mamaplus.md

Ghenadie Conțu, despre mamoplastie. Lista clinicilor din Chișinău unde îți poți face această procedură

-
//
08.12.2014

Potrivit diferitelor sondaje statistice, circa 7 din 10 femei sunt nemulțumite de felul în care arată sânii lor. Unele sunt nemulțumite de mărimea sânilor, altele – de formă, altele – de tonus. Transformarea sânilor din motiv de complexe în unul de mândrie nu este pe măsura Mamei Natura, nici a exercițiilor fizice sau dietelor speciale, dar este pe potriva chirurgilor plastici. Despre particularitățile unei astfel de operații, relatează profesorul catedrei de chirurgie №1 N. Anestiadi, șeful catedrei de chirurgie plastică la clinica ”Sancos”, președintele Asociației de chirurgie plastică din RM (MAPRAS), Ghenadie Conțu.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia

Ghenadie Conțu

profesor la catedra de chirurgie N. Anestiadi, șeful catedrei de chirurgie plastică la clinica ”Sancos”, președintele Asociației de chirurgie plastică din RM (MAPRAS)

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Domnule Ghenadie, care este procentul ocupat de implanturile mamare în practica dumneavoastră?

- Circa 15-20% din toate intervențiile chirurgicale operate în clinicile estetice constituie implanturile mamare, iar asta înseamnă că operațiile din această categorie ocupă, după frecvență, primul loc.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Ce fel de operații sunt acestea?

- Sunt operații de mărire a glandelor mamare, de asemenea, operații de micșorare – în cazul în care vorbim despre gigantomastie. De mare popularitate se bucură operațiile de ridicare și corectare a formei. În afară de aceasta, un loc important, îl ocupă chirurgia reconstructivă, de restabilire a glandelor mamare. Asemenea intervenții sunt operate în cazurile în care glanda mamară a fost pierdută în urma traumelor, deformațiilor congenitale, procese inflamatorii și, în majoritatea cazurilor, în urma bolilor oncologice a glandelor mamare. Trebuie să spun că astăzi nu este necesar de a pleca peste hotare pentru a restabili sânii. În clinica noastră se fac cu succes operații de reconstrucție. Practic, noi suntem unica clinică din Moldova care soluționează aceste probleme și ceea ce ne bucură este faptul că, treptat, pacienții primesc această informație și se adresează tot mai des. Anual, la Institutul Oncologic se fac câte 900 de operații de mastectomie (îndepărtarea de sân), pe când restabilirea sânului înseamnă restabilirea încrederii în sine și posibilitatea de a trece peste o traumă psihologică legată de boală, de pierderea glandei mamare.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Având asemenea cifre, probabil că solicitările nu sunt o raritate?

- Numai săptămâna aceasta, la clinica ”Sancos” am efectuat două operații de restabilire a glandei mamare, tot atâtea sunt planificate pentru săptămâna viitoare. Apropo, noi am făcut în premieră pentru țară și operații de mastectomie profilactică. Sunt cazuri când acest lucru este absolut motivat, când se depistează o predispunere destul de mare de a dezvolta cancer la glandele mamare. Evident, necesitatea unei astfel de operații se stabilește de comun cu medicii oncologi doar după o examinare minuțioasă, analize genetice, după motivarea necesității unei astfel de operații de extirpare și restabilire imediată a glandelor mamare. În acest caz se exclude probabilitatea de a dezvolta cancer, se păstrează mușchiul și conductele limfatice, pacienta este supusă unei singure intervenții chirurgicale – extirpare și restabilire.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Dacă ați pomenit despre progresul mamoplastiei, să continuăm acest subiect. Domnule Ghenadie, prin ce se deosebesc operațiile de corecție a sânilor care se fac astăzi de cele care se făceau, să zicem, acum 10 ani?

- Probabil că trebuie să vorbim despre fiecare intervenție separat. Dacă vorbim despre mamoplastia de mărire a sânilor, implanturile au devenit mai sofisticate. Producătorii de frunte, cum ar fi Allergan, Eurosilicone, Mentor, Nagor, Silimed, au progresat mult. Astăzi, aceste companii oferă garanții pe viață pentru integritatea implanturilor lor. Gelul coeziv, cu care sunt umplute, în nici un fel de circumstanțe nu se absoarbe în țesuturile alăturate și nu pune în pericol viața femeii. Membrana implanturilor contemporane este moale, firească, iar rugozitatea suprafeței lor permite buna integrare a acestora în organism reducând la zero posibilitatea contracturilor. Adică, cicatricea care se formează în jurul acestor implanturi este moale și nu provoacă întărirea sânului. În plan tehnic, în ultimii ani, cu mici excepții, implanturile se plasează sub mușchi. Musculatura pectorală mare permite perceperea mut mai naturală a implantului, ea protejează de iregularitățile vizibile și face insesizabile marginile implantului. Anterior, implanturile se plasau deasupra mușchiului, era mai ușor din punct de vedere tehnic, însă, cu timpul, implantul devenea vizibil. Însăși glanda mamară se micșora în dimensiune din cauza atrofiei ce survenea în urma presiunii exercitate de implant. Acum, această problemă nu există. Operațiile se fac având în vedere faptul că rezultatul se va menține ani de zile.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Multă vreme au existat discuții referitoare la pericolul implanturilor mamare, pe cât de actual este acest subiect astăzi?

- Noi putem afirma cu încredere că implanturile nu provoacă afecțiuni oncologice și nici reacții alergice. Aceste concluzii au fost făcute în baza a numeroase cercetări științifice. Cred că anume din acest considerent mamoplastia este atât de solicitată. Astăzi, mai mult de 15 milioane de femei din întreaga lume poartă implanturi. Totodată, trebuie să se înțeleagă faptul că orice fel de operație este legată cu anumite riscuri. Nici nu mai vorbim despre riscul legat de anestezie, ci să examinăm de exemplu, perioada postoperatorie după majorarea sânilor. Chiar dacă se respectă sterilitatea cu strictețe, poate porni un proces inflamator. Se întâmplă foarte rar, 1 la 500 de operații, dar această probabilitate nu poate fi exclusă. Următoarea problemă potențială - hemoragia vaselor. Evident, pentru a exclude formarea unui hematom se face tot posibilul în timpul intervenției chirurgicale, ulterior, drenajele se mai mențin 1-2 zile, dar riscul oricum există. De asemenea, poate surveni limforeea, când în jurul implantelor se acumulează limfă. De regulă, spre deosebire de cele două probleme menționate mai sus, acest caz nu necesită implicare, limfa se va absoarbe treptat de la sine. Dacă e să examinăm o perioadă postoperatorie mai îndelungată, nimeni nu este asigurat împotriva dezvoltării contracturii – cicatricii din jurul implantului. Procentul unei astfel de urmări posibile este foarte mic, însă, dacă se întâmplă acest lucru pacienta va trebui să fie supusă unei intervenții chirurgicale repetate. Întotdeauna este vorba despre o reacție individuală a organismului care nu poate fi prevăzută, nu există criterii obiective în baza cărora ar putea fi făcute prognoze. Evident, fiecare pacientă se informează cu privire la potențialele riscuri.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Se cunoaște demult informația că implanturile nu sunt un impediment pentru procesul de alăptare. Înseamnă oare asta că pentru o femeie care nu a născut încă nu există contraindicații specifice?

- Nu putem răspunde univoc la această întrebare. Se consideră că implanturile nu micșorează cantitatea de lapte, însă, unele surse afirmă că, totuși, cantitatea laptelui ar putea fi diminuată. Trebuie să se înțeleagă că întotdeauna sunt avantaje și dezavantaje care sunt abordate de comun cu pacienta. Are importanță metoda de plasare a implanturilor și întotdeauna se discută despre locul cicatricii, cum va fi accesul. De exemplu, accesul sub sân permite pătrunderea mai puțin traumatică sub glanda mamară, sub mușchi, fără a atinge punctele nervoase, respectiv, fără tulburarea sensibilității în zona areolei și a mamelonului. Adevărat, cicatricea rămasă este de circa 4 cm. Dacă implantul este plasat prin zona areolei, cicatricea este mult mai puțin vizibilă, însă, chirurgul trece prin grosimea sânului iar această variantă operatorie este mult mai traumatizantă. Totodată, există riscul de diminuare a sensibilității areolei și mamelonului. A treia variantă – prin zona subrațului. Aici, cicatricea poate fi bine ascunsă, ea nu se va vedea, însă operația se poate face doar cu ajutorul tehnicii endoscopice. Plus la asta, de regulă, în asemenea cazuri se plasează doar implanturi rotunde specifice, pentru că alte feluri sunt greu de centrat.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Din practica dumneavoastră, aceste operații sunt de mai multe ori o necesitate sau un moft al pacientelor?

- Când vorbim despre mărirea sânilor consider că, de cele mai multe ori, vorbim despre niște capricii ale femeilor care urmăresc să fie la modă. Aș spune că acest lucru este adevărat doar parțial, în marea majoritate a cazurilor, ne confruntăm cu indicații serioase în necesitatea de a interveni chirurgical. În primul rând, vorbim despre pacientele care au mărimea zero, sunt femeile pentru care operația este o posibilitate de a depăși complexele din cauza lipsei de volum a sânilor. În al doilea rând, vorbim despre femeile care vor să-și restabilească forma sânilor după naștere și perioada de alăptare. În al treilea rând, deseori ne confruntăm cu asimetrie congenitală care poate fi înlăturată doar cu ajutorul intervenției chirurgicale și utilizarea implanturilor de dimensiuni diferite. Capriciile, probabil, sunt un motiv mai rar de adresare la medicul chirurg-plastic.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Ați pomenit despre corecția sânilor după naștere și alăptare, peste ce perioadă de timp de la încheierea alăptării femeia se poate adresa medicului specialist?

- Nu mai devreme decât peste un an de la încheierea alăptării. Din simplu motiv că aceste canale rămân deschise încă mult timp, iar volumul sânilor se va mai schimba încă odată cu trecerea timpului. Respectiv, pe parcursul acestui an, volumul sânilor, cel mai probabil, se va micșora. Pe cât de tare se vor micșora? Dacă ne grăbim cu operația, peste o perioadă, am putea constata că nu s-a ales volumul potrivit pentru cazul dat.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia După operație, perioada de recuperare este complicată?

- Perioada de recuperare arată în felul următor – pacienta se află 2 zile în staționar, considerăm că acest termen este necesar și optim. Ulterior, pacienta este externată, dar vine peste o zi la schimbarea pansamentului – 9-10 zile. Ulterior, se scot ațele, iar pe parcursul a 1,5 luni, femeia poartă sutien elastic special. Pentru această perioadă de timp, ea trebuie să limiteze exercițiile fizice, munca fizică care implică mușchii pectorali.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Vorbiți cu atâta dragoste și interes despre activitatea dumneavoastră și nu putem să nu vă întrebăm cum ați ajuns să aveți această profesie destul de rară?

- În această specialitate este imposibil să evoluezi dacă nu-ți iubești munca. Încă în anul 1994, fiind doctorand eram la stagiu în Cehia, acolo am avut posibilitatea să văd cele mai diverse operații. În pofida experienței și cunoștințelor mele, la acel moment, eram pur și simplu șocat de rezultatul colegilor mei cehi și de rezultatul acelor intervenții chirurgicale pe care atunci încă nu le prea înțelegeam. Într-o oarecare măsură a fost un moment provocator de la care a început totul. Ulterior, am fost în nenumărate rânduri la cele mai importante clinici specializate în chirurgia plastică – inițial în Cehia, după care în alte state la stagii, conferințe ș.a.m.d.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Ce este cel mai important în profesia unui chirurg plastic?

- Perfecționarea! Trebuie să muncești, să operezi în fiecare zi, să-ți perfecționezi aptitudinile. În chirurgie, doar teoria nu este suficientă. Mă strădui, regulat, să-i văd pe cei mai cunoscuți chirurgi din lume, pot chiar să mă laud cu faptul că-i cunosc pe majoritatea lor. Asistându-i, urmărind operațiile pe care le fac, participând la conferințe și congrese internaționale, primesc o experiență bună. Plus la asta, acum, există posibilitatea extraordinară de a citi permanent literatură specializată pentru a fi la curent cu toate inovațiile din acest domeniu. Anterior, era mult mai greu de a obține informații. Îmi amintesc că în anul 1994, când nu exista practic nici un fel de literatură în chirurgia plastică, am aflat că în clinica universitară din București poți găsi cărți valoroase. M-am dus după ele, am luat o geantă mare și am revenit acasă cu cele 8 volume McCarthy. În fiecare carte erau peste 1000 de pagini și această informație nu avea valoare.

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia

Ghenadie Conțu despre mamoplastia. Lista clinicilor din Chișinău unde se poate face mamoplastia Cum evaluați, la ziua de astăzi, nivelul chirurgiei plastice în Moldova?

- Consider că chirurgii noștri au un grad bun de pregătire și nu cedează în fața specialiștilor din occident. Problema constă în faptul că noi suntem dependenți de aparatura sofisticată, în Moldova se folosesc aceleași implanturi ca și în Franța, Moscova sau New-York. În esență, chirurgii din alte state nu sunt avantajați în comparație cu noi. Este vorba doar despre gradul de pregătire al chirurgului, despre profesionalismul său. Contează totul, începând de la discuția cu pacientul. Este important felul în care chirurgul va efectua întreaga intervenție, pe cât de corect va alege implantul – după volum, formă, toți parametrii săi, pe cât de corect va cura pacienta în perioada postoperatorie. În final, rezultatul contează de toate aceste momente. Eu consider că pentru actualii, dar și pentru viitorii chirurgi, cea mai mare importanță o are munca asupra propriei persoane, munca asupra propriei tehnici de activitate, asupra propriilor cunoștințe. Dacă vom munci, niciodată, nu vom fi mai răi decât alții!

După ce am primit aceste informații interesante și utile cu privire la mamoplastia în Moldova, am decis să aflăm în ce clinici din capitală se fac asemenea operații. Vă propunem în continuare o listă a acestor instituții.

Clinica de medicină estetică Sancos

Adresa: Bd. Moscovei, 16.

Telefon: 022 909 909, 022 909 908.

www.sancos.md

Centrul de sănătate ”Galaxia”

Adresa: str. Alexandru cel Bun, 54.

Telefon: 022 858 400, 022 858 500, 022 858 531.

www.galaxia.md

Clinica internațională Medpark

Adresa: str. A. Doga, 24.

Telefon: 022 400 040.

www.medpark.md

Clinica de chirurgie estetica Dr. Cotea

Adresa: str. Lomonosov, 37.

Telefon: 022 288 726, 069 103 699.

www.chirurgie-estetica.md

Clinica TerraMed

Adresa: str. Trandafirilor, 15/4.

Telefon: 022 202 373, 022 503 405.

www.terramed.md

În ceea ce privește costurile, chirurgii din clinicile cu care am discutat au menționat că este foarte greu să vorbească despre cifre fără a vedea glandele mamare și problema cu care se confruntă pacienta. Se poate vorbi doar despre costurile medii, așa deci, cât ne poate costa aproximativ o intervenție de anumită categorie:

* Mărirea sânilor – de la 2700 până la 4000 de euro, în dependență de tipul implantelor și punctul de acces;

* Ridicarea sânilor – de la 1500 până la 2500 de euro;

* Micșorarea sânilor – de la 2000 până la 3500 de euro.