățile de îngrijire a copilului. Depășirea greutăților doar va consolida familia dvs. Apropo, cu cât mai mult veți ajuta soția, cu atât mai mult timp ea vă va acorda dvs.
2. Frica precum că în familie se va înregistra o insuficiență de bani odată cu apariția copilului este foarte frecventă în rândul bărbaților. Desigur, cheltuielile pentru copil sunt foarte mari, însă nu trebuie să disperați – faceți o plimbare prin magazinele pentru copii, calculați ce și cât costă, gândiți-vă pe ce și cum ați putea economisi. De menționat, că nu este neapărat să cumpărați totul nou și la preț exagerat. Deseori, obiectele pentru copii (în special pătucurile, cărucioarele, măsuțele pentru hrănit) se transmit din mână în mână. (adică de la prieteni sau rude). Mai mult, nu vă fie jenă să rugați rudele să vă facă cadouri utile și necesare pentru copil.
3. Frica de responsabilitate este una din cele mai frecvente fobii ale omului. În cazul sarcinii – bărbatului îi este frică, că va fi un tată rău.
* Trebuie să înțelegeți un lucru – responsabilitatea nu este doar a dvs. – o veți împărtăși cu soți dvs.
* Obișnuiți-vă cu noul rol treptat. Puteți începe cu faptul de a vă ajuta soția în treburile casnice.
* Nu fiți indiferent față de sarcina soției. Mergeți cu ea la ecografie sau în ospeție la prieteni, care au deja copii. Veți vedea că nu este atât de strașnic. În primele luni este foarte important să petreceți cât mai mult timp cu copilul - țineți-l mai mult în brațe, puneți-l pe burtă sau strângeți-l la piept. Astfel, între tată și copil se formează o legătură strânsă.
4. ”Ea deloc nu mă excită după nașterea copilului – nu vrem să indispunem pe nimeni, însă de regulă, astfel de gânduri le au bărbații cu o constituție sexuală slabă. Bărbații cu o constituție sexuală puternică, de regulă nu suferă din această cauză. O altă cauză a pierderii atracției sexuale: bărbatul încetează să vadă în soție o femeie, și vede doar o mamă. Problemele sexuale care apar la bărbați după nașterea copilului sunt de regulă, de caracter psihologic. Iar acestea trebuie tratate prin schimbarea comportamentului sexual: încercarea noilor poziții, mângâieri, locurile unde ai o relație sexuală. Și desigur, nici într-un caz nu trebuie să spuneți femeii că ea nu mai este atrăgătoare – acest lucru o va irita și o va enerva, iar aceste emoții se vor transmite copilului. Mai bine spuneți-i soției, că dacă dorește, în zilele de week-end poate merge la o sală de fitness sau un salon de frumusețe, iar dvs. în acest timp veți sta cu copilul.
Sfaturi pentru EA:
Dacă soțul nu v-a părăsit din cauza sarcinii, însă deocamdată nu poate accepta apariția copilului, iar conflictul în familie durează, construiți-vă relația în felul următor:
* Nu faceți isterii, nu plângeți, nu vă certați – nu speriați soțul cu schimbările de moment în caracterul dvs. Tabloul asociativ trebuie să fie următorul: ”Mama- o femeie fericită – liniște în casă”.
* Aflați motivul pentru care soțul dvs. nu se bucură de sarcina dvs. și promiteți-i că ceea de ce îi este frică nu se va întâmpla.
* Rigiditatea și condițiile categorice – nu vă sunt adepți.
* Creați o atmosferă atractivă a rolului de părinți: mergeți în ospeție la prieteni, care au copii mici (doar preîntâmpinați-i să nu-l sperie pe soț cu povestirile despre nopțile nedormite și colicile de burtică), vizionați împreună un film, spuneți-i soțului că va fi un exemplu pentru viitorul copil.
* Nu așteptați rezultate imediate. Bărbatul are nevoie de timp pentru ași schimba viziunea și poziția față de sarcina dvs.