Mamele dar și medicii consideră că înotul este cel mai benefic gen de sport pentru copil. Și nu greșesc absolut deloc. Însă, care este vârsta potrivită la care copilul poate începe să practice înotul, unde este mai bine de făcut acest lucru și ce trebuie să știe mama unui începător?

Unde pot găsi cursuri de înot pentru copil. Lista cu bazine in Chișinău

Piscina pentru copiii la vârsta fragedă – nu este doar o adevărată bucurie pentru ei, dar și o metodă  profilactică perfectă împotriva răcelilor, scoliozei, tulburări posturale, distoniei musculare. Desigur, asta în cazul în care vă pregătiți minuțios și vă înarmați cu tot ce este necesar atunci când mergeți la piscină.

În cazul copiilor mici sunt preferabile bazinele amplasate nu departe de casă. În caz contrar, copilul ar putea fi deja obosit când veți ajunge la destinație. În acest caz, cursul de înot va fi practic în zadar. 

Ulterior, trebuie să vă determinați, care tip de înot este potrivit pentru dumneavoastră: vreți ca odrasla pur și simplu să înoate (este potrivit pentru copiii mai măricei), sau să alegeți orele de grup cu un instructor cu experiență (aceasta este varianta optimă pentru copiii mici). 

Înotul are o mulțime de avantaje: veți întări organismul copilului, îl veți căli,  îl veți ajuta să fie mai puternic și rezistent. De asemenea, înotul este recomandat copiilor ce manifestă probleme ale coloanei vertebrale -  încovoiere, hernia intervertebrală, deplasarea vertebrelor. În apă,  sarcina statică asupra coloanei vertebrale dispare (greutatea omului scade de 10 ori !), coloana se relaxează și capătă o formă corectă. De asemenea, înotul antrenează mușchii responsabili de menținerea coloanei vertebrale  în poziție verticală.

Trebuie de știut faptul că bazinele sunt diferite nu doar după tipul acestora (închise și deschise), sau mărime (50  - 25 de metri), dar și după metoda de purificare a apei. Rețineți, în cazul bronșitelor astmatice, care se manifestă la un număr mare de copii, excesul de clor este dăunător. De aceea, concretizați în ce mod se prelucrează apa în bazinul în care urmează să înoate copilul dumneavoastră.

Unde pot găsi cursuri de înot pentru copil. Lista cu bazine in Chișinău

Pentru cei mici, temperatura optimală a apei este de 30 – 31 de grade Celsius, dacă temperatura este mai mare, nu vorbim despre procesul de călire a organismului, ci de o baie simplă. Dacă temperatura este mai mică de acest indice – în 45 de minute va îngheța și  mama și copilul. Pentru copiii mai mari, este evident, nimeni nu se va preocupa de încălzirea apei în bazin.

Nu este mai puțin importantă nici comoditatea vestiarelor, pentru copiii mici de tot, acestea trebuie să fie dotate cu mese speciale pentru bebeluși, scăunele pentru schimbarea hainelor, dulăpioare, dușuri confortabile.

Înainte de a merge la bazin, aveți grijă ca micuțul să mănânce cu 40 de minute înainte de începerea orei de înot, iar următoarea masă trebuie să fie minim peste 20 de minute de la încheierea cursului. Înainte de a decide frecventarea cursului de înot consultați medicul de familie sau pediatru, întrucât există o mulțime de contraindicații în acest sens la care obligatoriu urmează să atrageți atenția.

În fine, mai puțină vorbă și mai multă acțiune ! Vă propunem o listă cu bazine unde puteți duce copilul la ore de înot.

Centrul de Întremare a Sănătății “Blue Bird”

Ore de înot pentru copiii de la 2 la 16 ani și pentru părinții acestora.

Grupele pentru bebeluși: de la 2 luni la 2 ani.

Adresa: str. Independenței, 28 (în incinta policlinicii Nr.2).

Telefon: (373 22) 56 55 69, (373 22) 56 55 58,(+373)69 085 736.

DINAMO - Clubul sportiv central

Sunt primiți la ore copii cu vârsta peste 6 ani.

Adresa: mun.Chisinau, str.A.Sciusev, 106-A

tel.: +373-22-237343

tel/fax: +373-22-237318

Bazinul din incinta Liceului Teoretic ”Gogol”

Aici, copiii învață să înoate sub formă de joc. În caz de necesitate, copiilor li se oferă colaci salvatori, ochelari și alte ustensile de profil. Sunt acceptați la cursuri copiii cu vârsta de peste trei ani.

Adresa: str. Sciusev, 90.

Bazinul USM

Cursurile de înot pentru copii sunt organizate de trei ori pe săptămână între orele 15.00 – 18.00 (ziua și ora este aleasă individual). Ora de înot durează 45 de minute. Prețul: prima lună va costa 230 de lei (12 ore). Copiii până la 16 ani înoată doar în prezența antrenorilor. La cursuri se pot înscrie doar copiii care au împlinit vârsta de 7 ani. 

Adresa: str. Ismail, 1.

Bazinul liceului Mihai Viteazul

Orele de înot pentru copiii de la 6 ani sunt organizate doar în week-end.

Adresa: str. Gurie Grosu, 4.  

Școala sportivă specializată pentru copii și juniori rezerve olimpice

Adresa: str. Tăbăcăria Veche,43.

Telefon: (373 22) 25 45 61.

Școala sportivă specializată pentru copii și juniori rezerve olimpice Nr.4

Adresa: str. Miron Costin, 24/1.

Telefon: (373 22) 44 10 13.

Școala sportivă specializată pentru copii și juniori rezerve olimpice Nr.6

Adresa: I. Pelivan 30/2.

Telefon:  (373 22) 74 66 88.

Școala sportivă specializată pentru copii și juniori rezerve olimpice Nr.8

Adresa: str. Nicolae Costin, 63.

Telefon: (373 22) 51 69 72.

Școala sportivă specializată pentru copii și juniori rezerve olimpice Nr.11

Adresa: str. A. Russo, 57.

Telefon: (373 22) 33 13 43.

Bazinul Universității de Stat de Cultură Fizică și Sport

Înotul este accesibil pentru copiii ce au împlinit vârsta de 6 ani, orele decurg sub supravegherea antrenorului.

Adresa: str. Andrei Doga, 22.

Telefon: (373 22) 31-05-89

În afară de asta, multe cluburi de fitness dispun de propriile bazine cum ar fi, de exemplu Niagara Fitness, Energy Fitness, Fitness club Alexia, Fitness Doza și altele.

Într-un final, dacă va trecut prin cap ideea de a înscrie copilul la cursuri de înot, nu renunțați la ea. Este o idee foarte bună!