Kinetoterapia din perioada sarcinii este foarte importantă pentru organismul viitoarei mame deoarece presupune efectuarea unor exerciții special create pentru această perioada, care au rolul de a îmbunătăți starea fizică și psihică a gravidei. Un organism bine antrenat va trece mai uşor de problemele nedorite de sanatate pe care le aduce o sarcina.
Toate exerciţiile trebuie efectuate sub îndrumarea unui kinetoterapeut, ele fiind adaptate vârstei gravidei, trimestrului sarcinii, capacităţii de efort a gravidei, etc
Prin programul de kinetoterapie vom urmări îndeplinirea obiectivelor specifice sarcinii. Se vor corecta poziţiile vicioase, se va urmări creşterea mobilităţii articulare, creşterea forţei şi rezistenţei musculare, menţinerea coordonării şi echilibrului, educarea respiraţiei. Kinetoterapia are efect antiinflamator, antialgic, sedativ. Ea ajută la îmbunătăţirea circulaţiei veno-limfatice, atenuează crampele musculare şi durerile lombare, tonifică musculatura (inclusiv cea perineală), previne obezitatea, relaxează coloana vertebrală.
Pe perioada celor trei trimestre de sarcină (care se deferențiaza ca tip de profilaxie), prin exerciţile fizice efectuate in prezenta unui kinetoterapeut se va urmari tonifierea grupelor musculare solicitate în timpul naşterii: muşchii abdominali, muşchii spatelui, muşchii bazinului, muschii perineali.
Deoarece în vederea mentinerii unei stari de sanatate satisfacatoare a gravidei , un rol foarte important ii revine musculaturii abdominale.O musculatura slab dezvoltată(hipotona) nu este capabilă să mențină o poziție normală a uterului gravid,care se afla într-o continuă creștere datorită greutății,destinde din ce mai mult peretele abominal. Mușchii drepți abdominali își modifică traiectoria deplasindu-se spre lateral. Odata cu scaderea fortei musculare abdominale ,coloana vertebrală își pierde o parte însemnată a sprijinului său.
Obiective:
-Formarea și menținerea reflexului de atitudine și postură corectă în toate activitățile zilnice
-Educarea respirației toracice și abdominale
-Tonifierea musulaturii planșeului pelvin, abdomenului și perineului
-Dezvoltarea elasticității centurii abdominale
-Prevenirea tulburarilor de circulație venoasă
Efecte benefice
-Scad riscul de avorturi spontane cu cariotip cromozomial normal
-Scade riscul de feți mici pentru vîrsta gestaționala
-Scade riscul de depresie și starea și starea de anxietate a viitoarei mame , cu influențarae favorabilă a stării psihice postpartum
-Reduce riscul de incontinență urinară postpartum.
-Corectarea dezechilibrelor musculoarticulare de dupa sarcină.
Contraindicații (pentru efectuarea kinetoterapiei în sarcină)
-Hipertensiunea arteriala indusa de sarcină
-Insuficienta coronariană
-Întîrzierea în creșterea intrauterina a fatului
-Hemoragiile de trimestru II sau III
-Naștera prematură în antecedentele obstreticale
-Placenta poziționată prea jos
-Prezența riscului de avort
Trimestrul 1 - primele 13 săptămâni
Poziţiile de lucru trebuie să fie relaxante, comode şi cu o bază de susţinere. Se vor utiliza toate poziţiile fundamentale.
Trimestrul 2 - săptămânile 14 - 27
Începând cu trimestrul 2, se produce o accentuare a lordozei lombare prin retroversia bazinului. Se vor folosi poziţii delordozante cu o mare bază de susţinere şi cu exersarea continuă a respiraţiei. Se vor executa exerciţii de tip Burger la începutul sedinţei pentru activarea circulaţiei venoase. Se continuă cu exerciţii de stretching, pilates cât si metoda Bob Anderson. Se vor evita săriturile, exerciiţile de forţă, rezistenţă, viteză, în care este folosită în exces zona abdominală, cât şi cele de supraîncălzire a organismului.
Trimestrul 3 - săptămânile 28 - 40
Trimestrul 3 este caracterizat de cresterea semnificativă a greutăţii, gravida suportand mai greu efortul fizic. Spre finalul trimestrului 3 se va produce o scădere gradată a efortului fizic, până la luna a noua, si se va face pregătirea pentru naşterea propriuzisă. Se intensifică exerciţiile de respiraţie cuplate cu exerciţii uşoare ale membrelor superioare cât şi inferioare.
Cel mai des întâlniţi instructori de gimnastică prenatală sunt specialişti în kinetoterapie, in educatie fizica şi sport datorită cunoaşterii programelor de exerciţii fizice, repectiv a celor de stretch, relaxare, respiraţie şi menţinere în formă.
Este bine de ştiut:
Cere sfatul medicului tău înainte de a începe orice activitate prenatală cât si postnatala. Kinetoterapia este contraindicata dacă eşti obosită, sau dacă nu te simţi bine. Bea multe lichide înainte şi după sedinţele de mişcare. Este esenţial ca mama să se oprească din mişcare imediat ce apar dureri abdominale, contracţii uterine, crampe, etc.
Text: Iuliana Țapu, kinetoterapeut
Clinica Adler Medical
municipiul Chișinău
str. Bulgară, 41
Telefon: 067 471 760