Din prima zi când îi apar două liniuțe roz pe testul de sarcină, graviduța începe a-și pune întrebări și a căuta informații pe internet. Doar că, nu tot ce se scrie este veridic. Pentru a spulbera miturile despre sarcină, am discutat cu medicul ginecolog-obstretician Svetlana Tripac.

mamaplus.md

La câte săptămâni de sarcină este bine ca graviduța să meargă la medic pentru prima dată?

Imediat ce are reținerea menstruației cel puțin 7 zile și testul de sarcină e pozitiv.

Ce se poate întâmpla dacă amână vizita la medicul ginecolog?

Putem scăpa sarcina extrauterină, sau, dacă e o sarcină nedorită momentul optim de întrerupere. Prima consultație prenatală este esențială pentru identificarea factorilor de risc.

Câte kilograme este normal să adauge o femeie însărcinată?

Pentru fiecare femeie, în funcție de indicele masei corpului  înainte de sarcină,  acestă valoare se calculează individual. De obicei, 12 – 14 kg.

mamaplus.md

La ce obiceiuri nocive trebuie să renunțe din momentul în care a aflat că va deveni mămică?

Trebuie să renunțe la fumat cu 2-5 ani înainte de a concepe copilul. De asemenea, este necesar să respecte orele de somn (cel puțin 8 ore). Să evite alcoolul, fast-food-ul, băuturile energizante.

Femeia însărcinată poate lua vitamine, suplimente, fără înștiințarea medicului? 

Da, însă doar pe cele înregistrate la Agenția Medicamentului, în rest își asumă responsabilitatea. Un regim alimentar echilibrat poate furniza vitaminele de care o femeie are nevoie în timpul sarcinii.

Care sunt riscurile acestor auto-tratamente pentru făt?

Dacă e vorba de suplimente (vitamine), riscurile sunt minime, deoarece toate medicamentele pentru gavide trec prin studii clinice foarte serioase. Nu vorbim de cele care nu au în adnotație contraindicații pentru gravide. Cel mai bine e să citească instrucțiunea, dacă dorește să administreze ceva fără a se consulta cu un medic.

Cât de periculoase sunt animalele de companie?

Dacă animalele nu sunt purtătoare de boli (pisica e cu toxoplazmoza, iar celelalte – diferiți paraziți), atunci le lăsăm în pace.

  • Dacă ai pisică și plănuiești să rămâi însărcinată, testează-ți imunitatea la toxoplasmoză printr-un test al sângelui.
  • Nu schimba nisipul pisicii, lasă pe altcineva să facă asta.
  • Dacă ai grijă de grădină, poartă mănuși tot timpul.

Există multe mituri legate de sportul în timpul sarcinii? Are gravida voie să facă sport?  

Sport înseamnă efort. Dacă mergem la femeile de la țară sau la bunicile și străbunicile noastre, atunci răspunsul e clar. Doar o remarcă: în caz de sarcină cu risc, desigur, programul e mult mai lejer. În rest, sportul în sarcină – de fapt e o manipulare și o strategie de management.

Sursa: Mamaplus.MD