Infertilitatea este o problemă foarte actuală în rândul cuplurilor și este cauzată în mare parte de factori externi cum ar fi aerul foarte poluat sau alimentația nesănătoasă. Medicul ginecolog-obstetrician Ștefan Gațcan a dezvăluit în cadrul unui interviu recent câteva detalii importante despre fertilizarea in vitro în cazul cuplurilor care nu pot avea copii și a concretizat vârsta optimă pentru conceperea unui copil.
La ce vârstă e bine să ne gândim la conceperea unui copil?
Din punct de vedere fiziologic este gândită în fel și chip pentru a concepe sarcina în intervalul 18-45 de ani. Nu putem vorbi niciodată de vârstă, pentru că la 40-45 de ani este absolut normal ca femeia să conceapă prima sarcină. Dacă femeia este îngrijită, este echilibrată din punct de vedere psiho-emoțional și metabolic, este foarte bine de a concepe sarcina la 45 de ani. În istoria mea, am avut femei însărcinate la 55 și chiar 57 de ani și au avut o sarcină absolut normală, chiar dacă rezervele ovariene erau sub pragul zero. Metodologia din ziua de azi ne permite să stimulăm rezervele minime ovariene. Apelul meu este că nu trebuie să ne uităm la vârsta femeii, ci contează doar dorința ei de a concepe un copil.
Factorii care duc la scăderea precoce a rezervelor ovariene.
Rezerva ovariană a femeii este gândită biologic până la 45 de ani, dar sunt cazuri când aceste rezerve se epuizează mai devreme. Sunt diverse cauze sau patologii – începând cu procesele inflamatorii și terminând cu aspectele de endomerioză. Alte cauze ar fi un mod nesănătos de viață, condiții nocive, intoxicații, etc.
Fertilizarea in vitro. Poate provoca oare reacții adverse sau tumori maligne, pe fundalul cazurilor Janna Friske și Anastasia Zavorotniuk?
Nu putem vorbi niciodată de cazurile care sunt izolate, inclusiv în Rusia sau în alte țări. Până în ziua de azi nu sunt date care confirmă dezvoltarea sau absența unor tumori în caz de stimulări masive. Una din cele mai mari probleme ale fertilizării in vitro este stimularea masivă hormonală, de ovulație. Nu sunt date care denotă probleme oncologice sau neoncologice ale glandelor mamare sau genitale. Este exclus. E o altă problemă atunci când efectuăm această procedură fără a afla care sunt până la urmă cauzele infertilității. Am văzut paciente care au avut peste 10-12 tentative de a concepe un copil și numai la a 13-a tentativă a avut succes de sarcină. Cu părere de rău, există și asemenea momente.
Femeile care recurg la fertilizarea in vitro au deobicei probleme cu trompele uterine.
Acele femei nu pot naște natural, pentru că trompele sunt impedimentul principal în insuccesul acestei proceduri. Și nu numai trompele – mai este vorba și despre endometrioză, diferite afecțiuni ale endometrului. Este foarte importantă efectuarea unui diagnostic corect. Cu părere de rău, nu întotdeauna colegii noștri sunt profesional pregătiți pentru acest lucru.
Noi recurgem la fertilizarea in vitro doar atunci când știm foarte precis că există o cauză legată de trompe, care nu poate fi rezolvată. Și atunci apelăm la pre-fertilizarea in vitro și de obicei avem succes.