Hiperpigmentarea cutanată (pete pigmentate, pete brune, maronii, melasma) reprezintă colorația închisă a pielii dobândită, determinată de o infiltrație cu pigment (melanină) a stratului profund al epidermului. Modificările de pigmentare pot să apară pe parcursul vieții în urma diverșilor factori. Află în continuare mai multe informații importante și recomandări de la Dr. Diana Munteanu-Covila, medic dermatolog cosmetolog, clinica de medicină estetică Estetic-Sana (Chișinău, Republica Moldova).

Factori externi:

  • expunerea prelungită la razele solare 
  • bronzarea la solar, mai ales fără măsuri de fotoprotecție
  • în urma diverselor traume, combustii la nivel dermal
  • electroepilare pe zone extinse supuse apoi hiperinsolării
  • leziuni inflamatorii, postacnee
  • dermatite, psoriasis, eczema, impetigo
  • laser resurfacing, post-peeling, fără programe de recuperare completă
  • utilizarea produselor cosmetice cu potențial de fototoxicitate: creme parfumate, uleiuri volatile

Factori interni:

  • predispoziție genetică
  • sarcină fiziologică, sarcini întrerupte
  • dezechilibru hormonal: ovare polichistice, afecțiuni ale glandei tiroide, suprarenale
  • administrarea contraceptivelor
  • vârsta peste 40 ani (lentigo senilă)
  • administrarea medicamentelor fotosensibilizante
  • maladii ale ficatului, vezicii biliare, constipații etc.

Melasma, chloasma, lentigo, efelide - ce sunt de fapt?

Melasma

mamaplus

Melasma ste o hiperpigmentare dobândită în zonele fotoexpuse ale feții, întâlnită frecvent la persoanele cu tegumentele închise la culoare. Multitudinea de factori interni și externi enumerați în asociere cu expunerea neprotejată la soare (factor declanșator), favorizează acumularea pigmentului de melanină în exces, distribuirea lui neuniformă în piele sub aspect de pete inestetice. Se întâlnește în 90% la femei și 10% la bărbați. Petele sunt de dimensiuni și forme variate, izolate sau/și confluate, de culoare brună variată. Melasma poate fi diagnosticată pe baza unui examen dermatologic cu lampa Wood.

Chloasma

mamaplus

Chloasma este un termen folosit la descrierea petelor în sarcină din grupul melasmei. La unele femei în sarcină modificările hormonale pot provoca apariția unor pete pigmentare sub forma unei măști maronii pe față numită chloasma sau masca gravidelor. Aceste pete sunt localizate în partea superioară a feței: frunte, obraji, puntea nazală, bărbie, deasupra buzei superioare de culoare variabilă galben-brună-cenușie. Pete de formă neregulată, uneori confluente, cu aspect simetric, se accentuează sub acțiunea razelor solare.

Această pigmentare după nașterea copilului în 50-60% dispare. O pigmentare restantă creată de explozia hormonală, poate persista câțiva ani sau chiar toată viața.

Lentigo

mamaplus

Lentigo este semnul expunerii excesive la soare. Pete pigmentare de diferite dimensiuni, mici, rotunde, plane, situate pe față, partea dorsală a mâinilor, picioarelor, brațe, umeri, spate, decolteu. Petele pot fi unice sau în grup. Frecvent apar după 40 ani, dar pot apărea și la tineri cu arsuri solare frecvente. Aceste pete sunt cunoscute sub denumirea lentigo solar sau lentigo senil.

Efelide sau pistrui

mamaplus

Moștenite genetic efelidele sunt frecvent prezente la persoane blonde sau roșcate din copilărie. Numărul lor crește în adolescență și scade odată cu înaintarea vârstei. Pistruii în perioada caldă devin mai vizibili în urma expunerii la soare, iar iarna culoarea lor se atenuează. Sunt distribuiți egal între sexe. Efelidele nu prezintă nici un risc medical, însă atitudinea este extrem de diferită. Unele adolescente se străduie să scape de ele în orice mod posibil.

Tratamente pentru eliminarea petelor pigmentare

Tratamentele în hiperpigmentații sunt individualizate, pot cuprinde câteva luni, îmbunătățirea este graduală pentru rezultate durabile. Vor include proceduri pentru eliminarea petelor, dar și pentru restabilirea metabolismului și memoriei melanocitelor. Cremele cu factor de protecție solară ar trebui să fie nelipsite din rutina de îngrijire a persoanei care suferă de pete pigmentare.

Clinica Estetic-Sana dispune de programe vaste în tratamentul hiperpigmentației: 

  • Înlăturarea hiperpigmentațiilor cu laser
mamaplus
  • diverse peeling-uri pentru înălbire
mamaplus
  • ozonoterapie
mamaplus
  • mezoterapie cu aminoacizi, peptide, polinucleotide, acid hialuronic
mamaplus
  • PRP terapie
mamaplus
  • seruri și creme depigmentante
mamaplus

Specialiștii clinicii Estetic-Sana după o evaluare amănunțită, vor alege cea mai bună variantă de tratament pentru dumneavoastră.

Anotimpul cel mai oportun pentru tratament este toamna-iarna.

Ai întrebări? Beneficiază de o consultație GRATUITĂ la medicul dermatolog.

Programează-te acum la tel: 022 232 962 sau 0692 63 873.

Clinica Estetic-Sana este un complex modern care combină un număr imens de proceduri de întinerire, cele mai eficiente și progresive în medicina estetică, tratamente complexe în acnee, cicatrici, cuperoză, toate tipurile de epilare definitivă, ozonoterapie, hidrocolonoterapie, remodelare corporală. Clinica dispune de aparataj modern, inclusiv 7 aparate de laser performante pentru toate inestetismele. 

Adresa: Chișinau, str. Alexandru Cel Bun 108/1
Telefon: (+373 22) 23 29 62, 0692 63 873
E-mail: estetic-sana@mail.ru
Facebook
Instagram

Site