În perioada 28 ianuarie-3 februarie, în Republica Moldova este marcată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Zilnic, în țara noastră, peste 700 de femei fac testul screening și previn maladia. Cu toate acestea, există o mare parte de femei care se adresează la medicul de familie prea târziu. Circa 4 000 de femei trăiesc astăzi cu cancer de col uterin. Despre simptomele, factorii de risc, metodele de prevenire, dar și tratamentul cancerului de col uterin, am discutat cu medicul obstetrician-ginecolog Zinaida Sârbu.
Când apare cancerul de col uterin?
Cancerul de col este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc întreaga suprafață a colului. Afecțiunea apare mai frecvent la femeile active din punct de vedere sexual, care au vârsta peste 30 de ani.
Infecția cu Papiloma virus uman (sau mult mai cunoscut sub numele de HPV), în deosebi 16,18 și alte 12 tipuri cu risc înalt, este cel mai important factor de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer.
Care sunt simptomele cancerului de col uterin?
În fază incipientă, cancerul de col uterin nu produce durere sau sângerări, practic neexistând niciun semnal de alarmă. Printre simptomele afecțiunii se numără sângerări vaginale anormale, dureri intense și secreții vaginale anormale, cu miros neplăcut.
Cum putem depista modificările precanceroase?
Efectuând anual testul Babeș-Papanicolau (PAP) și consultând regulat medicul ginecolog. Atunci când testul PAP are valori anormale, se poate recomanda efectuarea testului HPV, colposcopia.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?
Infecția cu virusul papilloma uman (HPV) este cel mai important factor de risc. HPV este un grup format din mai mult de 100 de virusuri înrudite. Diferite tipuri de HPV determină formarea verucilor de pe diferite părți ale corpului, cum ar fi mâini, picioare, buze sau limbă, pe când alte tipuri, pot cauza negii care apar în zona organelor genitale. Există, însă, anumite tipuri de HPV cu grad ridicat de risc pentru cancer. Aproximativ două treimi din toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV 16 și 18.
Fumatul
Femeile care fumează sunt aproximativ de două ori mai expuse decât cele non-fumătoare de a face cancer de col uterin. Cercetătorii cred că aceste substanțe deteriorează ADN-ul celulelor colului uterin, contribuind la dezvoltarea cancerului de col uterin. Fumatul, de asemenea, face ca sistemul imunitar să fie mai puțin eficace în lupta împotriva infecțiilor cu HPV.
De asemenea, printre factorii de risc se numără și imunosupresia, infecția cu Chlamydia, alimentația incorectă și modul nesănătos de viață.
Cancerul de col uterin poate fi prevenit?
Da, dacă este consultat medicul ginecolog la timp și dacă se face PAP testul o dată în an.
Care este probabilitatea de însănătoșire?
În fazele incipiente sau când tumora de col uterin este identificată numai microscopic, o simplă conizație poate reprezenta cel mai eficient tratament. Repetarea anuală a testului Babeș Papanicolau, precum și un examen ginecologic riguros, pot depista în proporție de 95% eventualele recidive ale bolii.
În momentul în care tumora se vede deja macroscopic, iar leziunea este sub 3 cm, o histerectomie totală este tratamentul electiv. Între 3 și 4 cm, dacă nu există dovadă că parametriile sunt infiltrate, o histerectomie radical, care include și rezectarea parametriilor, este tratamentul electiv.
În stadiile avansate, sigur, este un prognostic rezervat. Totul depinde de pacient și de cât de mult își dorește să se însănătoșească.
Amintim că toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani, inclusiv cele fără poliță de asigurare, pot face testul PAP gratuit la cabinetul medicului de familie.
Sursa: Mamaplus.MD