Dermatita atopică sau eczema este o afecțiune ce provoacă înroșirea pielii și pruritul (mâncărimea), fiind frecventă la copii, însă poate să apară la orice vârstă. Cei mai multi copii nu se pot abține să nu se scarpine, ceea ce irită și mai mult pielea, producând infecția acesteia. Medicul dermato-venerolog Eugen Gorgos are câteva recomandări utile pentru părinții care spun că au încercat toate modalitățile de a trata dermatita atopică, dar fără rezultate.
Care sunt cele mai răspândite greșeli ale părinților și ce soluții există în acest sens
”În general, putem să-i spunem o stare trecătoare, pentru că la 90% dintre copii dermatita atopică trece cu timpul – și nu vorbim de zile sau săptămâni. Vorbim despre ani. La cei mai fericiți ea poate dispărea pe la 3 ani, iar la cei mai puțin fericiți – pe la 14 ani.
Dermatita atopică este mai deosebită de celelalte alergii ale pielii, pentru că nu este provocată de un alergen de contact sau produse alimentare. Această maladie se transmite genetic – de la unul din părinți sau de la ambii. La acești copii pielea este deosebită – este mai fragilă, subțire și uscată, care trebuie protejată într-un mod deosebit, cu mai multă insistență.”, susține medicul Eugen Gorgos.
De ce dermatita atopică cedează mai greu tratamentelor?
”Se întâmplă să întâlnesc părinți care îmi spun că au încercat totul și nu mai reușesc să o controleze sau au obosit mult. Problema este că se fac greșeli și părinții nu vor să înțeleagă unele lucruri simple. Ei aud că dermatita atopică este o boală alergică și din start fac legătura cu alimentația. Prin urmare, încep să nu mai hrănească copilul cu produse alimentare normale, crezând că marea majoritate din ele ar putea fi dăunătoare.
De fapt, în dermatita atopică factorul alimentar este prezent și influent în doar 30% din cazuri. Ce se întâmplă în realitate? Părinții spun că nu le mai dau copiilor citrice, ciocolată, parcă respectă totul și oricum reapare dermatita atopică. Între timp, au în casă 30 de grade Celsius, aerul are umiditatea de 25-30% și se așteptă ca pielea copilului să fie sănătoasă. Nu merge așa!
Trebuie să înțelegem că pielea e mai deosebită și trebuie artificial hidratată. Pentru asta se folosesc cremele emoliente. Ele fac suprafața pielii netedă, astfel încât alergenii să nu intre în ea și să dispară pruritul. Copilul se scarpină și provoacă leziuni. Prin urmare, controlul pruritului este și el esențial...”, atenționează medicul.
Cremele hidratante din comerț NU sunt eficiente în cazul dermatitei atopice
”Sunt de acord cu faptul că cremele emoliente sunt scumpe. O greșeală se face destul de frecvent – se cumpără crema pentru piele uscată, pentru a economisi bani. Trebuie să înțelegeți că există creme speciale pentru copiii sau maturii cu dermatită atopică și ele sunt triplu mai scumpe, dar ele ajută și sunt foarte eficiente. Dacă nu vreți să cheltuiți și mai mulți bani după asta, ar fi bine să urmați acest sfat.”, a mai subliniat medicul dermato-venerolog Eugen Gorgos.