

Din prima zi când îi apar două liniuțe roz pe testul de sarcină, graviduța începe a-și pune întrebări și a căuta informații pe internet. Doar că, nu tot ce se scrie este veridic. Pentru a spulbera miturile despre sarcină, am discutat cu medicul ginecolog-obstretician Svetlana Tripac.
Imediat ce are reținerea menstruației cel puțin 7 zile și testul de sarcină e pozitiv.
Putem scăpa sarcina extrauterină, sau, dacă e o sarcină nedorită momentul optim de întrerupere. Prima consultație prenatală este esențială pentru identificarea factorilor de risc.
Pentru fiecare femeie, în funcție de indicele masei corpului înainte de sarcină, acestă valoare se calculează individual. De obicei, 12 – 14 kg.
Trebuie să renunțe la fumat cu 2-5 ani înainte de a concepe copilul. De asemenea, este necesar să respecte orele de somn (cel puțin 8 ore). Să evite alcoolul, fast-food-ul, băuturile energizante.
Da, însă doar pe cele înregistrate la Agenția Medicamentului, în rest își asumă responsabilitatea. Un regim alimentar echilibrat poate furniza vitaminele de care o femeie are nevoie în timpul sarcinii.
Dacă e vorba de suplimente (vitamine), riscurile sunt minime, deoarece toate medicamentele pentru gavide trec prin studii clinice foarte serioase. Nu vorbim de cele care nu au în adnotație contraindicații pentru gravide. Cel mai bine e să citească instrucțiunea, dacă dorește să administreze ceva fără a se consulta cu un medic.
Dacă animalele nu sunt purtătoare de boli (pisica e cu toxoplazmoza, iar celelalte – diferiți paraziți), atunci le lăsăm în pace.
Sport înseamnă efort. Dacă mergem la femeile de la țară sau la bunicile și străbunicile noastre, atunci răspunsul e clar. Doar o remarcă: în caz de sarcină cu risc, desigur, programul e mult mai lejer. În rest, sportul în sarcină – de fapt e o manipulare și o strategie de management.
Sursa: Mamaplus.MD