5 tipuri de tătici care nu trebuie lăsați să asiste la naștere

5 tipuri de tătici care nu trebuie lăsați să asiste la naștere

-
//
27.02.2017

Până nu demult, procesul de venire pe lume a copiilor era apărat cu grijă de medici, moașe, asistente sociale și alt personal al maternităților. Nici nu putea fi vorba ca tatăl să asiste la naștere. Tații făceau ture în jurul spitalului cu buchete de flori în mâini și fumau nervoși doar pentru a vedea la geamul etajului superior fața chinuită a soției, care și-a îndeplinit misiunea.

5 tipuri de tătici care nu trebuie lăsați să asiste la naștere

Însă timpurile se schimbă, iar noi ne schimbăm odată cu ele. Astăzi amândoi partenerii – și mama, și tata – pot și trebuie să se pregătească de naștere. Există tot felul de cursuri și școli pentru tinerii părinți, unde aceștia pot învăța în teorie și practică ce înseamnă nașterea în parteneriat. Adică tata o susține pe viitoarea mamă până la final, iar dacă se poartă bine, i se permite chiar să taie cordonul ombilical. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple cum par…  

Călcâiul lui Ahile

Da, bărbații sunt, prin definiție, curajoși, plini de sânge rece, hotărâți și bravi. Însă mulți dintre ei au câte un „călcâi al lui Ahile” – unii nu sunt în stare să privească micuțul abia născut, plin de mucozități și țipând ca din gură de șarpe, alții nu suportă sângele și își pierd cunoștința, iar alții se blochează din cauza mirosului de medicamente și a halatelor albe. Există însă și tătici care se simt foarte bine în mediul spitalicesc, însă vor fi scoși afară din sala de nașteri chiar de medici, la doar câteva minute de la începutul nașterii. Prin urmare, în ce cazuri trebuie să renunțăm la ideea nașterii în parteneriat? Am selectat 5 tipuri de tătici cărora accesul în sala de nașteri le este absolut interzis.

Tipul unu: Cei care se tem de schimbările intime din cauza nașterii

Unii sunt intimidați de „întregul proces în detalii”, iar ca urmare atracția sexuală față de soție poate să scadă. Desigur, cei care au o percepție personală mai acută a unor astfel de momente pot fi înțeleși. Nimeni nu neagă: procesul de naștere este unul puțin atractiv. Dar acesta este o doar o altă etapă în verificarea trăiniciei, solidității și sincerității relațiilor dumneavoastră.

În unele cazuri nașterea în doi este contraindicată cuplurilor care au relații instabile sau trăiesc în concubinaj, atât de popular în zilele noastre, adică fără certificat și inele. Iar în timpul nașterii, contradicțiile se pot acutiza. În plus, să închei de la bun început o convenție de concubinaj doar pentru sex este asemănător cu a cumpăra un roi de albine pentru o lingură de miere. Dar aceasta este altă discuție.  

5 tipuri de tătici care nu trebuie lăsați să asiste la naștere

Tipul doi: Cei care urmează moda

Drept argument pentru bărbat în vederea asistării la naștere poate servi, uneori, exemplul prietenilor-cunoscuților-amicilor-șefilor care au făcut acest lucru.

Credeți-mă, dragi tătici, dacă lista de argumente se limitează la cel de mai sus, acesta nu este un temei suficient pentru a vă afla alături de soție în timpul contracțiilor, ci o copiere fără rost a comportamentului altora. În primul rând, trebuie să vă întrebați pe dumneavoastră înșivă: „Oare vreau eu într-adevăr să particip la naștere și pot oare să o ajut cumva pe soție?”

Tipul trei: Cei neputincioși

Da, se întâmplă uneori ca bărbatul să fi răspuns afirmativ la toate întrebările, să fi exclus toate îndoielile, să aibă nervii tari, prin urmare totul este în regulă și credeți că nu aveți de ce vă teme. Însă există o nuanță importantă: la un moment dat ceva poate merge prost, bărbatul poate deveni confuz sau se poate bloca și, chiar dacă vrea să își ajute soția, nu știe cum să o facă.

La urma urmei, bărbatul nu este medic obstetrician. Pentru a evita tot felul de situații neplăcute, trebuie să vă pregătiți din timp, mergând la cursuri destinate tinerilor părinți. Astfel vă veți proteja de situații neprevăzute și veți putea lua decizia corectă. De exemplu, veți putea ajuta lehuza să respire corect, îi  veți putea face un masaj ușor de relaxare, iar în situații extreme – să îi povestiți un banc (glumesc!). 

Tipul patru: Reprezentanții profesiilor „bărbătești”

În prezent granițele dintre profesiile „bărbătești” și „mai puțin bărbătești” sunt destul de relative. Însă există o categorie specială, la care pot fi atribuiți militarii, salvatorii și sportivii.

Cerințele ridicate față de sine și cei din jur se vor manifesta, cu siguranță în timpul nașterii. Este puțin probabil, desigur, ca el să strige soției: „Hai, soldat!” sau „Încă puțin și batem recordul”, dar nu trebuie să sperați la suport și compasiune. Poate doar în caz de comportament „de luptă” în spiritul profesiei soțului.

5 tipuri de tătici care nu trebuie lăsați să asiste la naștere

Tipul cinci: Eternul stand-up comediant

Este isteț și glumeț, cu un ego mai sus de stratosferă, de aceea sala de nașteri va deveni pentru el o altă scenă pentru stand-up comedy. Glumițele, reprizele și monologurile scenice, bune pentru concursurile umoristice, făcute pentru a „reduce încordarea și tensiunea”, nu vor face decât să încarce atmosfera, pentru că scopul acestor tați-artiști nu este decât să atragă atenția spre propria persoană.

Iar faptul că soția naște este doar un bonus pentru prezența magnificei persoane a tatălui. Iar acest fapt irită la culme – și pe soția aflată pe masa de nașteri, și pe oamenii în halate albe.

P.S. Oricum ar fi, oricare ar fi tipurile de tătici care vin cu soțiile la maternitate, toți medicii afirmă într-un glas: unicul partener corect și ideal în timpul nașterii poate fi doar tatăl copilului. 

Sursa