Dantura în timpul gravidității are nevoie de o îngrijire sporită, pentru a preveni problemele dentare, care pot pune sarcina în pericol. Medicul stomatolog Stella Samson de la clinica Dr. Samson Dental Studio ne spune cum să ne pregătim dantura pentru sarcină, cum îngrijim dinții și ce proceduri dentare sunt interzise în cele 9 luni.

mamaplus.md

Cum ne pregătim dantura pentru sarcină?

Dantura în timpul sarcinii are nevoie de îngrijire sporită. Poți preveni complicațiile în sarcină și poți reduce neplăcerile zilnice dacă îți îngrijești cum se cuvine dantura. Pentru că în corpul tău au loc modificări, una dintre ele este că nivelurile progesteronului și al estrogenului din organism cresc, stimulând afluxul de sânge, inclusiv în gingii. Iritate, ele se pot umfla și chiar pot sângera. Mai ales dacă dantura ta a acumulat până acum placă dentară. De aici până la gingivită nu mai este mult. Când ești gravidă, ești predispusă gingivitei. Mai îngrijorător este faptul că gingivita și alte probleme ale gingiilor pot produce complicații în sarcină. Infecțiile gingiilor și ale gurii se transmit cu ușurință în tot corpul. Bebe s-ar putea naște prematur sau cu o greutate prea mică. La primul semn de sensibilitate a gingiilor, mergeți la consultația unui medic stomatolog. Pentru controlul gingivitei, soluția este curățarea profesională. Doar că, pe parcursul sarcinii, ea trebuie făcută abia din al doilea trimestru (după ce bebe a avut timp să își dezvolte toate organele vitale) si până pe la jumătatea celui de-al treilea.

Cum îngrijim dinții în timpul sarcinii?

Periajul este foarte important – dantura trebuie păstrată curată și sănătoasă, ca și gingiile. Periuța sonică sau electrică este mult mai eficientă, pentru că permite un periaj corect, eficient și previne inflamarea gingiilor. Dacă grețurile matinale te împiedică să te speli pe dinți, schimbă pasta cu una care să nu aibă arome.

Ce pastă de dinți folosim în timpul sarcinii?

Pasta de dinți trebuie să fie pe bază de extracte din plante. Uleiul de mentă și cel de salvie, mușețelul, echinacea, smirna și ratania au fiecare un rol bine stabilit în procesul de prevenire și tratare a afecțiunilor gingivale.

Pentru a preveni apariția afecțiunilor gingivale, ingredientele sale naturale acționează pe trei căi: atacă patogenii orali care determină apariția gingivitei, îți apără gingiile și dinții, neutralizând acizii care îi atacă și fortifică gingiile, oprind și prevenind sângerările. În timpul utilizării produsului, uleiurile de mentă și de salvie suplinesc acțiunea sistemului imunitar scăzut, atacând bacteriile care determină apariția afecțiunilor gingivale și inhibând multiplicarea lor la nivelul suprafețelor dentare. Această acțiune previne formarea plăcii bacteriene și apariția leziunilor dentare și gingivale.

mamaplus.md

Care sunt problemele dentare comune în sarcină și cum le putem trata?

Pe parcursul celor 9 luni de sarcină, femeile se confruntă cu o serie de probleme legate de afecţiunile dinţilor şi durerile dentare. Problemele cele mai mari sunt legate de apariţia cariilor, sensibilitatea dentară, formele variate de boală parodontală, care sunt urmate inevitabil de întrebari legate de posibilitatea de a lua sau nu medicamente, de a face sau nu radiografii dentare.

Se recomandă ca înainte de conceperea unui copil, viitoarea mamă să-şi rezolve toate problemele stomatologice, întrucât acest lucru ajută la evitarea neplăcerilor unui tratament stomatologic.

Tratăm cariile în sarcină? În ce lună și care sunt riscurile?

Multe gravide se întreabă care este perioada în care tratamentul stomatologic trebuie evitat. Răspunsul este următorul: în primul trimestru de sarcină trebuie să se evite pe cât posibil administrarea oricăror medicamente, radiografiile, iar anesteziile se vor efectua cu o atenţie deosebită, pentru că în această perioadă se formează organele copilului. Orice stimul exterior pote afecta organogeneza cu repercursiuni grave asupra fătului.

Ultimul trimestru de sarcină aduce, din nou, probleme, deoarece orice stres suferit de mamă poate produce naşterea prematură. Prin urmare, perioada cea mai indicate, dar şi cea mai sigură pentru efectuarea tratamentului stomatologic este trimestrul al II-lea de sarcină.

Ce consecințe negative pot avea cariile netratate în sarcină?

Este importantă menținerea constantă a unei bune igiene orale și prezentarea la cabinetul stomatologic cel puțin o dată pe an. Cariile netratate la timp pot genera grave probleme de sănătate. Este obligatoriu ca femeile însărcinate să practice o bună igienă orală. Modificările hormonale care survin în organism în timpul sarcinii favorizează dezvoltarea infecțiilor bucale. Orice infecție din organismul mamei poate pune în pericol sarcina. Parodontita și gingivita se numără printre cauzele care conduc la naștere prematură și greutate scăzută a nou-născuților.

Ce proceduri dentare sunt permise în timpul sarcinii? Dar interzise?

Detartrajul este cel mai indicat tratament profilactic, ce are ca scop obţinerea unei stări de igienă orală optimă prin: controlul periodic al igienei dentare, detartraj, periaj profesional - astfel reducându-se inflamaţia gingivală apărută în sarcină. Sunt indicate controale regulate şi cel puţin două igienizări pe perioada sarcinii, pentru a evita complicaţiile dentare şi parodontale.

Radiografia dentară nu este contraindicată în sarcină. Însă, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie, mai ales în trimestrul I de sarcină. Spre exemplu, în clinica pe care o deţin, dispun de cea mai performantă tehnică de radiografie dentară, ce redă o imagine de înaltă fidelitate, însă fără radiaţii excesive, deci sigură pentru gravidă. Conform Colegiului American de Radiologie, nicio radiografie nu are o doză de radiaţie suficient de mare încât să provoace efecte adverse embrionului sau fătului în curs de dezvoltare. Dar, cum dezvoltarea organelor copilului se petrece în timpul primului trimestru de sarcină, este bine ca în această perioadă să eviţi orice risc, fie el şi neglijabil.

În ceea ce priveşte tratamentele sau procedurile cosmetice, se recomandă evitarea albirii dentare în sarcină. Nu neapărat pentru că ar avea anumite efecte secundare grave asupra fătului, ci mai ales din cauza nesiguranţei care planează asupra efectelor substanţelor folosite în această procedură în timpul sarcinii.

Sursa: Mamaplus.MD