Gadgeturile devin tot mai populare în rândul copiilor de diferite vârste. Potrivit ultimelor cercetări în domeniu, 29-38% copii de vărstă până la 3 ani și 72% de copii de vărstă până la 11 ani petrec mai mult de 2 ore pe zi în fața ecranelor smart phone, ipad, computer, ne-a explicat medicul neurolog, Tatiana Lozan.
Respectivele cercetări demonstrează efectul negativ a utilizării abuzive ale gadgeturilor în special asupra creierului aflat în dezvoltare.
Copii mai mici de 2 ani, care petrec cel puțin 30 min pe zi în fața computerului sau utilizând telefonul mobil, au probabilitatea cu 49 % mai mare de a avea tulburare limbajului expresiv. Utilizarea abuzivă a gadgeturilor la copii până la 12 ani, protrivit cercetătorilor, provoacă tulburări cognitive și scadere performanțelor școlare, este asociată cu depresia, anxietatea, tulburări de somn, durerile de cap.
Utilizare excesivă a tehnologiilor informationale la copii și adolescenți este asociată cu dereglări de comportament, impulsivitate, deficit de atenție, hiperactivitate, afectează capacitatea de comunicare și provoacă dependența.
Pentru a reduce impactul negativ :
- Copii cu vârstă sub 2 ani nu ar trebiui să fie expuși la tehnologii (telefon mobil, computer, etc.) .
- Creați un orar cu limitarea timpului de utilizarea gadgeturilor. La copii de vărstă prescolară (3-5 ani) acestă nu trebuie să depășească 1 oră, iar în cazul copiilor de vârstă școlară 2 ore.
- Evitați utilizatea telefonului, computerului inainte de somn.
- Incurajați copilul să petreacă mai mult timp la aer liber, practicând sport.
- Oferiți jocuri alternative pentru a petrece timp liber (puzzle, cărți de colorat, jocuri de logică).
Sursa: Mamaplus.md