mamaplus

Dr. Mariana Zapuhlîh, despre durerea de urechi la bebeluși: ”Alăptarea incorectă este una dintre cauze”

-
//
23.03.2022

Înfundarea nasului, răceala, durerile în gât sau dopurile de ceară sunt principalele surse ale durerii de urechi la copii care poate să apară încă din primele zile de viață. O altă cauză a acestor dureri ar fi alăptarea incorectă. În cazul în care observi că cel mic este neliniștit, nu vrea să fie alăptat sau plânge în timpul alăptării, este obligatoriu să ceri ajutorul unui specialist. Medicul otorinolaringolog Mariana Zapuhlîh ne oferă în continuare câteva recomandări prețioase.

”Niciodată durerea de urechi nu poate fi tratată numai cu picături în urechi din cauză că ”l-a tras curentul”. Atunci când l-a tras curentul, urechea poate să nu fie implicată absolut deloc. Atunci se implică nervul superficial al pielii care poate să provoace durere sau nervul trigemen, care de la suprarăcire, dă o durere foarte pronunțată.”, a explicat medicul otorinolaringolog Mariana Zapuhlîh în cadrul emisiunii Telemagazin.

În ceea ce privește durerile de urechi la sugari, specialista a scos în evidență o altă problemă des întâlnită în rândul proaspetelor mămici.

”Noaptea, când copilașul doarme, unele mame nu se scoală. Și cum copilașul doarme lângă ea, așa și îl pune la piept. Când copilașii sunt flămânzi și sug mai activ, atunci prin fenomenul de vacuum, laptele ajunge prin tuba lui Eustachio în ureche și copilul începe să țipe din cauza durerii. Laptele, rămânând acolo, poate să provoace inflamație și deseori poate duce la otită perforativă.”, mai subliniază medicul.

Complicații posibile în cazul durerilor de urechi la copii mici

Dacă nu se aplică un tratament, durerile de urechi asociate cu febra pot să ducă la complicații grave și nu trebuie tratate în condiții casnice.

”În primul rând, timpanul poate să se perforeze și foarte greu să se regenereze. Lichidul care se formează în ureche, dacă se așează flora bacteriană, el se preface în puroi. Acest puroi începe să apese pe pereți, pentru că undeva trebuie să iasă. Dacă nu erupe în afară, el erupe înapoi, în creier și atunci omul poate deceda. Poate să provoace meningită sau abces.”, a conchis medicul ORL Mariana Zapuhlîh.

Specialista a mai subliniat că în cazul durerilor de urechi la copii sunt interzise băile, dușurile. De asemenea, compresele fierbinți nu sunt recomandate în primele zile de boală sau în cazul în care copilul are febră. Ele pot fi aplicate după 10-15 zile de tratament, după vindecarea completă a inflamației. Compresele se pun în spatele urechii, timp de 10-15 minute, înainte de somn.