În goana după un ten ca de porțelan, tot mai multe femei apelează la peelingul chimic, o metodă de întinerire facială care presupune exfolierea epidermei cu ajutorul unei substanţe chimice, cu rolul de a îndepărta celulele moarte şi de a stimula regenerarea celulară. Despre tot ce trebuie să știi înainte de a-ți face această procedură, îți spune medicul dermatolog Irina Batîr.

Irina Batîr
medic dermatolog

Ce este peelingul superficial?

Peelingul superficial este cea mai ușoară formă de peeling și poate fi realizat pentru toate tipurile de ten. Acesta interesează epidermul și produce decaparea/ exfolierea acestuia.

Ce substanțe sunt folosite în cadrul acestei proceduri?

Se folosesc acizi de tipul acizilor glicolic, salicilic, phytic sau lactic. În urma tratamentului, pielea este imediat calmată de o mască hidratantă și cicatrizantă.

Care sunt rezultatele peelingului superficial?

Principalul efect este de a curăța porii, de a reduce secreția sebacee, dar vizează și rejuvenarea facială prin reducerea liniilor fine, a hiperpigmentarilor post-acnee sau a melasmei (pete maronii). Acest tip de peeling se poate realiza chiar și în pauza de prânz, așa că vă puteți relua imediat activitățile curente.

mamaplus

Prin ce se caracterizează peelingul mediu?

Peelingul mediu interesează stratul superficial al dermului, adică dermul papilar. Cel mai utilizat acid este acidul tricloracetic (TCA) în concentrații pe care le stabilim în funcție de tenul și necesitățile fiecărei paciente.

Care sunt beneficiile peelingului mediu?

Rolul său este de stimulare a producției de colagen (neocolageneza), ameliorarea ridurilor, îmbunătățirea aspectului cicatricilor atrofice apărute după acnee sau vărsat de vânt. Este ideal pentru a trata ridurile din jurul gurii (ridurile fumătorilor) și melasma rezistentă la alte preparate. Recomandăm o perioadă de 3-4 zile de recuperare din cauza descuamării accentuate. Dacă inițial pielea este ușor roșiatică, în următoarele zile veți resimți nevoia de hidratare a pielii cu creme emoliente pentru că aceasta dă senzația de strângere, urmând a se descuama în lambouri (scuame albe sau maronii, care reprezintă stratul de celule moarte ce se exfoliază treptat)

Când apelăm la peelingul profund?

Peelingul profund penetrează ultimul strat al dermului, dermul reticular. Se adresează persoanelor cu riduri adânci, laxitate crescută a pielii și pete maronii diseminate pe întreaga față.

Ce substanțe sunt folosite în cadrul acestei proceduri?

Se folosesc substanțe precum fenolul și se recomandă a se efectua pe zone limitate (pleoape cu efect de blefaroplastie nechirurgicală, riduri în jurul gurii). Întrucât reacțiile adverse sunt importante (hiperpigmentare post-inflamatorie sau cicatrici), peelingul care ajunge până în profunzimea pielii a pierdut teren în favoarea tratamentelor laser, a căror profunzime în piele poate fi controlată de medic.

mamaplus

Când este necesară consultația dermatologului?

Înainte de a efectua peelingul chimic, este necesară o consultație dermatologică, pentru a stabili dacă există contraindicații pentru această procedură. Medicația fotosensibilizantă trebuie oprită (de exemplu, antibioticele din clasa tetraciclinelor sau cremele cu Retinol), iar expunerea la soare sau solar este interzisă atât înainte, cât și o perioadă de timp după procedură. De asemenea, trebuie evaluat riscul de a dezvolta cicatrici hipertrofice și a verifica dacă există infecții active ale pielii.

De câte ședințe avem nevoie, pentru a obține efecte optime?

De regulă, sunt necesare mai multe ședințe pentru a obține rezultatele dorite! Peelingul chimic se efectuează doar în sezonul rece (toamnă, iarnă, primăvară), iar ședințele sunt separate la 7-10 zile. Peelingul este recomandat atât persoanelor cu probleme cutanate, cât și celor care vor să-și mențină o piele fină și catifelată, fără riduri, cât mai mult timp.

Sursa: Mamaplus.MD