Potrivit unor studii de specialitate, cele mai multe medicamente pe care le au acasă majoritatea oamenilor sunt cele pentru răceli, vitaminele și suplimentele alimentare. Cu părere de rău, încă se mai practică automedicația, chiar dacă specialiștii au afirmat în repetate rânduri că ar putea avea efecte adverse. Deși la prima vedere s-ar părea că acele complexe cu multivitamine și suplimente alimentare ar fi absolut inofensive, se pare că realitatea este cu totul alta.
Potrivit medicului chirurg mamolog-oncolog Ludmila Chistruga, complexele de multivitamine nu sunt la moment actuale din cauza eficienței scăzute și categoric nu ar trebui să administrăm vitaminele după propria dorință.
Specialista recomandă în primul rând un control de rutină și anume efectuarea unor analize necesare pentru depistarea nivelului de hormoni din sânge, a carenței de vitamine, indicii biochimici ai sângelui și indicatorii sistemului imun.
”Cele mai eficiente sunt monovitaminele, deoarece anume ele suplinesc deficitul anumitor substanțe sau elemente Dacă aveți un organism sănătos, deficitul se compensează timp de aproximativ 2 săptămâni. Pentru ca administrarea vitaminelor să fie eficientă, vă recomand să fiți atenți la faptul când anume se administrează, dar și la aceea dacă pot fi combinate cu administrarea altor microelemente.”, susține medicul Ludmila Chistruga.
Este important să știi că lipsa de vitamine si minerale în organism poate provoca multiple probleme de sănătate. O alimentație echilibrată și bogată în nutrienți este recomandarea primordială de care ar trebui să ții cont. Dacă îți dorești să administrezi vitamine sau suplimente alimentare, consultă în primul rând medicul de familie.