mamaplus

Medicul neurolog-pediatru Diana Coropceanu explică detaliat cum începem corect diversificarea la bebeluși

-
//
18.05.2020

Încă din primele luni de viață ale copilului, laptele matern îi asigură o gamă variată de substanțe nutritive absolut necesare pentru dezvoltarea lui. Deși aceste substanțe nutritive au o importanță majoră până la vârsta de un an a copilului, începând cu vârsta de 6 luni Organizația Mondială a Sănătății recomandă să fie introdusă și hrana solidă. În acest context, multe mame se întreabă cu ce anume să înceapă diversificarea: cu fructe, cu legume? Cum ar trebui să începem, ne spune în continuare medicul neurolog-pediatru Diana Coropceanu.

”Diversificarea necesită multă răbdare și trebuie făcută cu mult tact. Vom începe cu legumele, după care fructele și apoi terciurile. În primele zile ale diversificării vom începe cu un singur produs, după care produsele pot fi comasate, se vor introduce din ce în ce mai multe. Doza trebuie să fie de fiecare dată în creștere. Se va începe cu 3 lingurițe, după care urmează 6 lingurițe, 9, 12 și în fiecare zi se mărește această doză.

La a doua săptămână se introduc și fructele. La fel se va întâmpla și cu fructele. Ele se vor introduce din a doua săptămână de la începutul diversificării. Este de dorit ca alimentația copilului să fie repartizată la ore diferite. Legumele să le primească la ora 10.00, fructele să le primească deja după masa pe la orele 16.00. În a treia săptămână se introduce terciurile – le introducem din start pe cele cu gluten, după care urmează și cele cu gluten.

La a patra săptămână se introduc produsele lactate de genul: biochefir sau brânza de vaci. Nu e de dorit ca aceste produse să fie procurate din comerț, dar dacă nu există o altă sursă e de dorit să fie pentru început 0% grăsime. Și tot în a patra săptămână se introduce și gălbenușul, în niciun caz albușul, după vârsta de 10 luni. Gălbenușul este foarte bogat în microelemente și preferențial e să fie o singură dată în săptămână. Se va începe cu a patra parte din gălbenuș și se mărește treptat.

După o lună de diversificare se introduce și carnea. Este de dorit să se înceapă administrarea cărnii de 4 tipuri: curcan, vită, iepuraș și pasăre. Se mai introduc și biscuiții pentru bebeluși. Tot la etapa de diversificare se introduce și apa: 10 – 20 ml la un kilogram, pe perioada verii și 20-30 ml în restul sezoanelor. Peștele se introduce după vârsta de 11 luni.”, a explicat dr. Diana Coropceanu în cadrul unui interviu televizat.

Totodată, medicul neurolog-pediatru a răspuns și la una din cele mai frecvente întrebări în rândul tinerelor mămici ce ține de începutul diversificării. În timp ce OMS susține că vârsta de 6 luni a bebelușului este cea mai indicată pentru această etapă, există și opinii care spun că s-ar putea să facem acest lucru și mai devreme.

”Nu este o formulă matematică sau o ecuație fixă, totul depinde de starea generală a copilului, de apetitul său, preferințele sale și ritmul de creștere. Clar că e de dorit ca diversificarea să înceapă la vârsta de 6 luni și nu mai târziu. În unele situații începe chiar și de la 4 luni, dar nicidecum nu se recomandă mai devreme de această vârstă. Nu doar vârsta contează în astfel de situații, totul depinde de tonusul postural al capului, al gâtului, cât de bine copilul este fixat să-și mențină spatele, cât de bine el poate să stea așezat, dacă poate să țină alimentele, să le mestece deoarece reflexul de sugere la ei este mai dominant decât reflexul de masticație. De aceea, trebuie de luat în calcul toate aceste aspecte.”, a specificat medicul specialist.

În cazul în care copilul refuză unele alimente, părinții ar trebui să-și revizuiască strategia și modul în care îl hrănesc pe cel mic.

”Are tot dreptul deoarece se dezvoltă toate simțurile neurosenzoriale și pentru bebeluși aceste alimente sunt absolut noi. Au o altă consistență, culoare, miros sau gust. Atâta timp cât acești stimuli nu sunt bine formați, noi ne așteptăm la astfel de surprize. Multe produse pot fi ignorate, iar multe dintre ele din contra pot fi cerute de copil în exces. De aceea, trebuie să avem o anumită tactică, pentru că am putea să-i facem mai mult rău. Ar putea să apară colicile abdominale, ocluzia intestinală. E de dorit ca înainte să înceapă mâncarea diversificată, părinții să se consulte mai întâi cu medicul de familie și cu un pediatru, pentru că sursele vor fi diferite atât în cărți cât și pe internet. De aceea am zis că nu există o ecuație fixă în diversificare. Fiecare copil este individual.”, susține medicul Diana Coropceanu.

Multe mame au tendința de a exagera la această etapă și de a calcula totul foarte strict. Pediatrii susțin dimpotrivă că mămicile trebuie să se relaxeze și să nu înceapă să cântărească totul cu precizia unui ”bijutier’’, ci doar să țină cont de ordinea introducerii alimentelor.