Odată cu sosirea sezonului cald, începem să ne facem planuri pentru vacanță. Majoritatea dintre noi aleg drept destinație țările exotice, pentru a reveni acasă cu un bronz de invidiat. Însă, trebuie să fim conștienți că expunerea exagerată la soare ne poate provoca grave probleme de piele. Ce trebuie să facem, pentru a ne proteja de razele ultraviolete nocive, aflăm de la medicul dermatolog Irina Batîr.

Irina Batîr
medic dermatolog

Care radiații solare sunt cele mai periculoase pentru organism?

Razele ultraviolete A și B sunt responsabile de modificările la nivelul celulelor mai profunde, ceea ce poate duce la procesul de îmbătrânire, la arsuri și insolații, la stimularea celulelor maligne, la formarea cancerelor de piele.

Care persoane sunt mai expuse riscului de a face cancer de piele?

Dacă suntem persoane cu fototipul 1 sau 2, adică avem părul, pielea deschise la culoare, ochii albaștri sau verzi, atunci suntem persoane cu un risc mult mai mare de a dezvolta arsuri solare sau leziuni canceroase. De asemenea, persoanele cu  număr mare de alunițe au un risc crescut de a dezvolta melanom.

Cum putem diferenția o leziune benignă de una malignă?

Sunt criteriile A, B, C, D, E, care diferențiază o leziune benignă de una malignă: asimetria leziunii, borduri iregulate, contur bine delimitat, culoare pestriță, diametru peste 6 mm, evoluție (modificare) rapidă a formei, dimensiunii sau culorii.

mamaplus

Arsura solară poate avea efect la distanță?

O arsură solară pe care o facem în copilărie crește riscul de a face o formă de cancer cutanat în perioada adultă de 30 de ori.

Care sunt regulile de expunere corectă la soare?

Ne expunem la soare treptat, de dimineață și după ora 16:00, folosind o cremă fotoprotectoare, cu filtre pentru radiațiile ultraviolete A și B. Însăși bronzul, acea nuanță ciocolăție, este o reacție de apărare a organismului, pentru că la expunerea la razele ultraviolete, începe să se sintetizeze melanina, care protejează ADN-ul și celelalte celule. O piele bronzată este o piele care a suferit, deshidratată, care se protejează de ceva.

Ce sfat le-ați oferi persoanelor  care s-au expus la soare în sezonul estival?

După fiecare sezon estival, este indicat să mergeți la medicul dermatolog, pentru a investiga alunițele. Cancerul de piele poate fi prevenit și depistat în stadii precoce, fără consecințe asupra organismului.

mamaplus