mamaplus

Renata Bodorin: ”Copiii nu sunt maimuțe ca să fie dresate și educate, copiii trebuie iubiți”

-
//
23.09.2021

A fi mamă e un drum cu noduri în gât, cu lacrimi, cu disperare, cu oboseală, cu frici și neînțelegere, spune psihologul clinician specializat în psihoterapie corporală, Renata Bodorin. Pe bună dreptate, rolul de mamă nu se predă la școală sau la facultate, ci îl înveți din mers. Chiar dacă dintr-o altă perspectivă acest rol pare a fi unul roz și perfect, realitatea este cu multe suișuri și coborâșuri. Chiar mai mult decât îți imaginezi în momentul de față. Maternitatea este un subiect atât de complex, încât am putea scrie articole la nesfârșit. De fapt, asta continuăm să facem, iar astăzi vom trece în revistă câteva gânduri ale Renatei Bodorin, care vă vor motiva sau vă vor stimula să schimbați ceva pentru un viitor frumos al copilului vostru.

”Fiți alăturii de copiii voștri și deveniți principalul pilon de susținere. Încurajați-i cât mai mult în diverse feluri. Nu proiectați pe ei fricile voastre legate de viitor. Lăsați deoparte sindromul eminentului, care-i distruge. Nu faceți din copil trofeul cu care vă fuduliți între prieteni. Nu le băgați pe gât visele voastre nerealizate! Fiți mereu de partea lor! Indiferent de ce trăsnaie au făcut.

Ascultați părerea lor și respectați-o! Nu numai a profesorului, colegului, cu cât mai mult va fi auzit și ascultat, cu atât va fi mai deschis și încrezut. Nu le cereți note mari! Ajutați-i să-și descopere interesele. Aveți răbdare când intră în perioada de plictiseală și totul e “Nu”. Asta trece.”, subliniază psihologul clinician specializat în psihoterapie corporală, Renata Bodorin.

Este adevărat că unii părinți au așteptări prea mari de la copiii lor, vor ca ei să corespundă anumitor standarde imaginare. Atunci când pun presiune foarte mare asupra copilului, nu fac decât să îl îndepărteze și mai mult. Copilul se va simți adesea copleşit și depăşit de situație.

”Susținere, Ajutor, Ghidare, Atenție - asta caută ei. Nu genialitate de 10 pe linie pentru mama și doamna dirigintă. Treziți-vă, vă rog din goana după standarde învechite! Oferiți-le ceea de ce au nevoie! Încercați să cunoașteți nevoile și pasiunile lor adevărate, le știți? Uneori ceea ce știți e doar ceea ce credeți voi, nu ce e în realitate. Fiți toleranți și înțelegători față de schimbările cu care ei se confruntă și felul în care sunt. Da, uneori ei nu ne satisfac așteptările noastre mărețe.”, mai afirmă psihologul Renata Bodorin.

Un alt efect negativ al acestei presiuni constante dictate de așteptările părinților și ale societății este că majoritatea copiilor aflați în această situație devin apatici, supraobosiți și nu îndeplinesc nici sarcinile cele mai simple. Tocmai de aceea, înainte să-l criticăm pe un copil, ar trebui să ne mai gândim o dată în plus.

”Ei sunt micii campioni, care zi de zi trec prin frustrări, așteptări nerealizate, nu sunt înțeleși și nu sunt ascultați, pentru că: închide gura, eu sunt adult și știu mai bine! Respectați copilul vostru pentru că vă reprezintă în totalitate. Și orice vă displace, enervează, irită, dezamăgește în el, e bun motiv să vă priviți onest în oglindă! Copiii nu sunt maimuțe ca să fie dresate și educate, copiii trebuie iubiți! Și atunci când este dragoste necondiționată, toate se rezolvă…”, a conchis psihologul clinician specializat în psihoterapie corporală, Renata Bodorin.