mamaplus

Dr. Sergiu Puiu: ”Recomandăm ca Dopplerul să fie evitat la maximum până în săptămâna 12 de sarcină”

-
//
20.07.2021

Din momentul în care vezi cele două liniuțe roz pe testul de sarcină și până în ziua în care îți admiri copilașul ținându-l pentru prima oară în brațe trebuie să parcurgi o cale lungă de tocmai 9 luni, timp în care treci printr-un amalgam de simptome și emoții. Pentru că ecografia este investigația care reprezintă prima ”fereastră” prin intermediul căreia poți face cunoștință cu fătul, ar fi bine ca femeile să cunoască un anumit aspect în ceea ce privește examinarea Doppler și ascultarea bătăilor inimii embrionului la un termen precoce de sarcină.

Ecografia Doppler este un test imagistic, noninvaziv, care folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a urmări fluxul sangvin de la nivelul arterelor ombilicale, cerebrale și cordului și poate fi realizată odată cu morfologia de trimestru, când se urmărește conformația anatomică a fătului. Deși prima examinare Doppler se recomandă la 12 săptămâni de sarcină, unele mămici sunt tentate să o facă mai devreme. 

Medicul imagist-sonografist Sergiu Puiu nu este însă de acord cu această metodă și îndeamnă viitoarele mămici să-și mențină calmul și răbdarea.

”Nu o dată întâmpinăm situația când la examenul de datare, adică la o vârstă de gestație precoce, freagedă de tot, gravida vrea să-i asculte inimioara copilașului. O putem face doar aplicând Dopplerul spectral care generează cea mai mare energie concentrată într-un singur punct. Acest punct noi trebuie să-l aplicăm pe acea micuță inimioară, la un micuț embrion, doar ca să-i oferim gravidei ocazia să audă bătăile inimioarei. Eu înțeleg că ea vrea să le audă, dar noi nu încurajăm asta și recomandăm de evitat la maximum Dopplerul până în săptămâna 12, adică până la primul screening.”, afirmă medicul imagist-sonografist Sergiu Puiu.

Important: Începând cu săptămâna 12 de sarcină, ecografia Doppler nu prezintă niciun risc pentru făt și poate fi folosită ori de câte ori consideră medicul ca este necesară. Această investigație se va repeta cu la fiecare morfologie fetală. În cazuri mai speciale, poate fi repetată o dată pe săptămână sau chiar și o dată la 48 de ore.