mamaplus

Dr. Maxim Calaraș demontează mituri: ”Orgasmele NU influențează negativ evoluția sarcinii”

-
//
02.04.2020

În ciuda faptului că în zilele noastre avem acces liber la absolut orice informație legată de sarcină sau nemijlocit sexul în perioada sarcinii, se pare că mai există totuși un loc aparte pentru anumite mituri sau credințe populare cum ar fi faptul că orgasmul ar dăuna cumva dezvoltării fătului sau penetrarea ar avea și ea o influență negativă asupra sarcinii. În continuare, medicul ginecolog-obstetrician Maxim Calaraș va vorbi despre aceste aspecte delicate din viața intimă a cuplurilor.

”În primul rând aș vrea să subliniez că sarcina nu este o boală. Este o stare fiziologică tranzitorie care impune mici restricții și viața sexuală nu face parte din lista acestor restricții, cu excepția sarcinilor patologice. Din fericire, numărul lor este foarte scăzut. Adică, dacă ai o sarcină fiziologică și de fiecare dată medicul tău obstetrician îți spune că totul este în regulă, atunci poți să-ți continui viața sexuală pentru că asta nu pune în pericol nici evoluția sarcinii și nici starea fătului. Rugămintea mea ar fi să fie mai atenți, fără experimente, efort fizic și apăsarea pe abdomen.”, susține dr. Maxim Călăraș în cadrul unui interviu recent.

 Totuși, vorbind nemijlocit despre cele mai frecvente frici care apar la femei și bărbați în această perioadă, medicul a specificat câteva dintre ele, pe care le-a întâlnit destul de des în practica sa.

”Primul mit ține de conceperea copilului și ținutul picioarelor în sus timă de 5 minute după ejaculare. Nu este așa! Spermatozoidul se află timp de 90 de secunde în uter și încă trei zile după asta este viabil. Mai departe, orice sfaturi despre conceperea unei fetițe sau a unui băiat sunt false. Este o pură întâmplare. Mai există situații în care bărbații au o barieră psihologică, când vede femeia gravidă, precum că ”lovește copilul”. Șansele ca penisul să ajungă la făt sunt zero. Eu, de fapt, le recomand femeilor la sfârșit de sarcină să întrețină relații sexuale pentru a pregăti căile de naștere și colul uterin. Dar, dacă partenerul are o barieră psihică atunci le rog pe aceste doamne să nu insiste, pentru că s-ar putea ca bărbatul să aibă o traumă psihică.”, a mai adăugat medicul.

Cât despre masturbarea în timpul sarcinii, medicul ginecolog susține că nu vede nicio problemă în practicarea acesteia, pentru că nu influențează negativ evoluția sarcinii:”Dacă există necesitatea psihologică și fiziologică de a atinge un orgasm, de ce nu?”, susține dr. Maxim Calaraș. 

Viața sexuală după naștere. Reguli de bază care ar trebui respectate în viața intimă a cuplului.

”În următoarele 6-8 săptămâni după naștere, corpul femeii revine la starea de până la sarcină. Uterul se micșorează, se curăță. Cavitatea lui este o plagă imensă și până ea nu se cicatrizează, viața sexuală nu este dorită, este chiar interzisă. Poți băga multe bacterii în uter în timpul sexului, iar una din urmările nefaste ar fi inflamațiile groaznice de uter sau chiar în unele cazuri femeile pot rămâne fără uter. În al doilea rând, nu știu cât de etic este să întreții relații sexuale cu o femeie care încă sângerează.”, mai spune specialistul.

După această perioadă, femeile ar trebui să revină la medicul ginecolog, la un control de rutină. În cele mai multe cazuri, se discută anumite metode de contracepție, pentru a-i oferi răgazul necesar organismului pentru o recuperare completă.

Încă un sfat pentru o viață sexuală sănătoasă:

Este foarte important ca după sexul anal să nu urmeze cel vaginal. În intestinul gros trăiesc multe microorganisme care sunt patogene pentru vagin, iar atunci când ”le aduci cu carul„ în vagin, lactobacilii nu se isprăvesc și apar tot felul de secreții urâte din vagin.