Curățarea urechilor la bebeluși este o procedură delicată, pe care mulți părinți o abordează greșit, iar bețișoarele de vată nu sunt nici pe departe potrivite pentru curățarea conductului auditiv. Medicul otorinolaringolog Lucia Gariuc ne oferă mai multe informații la acest subiect.
Ce este cerumenul sau ceara din urechea bebelușului?
Cerumenul este învelișul protector secretat de glandele ceruminoase ale conductului auditiv extern sau ale urechii externe.
Ce rol are ceara din urechea bebelușului?
Cerumenul are funcție protectivă sau de barieră fiziologică a urechii externe, cu menținerea balanței locale mai ales la nivel biochimic. Așa cum secrețiile nazale se găsesc în nas și protejează organismul de diferiți agenți străini, absolut în același mod, cerumenul are grijă de urechile noastre.
Când ceara din urechea bebelușului devine o problemă?
Putem să considerăm că atunci când este în exces sau formează dopuri de cerumen, cu toate că nu aș numi asta o problemă a sănătății unui copil. În majoritatea cazurilor, dopurile de cerumen la bebeluși sau copii mici sunt formate de părinții care au fanatism înrăit față de bețișoarele de vată. În momentul când introduceți bețisorul de vată (nu conteaza cât e de frumos, alb sau pufos, sau ce formă variată nu ar avea) acest cerumen este împins înapoi spre membrana timpanică formând ca un ”dop de șampanie”. Nu trebuie să facem acest lucru, deoarece urechea externă și acest cerumen care își trăiește viața în ea au mecanismele lor proprii de autocurățare (cum ar fi mișcările de masticație, încălzirea corpului).
Cât de des trebuie îndepărtată această ceară?
Cerumenul nu trebuie îndepărtat niciodată, doar atunci când se formează un dop și tot atunci aceasta procedură de înlăturare trebuie efectuată doar de medic. De ce? Fiindcă diferitele proceduri de extragere a cerumenului (lumânări, sprayuri, etc) nu sunt admise pentru toate urechile, sunt unele particularități anatomice care ar putea duce la unele neplăceri, mai ales când este vorba de un bebeluș. Nu este bine de jucat cu integritatea corpului la un copil mic fără să îi cunoașteți particularitățile anatomice și fiziologice, nemaivorbind că ați putea trauma și timpanul cu urechea medie, dacă nu calculați corect intensitatea procedurii.
Cum curățăm corect urechile bebelușului?
Doar după băiță, ștergeți cu prosopul sau un șervețel uscat pavilionul urechii sau partea externă a urechii, și atât. Aici ne oprim și nu deranjăm liniștea și pacea conductului auditiv extern.
Fiți sănătoși și iubiți-vă copiii!
Sursa: Mamaplus.MD