mamaplus

Dr. Elena Visternicean: ”Nu așteptați momentul potrivit pentru a naște copii. Acum e momentul potrivit”

-
//
24.12.2020

Deși constatarea infertilității poate fi un moment dramatic atât pentru femei cât și pentru bărbați, cuplurile care își doresc să devină părinți ar trebui să conștientizeze faptul că acest impas poate fi depășit. Cauzele infertilității pot fi în egală măsură atât de natură feminină, cât și masculină. Pentru a răspunde la mai multe întrebări legate de tratamentul infertilității, cauzele, dar și măsurile de prevenire, am solicitat ajutorul medicului ginecolog-obstetrician, Elena Visternicean, din cadrul Clinicii Sancos.

Potrivit specialistei, în Republica Moldova nu există date oficiale privind fenomenul infertilității, însă cu certitudine incidența cuplurilor infertile este în creștere.

”Dintre cauzele medicale care sunt responsabile de apariția infertilității, mai frecvent întâlnite în rândul tinerilor, aș putea menționa bolile cu transmitere sexuală (lipsa unei culturi a contracepției din partea ambilor parteneri în momentul inițierii relațiilor sexuale). Factorii feminini sunt mult mai numeroși, dintre aceștia mai frecvent se întâlnește factorul endocrin (sindromul ovarelor polichistice, afecțiunea glandei tiroide, etc.), factorul tubar (impermeabilitatea trompelor uterine).

Endometrioza, considerată boala secolului XXI, este o afecțiune întâlnită tot mai des și este asociată cu un risc crescut de infertilitate. Insuficiența ovariană prematură devine o problemă din ce în ce mai îngrijorătoare, astfel funcția ovariană încetează mult mai devreme, iar fertilitatea se poate obține cu ovule sau embrioni donați. Și nu în ultimul rând - factorii de mediu, modul de viață, alimentația nesănătoasă.”, afirmă medicul ginecolog-obstetrician Elena Visternicean.

Adresarea precoce la medic – un factor esențial de prevenire a infertilității

Una din cauzele cele mai frecvente ale infertilității este și existența unor infecții ginecologice nedepistate și netratate la timp. Cu părere de rău, tinerii din țara noastră neglijează vizitele la medic, iar de cele mai multe ori ajung la un control abia atunci când apar anumite simptome neplăcute sau vor să conceapă un copil.

”Adresarea la timp la medic te ajută să identifici precoce posibile cauze. Să tragem un semn de alarmă când sarcină se lasă așteptată, iar tratamentul individualizat pentru fiecare cuplu în parte poate fi conceput după o evaluare corectă.

Tratamentul infertilității este uneori lung, greu și deseori costisitor. Este o experiență dificilă pentru cuplu, atât în plan fizic, și mai des emoțional, psihic. Este nevoie de o abordare sinceră a acestui subiect. Dorința de a avea un copil ar trebui să fie atât de mare încât pacientele să reușească să se adune și să o ia de la capăt.”, a mai adăugat dr. Elena Visternicean.

Medicul ginecolog-obstetrician mai spune că infertilitatea reprezintă, de fapt, lipsa apariției sarcinii după o perioadă de 1 an în urmă unei activități sexuale regulate (minim 2 raporturi sexuale săptămână) și fără a folosi o metodă de contracepție in decurs de un an. Această definiție se referă în special la femeile cu vârsta sub 35 ani. Dacă s-ar depășit vârsta de 35 ani , această perioadă se scurtează de la 1 an la 6 luni.

Odată cu înaintarea în vârstă, femeile devin mai puţin fertile

Un alt factor important în diagnosticarea fertilității sau infertilității unei femei este vârsta ei. Cu cât o femeie este mai tânără, cu atât va obține mai ușor o sarcină. Femeile peste 40 de ani concep mult mai greu un copil pe cale naturală, din cauza faptului că numărul de ovocite scade considerabil, iar calitatea lor este din ce în ce mai slabă.

”Din păcate, timpul este cel mai nemilos. Numărul total de ovocite din ovare este predefinit genetic, se formează în timpul vieții intrauterine, iar pe timpul vieții se vor consuma cu fiecare ciclul menstrual. Procesul de pierdere a ovocitelor odată cu înaintarea în vârstă este unul firesc, și acest lucru este ireversibil. În plus, odată cu trecerea timpului scade atât cantitatea ovocitelor, cât și calitatea lor. 

Pacientele să ia în calcul o evaluare medicală amănunțită. Consultația preconcepțională ar permite evaluarea condițiilor și a factorilor de risc care ar putea să aibă impact asupra sănătății femeii și asupra sarcinii. Nu așteptați momentul potrivit pentru a naște copii. Acum este momentul potrivit.”, susține medicul ginecolog-obstetrician din cadrul Clinicii Sancos, Elena Visternicean.

Programează-te la consultația medicului ginecolog-obstetrician Elena Visternicean la numerele de telefon: (22) 909 909 sau (22) 909 908.

Clinica Sancos - fondată la 16 ianuarie 1987 este prima Clinică privată acreditată în Republica Moldova și este unul dintre liderii pieței de servicii medicale private din Moldova, certificată și de către organismele internaționale.

Adresa:  mun. Chişinău, bd. Moscova, 16
Telefon:  +373 (22) 909 909, +373 (22) 909 908
E-mail: info@sancos.md
Site: www.sancos.md