Odată cu venirea toamnei și a temperaturilor scăzute, inhalațiile cu aerosoli sunt foarte binevenite, mai ales pentru că temperaturile sunt mai reduse, iar umiditatea este mai crescută. Datorită acestei proceduri are loc dezinfectarea mucoasei căilor respiratorii, eliminarea toxinelor de la nivelul tractului respirator, scăderea numărului de microorganisme iritante de la nivelul tractului respirator și curățarea nasului. Inhalațiile pe bază de soluție salină sunt cele mai eficiente, iar medicul pediatru Mihai Stratulat a oferit trei metode de preparare a acesteia.
Potrivit specialistului, soluția salină sau fiziologică este cea mai bună metodă de tratare a tusei în infecţii respiratorii virale. Cum să o prepari, în funcție de tipul de tuse a copilului:
- în caz de tuse uscată, inhalațiile se fac cu soluție fiziologică de 0,9%, de 3-4 ori pe zi, câte 5-10 minute.
- când tusea devine/este umedă, se foloseşte soluție salină de 1,5% (preparată din 1/3 linguriță de sare la 100 ml apă), apoi de 2,5-3% (preparată din 1/2 linguriță de sare la 100 ml apă).
- când tusea este umedă de-a binelea, inhalațiile se fac cu soluție de 4% (preparată din 1 linguriță de sare la 100 ml apă).
În caz de tuse umedă, soluția salină are mai multe avantaje:
- excită căile respiratorii și provoacă copilul să tușească și să elimine sputa;
- umidifică sputa, ca să fie mai ușor expectorată;
- scoate apa din mucoasa bronhiilor, reduce edemul și inflamația mucoasei bronhiilor, astfel mărește lumenul (diametrul) bronhiilor;
- are efect bactericid, respectiv nu permite bacteriilor să se dezvolte.
- inhalațiile cu aburi reci la fel reduce edemul mucoasei bronhiilor.
”Când vedeți că aceste inhalații nu îmbunătățesc tusea sau, din contra, se agravează, atunci mergem la spital. Un lucru important în cazul virozelor este umiditatea în încăpere. O umiditate corespunzătoare îl va ajuta pe copil să treacă mai ușor peste stările de rău cauzate de viroză, iar preparatele imunostimulatoare indicate frecvent în infecții respiratorii ar trebui evitate.”, susține medicul pediatru Mihai Stratulat.
Contraindicațiile inhalațiilor cu soluție salină
Terapia cu inhalații saline are un efect uluitor asupra căilor respiratorii ale copiilor, însă există cazuri când ea face mai mult rău decât bine. Este vorba despre câteva afecțiuni în cazul cărora această formă de tratament este contraindicată:
- Bolile infecto-contagioase
- Tuberculoza pulmonară
- Hiperteniunea arterială
- Infarctul miocardic recent
- Cardiomiopatia cronică ischemică decompensată
- Epilepsia
- Angina pectorală
- Statusul astmaticus
- Claustrofobia