Potrivit dermatologului Irina Batîr, acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cutanate indiferent de vârstă, care poate afecta orice parte a corpului unde se găsesc glande sebacee și foliculi piloși, aceste zone sunt spatele, decolteul și umerii. 

Dacă tenul tău este afectat de acnee, sunt șanse mari ca și corpul tău să fie predispus la astfel de erupții și poate deja ți-au apărut coșuri pe umeri, piept și spate. De fapt, 60% dintre persoanele care se confruntă cu acneea facială au și acnee corporală.

Acneea de pe spate ne dă mereu bătăi de cap, prin evoluția cronică și multitudinea de leziuni cutanate. Ca și cauze ale acneei corporale putem numi următorii factori:

- producţia de sebum în exces; sebumul fiind uleiul natural produs de glandele sebacee;

- Un al doilea factor îl reprezintă celulele moarte ale pielii, care se amestecă cu sebumul şi se acumulează în pori; pielea de pe spate fiind groasă, potenţialul de blocare a porilor este mai mare.

- Un al treilea factor îl reprezintă bacteriile: acumularea de sebum şi celulele moarte ale pielii în pori creează un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii care pot cauza acnee. Ca și aspect clinic leziunile pot fi polimorfe, deci se pot observa papule, pustule, noduli, chisturi, comedoane închise (puncte negre) și comedoane deschise (puncte albe).

Sfaturi și recomandări pentru acneea spatelui

mamaplus

- Limitează utilizarea produselor pe baza de ulei. Utilizează geluri de duș cu acid salicilic sau cu peroxid benzoil.

- Evită manipularea leziunilor: ruperea, stoarcerea coșurilor nu va determina decât apariția de urme, inițial roșii apoi pigmentate.

Evită purtarea hainelor strâmte sau de materiale sintetice care favorizează transpirația excesivă.

- Folosește un tratament local, apelând la produse care conțin: acizi alfa-hidroizi (exfoliază pielea), peroxid de benzoil (deblochează porii), acid salicilic (usucă leziunile). 

Cum tratăm forma ușoară de acnee (căteva leziuni desiminate)?

Dr. Irina Batîr recomandă aplicarea și utilizarea produselor cosmetice de farmacie:

- Pharmaceris T lichid bacteriostatic - împiedică dezvoltarea bacteriilor și procesul de formare a acneei. Curață profund pielea și reglează secreția de sebum.

- Revox Just Salicylic Acid 2% soluție de peeling  - îndepărtează celulele moarte ale pielii.

- La Roche-Posay Effaclar Duo - ajută la eliminarea punctelor negre și a comedoanelor.

- Noreva gel exfoliant cu AHA/Zinc - exfoliază gentil, cheratoregulator eficient, hidreatează pielea.

- The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution conceput pentru peeling delicat, reglează glandele sebacee și uniformează tenul, reduce iritațiile legate de acid.     

Cum tratăm forma moderat-severă de acnee?

- Adresează-te la medicul dermatolog. Vei da analize de laborator pentru a identifica cauza, ulterior vi se va prescrie tratamentul  necesar.

- Folosește retinoizi topici.

- Trebuie să iei antibiotice / Isotretinoin (roaccutane) / contraceptive orale recomandate exclusiv și sub supravegherea regulată a medicului dermatolog! 

Concluzie

Acneea de pe spate este frecventă. Asigură-te ca eviți frecarea prea dură a pielii, spală ușor zona cu un produs cu o formulă specială pentru acnee, folosește produs dermatocosmetic adecvat tipului tău de piele și adresează-te la medicului dermatolog pentru o consultație.