Anual, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat. La fel ca anul trecut, evenimentul are loc sub genericul „Diabetul – Protejează-ți Familia”, ca răspuns la creșterea amenințătoare a numărului de persoane care suferă de diabet zaharat. În continuare, vom discuta despre modalitățile de reducere a riscului de diabet cu medicul endocrinolog de la Centrul Medical MediPartner, Stela Vudu.
Ce persoane au un risc sporit de diabet zaharat?
În multe cazuri, diabetul zaharat de tip 2 evoluează fără simptome, de aceea este importantă efectuarea analizelor de rigoare. Asta se referă în special la toate persoanele care au factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2: rude cu diabet, exces al masei corporale, alimentaţie nesănătoasă, lipsa activității fizice, vârsta peste 40 de ani, tensiune arterială crescută, colesterol crescut, diabet în timpul sarcinii, greutate la naştere mai mare de 4 kg, fumatul.
Ce se întâmplă în organismul persoanelor care suferă de diabet zaharat?
Diabetul este o maladie cronică în care este perturbat modul în care organismul foloseşte glucoza (zahărul). Toate celulele corpului au nevoie de zahăr pentru a funcţiona corect. Zahărul ajunge în celulă cu ajutorul insulinei – un hormon produs de pancreas. Atunci când pancreasul nu produce insulină sau organismul nu mai răspunde la insulină, zahărul se acumulează în sange (hiperglicemie) şi, netratat, poate provoca complicaţii severe: pierderea vederii, amputaţie, insuficienţă renală, infarct de miocard.
Cum poate fi prevenită această maladie?
Aproximativ 90 % din toate persoanele cu diabet zaharat au diabet de tip 2 şi mai mult de 50 % din cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Reducerea riscului de diabet în familie începe acasă. Atunci când membrii unei familii consumă alimente sănătoase şi fac sport împreună, cu siguranță pot preveni diabetul zaharat de tip 2. Federaţia Internaţională de Diabet recomandă o dietă sănătoasă pentru toată lumea (cu şi fără diabet), Asta ar însemna alegerea apei sau ceaiului şi a cafelei în loc de suc, apă dulce sau alte băuturi îndulcite, consumul a cel puţin 3 porţii de legume în zi, inclusiv legume cu frunze verzi, precum și 3 porţii de fructe în zi. Limitarea consumului de alcool, alegerea peştelui şi a cărnii albe în locul cărnii roşii sau procesate, alegerea pâinii, orezului şi pastelor din făină integrală, în locul pâinii, orezului şi pastelor din făină albă, alegerea grăsimilor bune (ulei de măsline, ulei din floarea soarelui) în locul grăsimilor animaliere (unt, smântână). Activitatea fizică practicată poate fi înotul, jogging-ul, bicicleta, mersul rapid, cu o durată de cel puţin 30-45 de minute, de 3-5 zile pe săptămână.
Ce-i de făcut dacă s-a stabilit deja diagnosticul?
Depistarea diabetului se va face la toate persoanele care au cel puţin unul din factorii de risc enumeraţi mai sus, prin măsurarea zahărului în sânge, împreună cu hemoglobina glicată, în special la pacienţii cu cel mai mare risc pentru diabet. Îngrijirea diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare regulată, un mod de viaţă sănătos şi educaţie continuă, iar suportul familiei este esenţial pentru reuşită.