mamaplus

Dr. Corina Cardaniuc explică ce se poate întâmpla dacă placenta nu este expulzată după naștere

-
//
12.01.2022

Fiind împărțită în trei etape principale, nașterea naturală este un proces complex care necesită multă atenție și grijă din partea medicului. La scurt timp după venirea pe lume a copilului, placenta se separă de pereții uterului și este eliminată. Acest proces poate dura câteva minute sau chiar mai mult, de la caz la caz. Medicul ginecolog-obstetrician Corina Cardaniuc a oferit mai multe detalii și informații utile cu privire la expulzia placentei după naștere.

Este foarte important ca viitoarele mămici să se informeze încă din perioada sarcinii cu privire la etapele de bază ale nașterii, pentru a fi pregătite din punct de vedere moral pentru întregul proces:

  • Prima etapă a nașterii: are loc dilatarea colului uterin și simți deja primele contracții. Această etapă durează până la dilatarea completă a colului uterin. Este cel mai lung stadiu al travaliului și durata acestuia diferă de la o femeie la alta – poate dura 8-12 ore la prima naștere sau 6-8 ore la a doua naștere.
     
  • A doua etapă a nașterii: are loc expulzia sau nașterea bebelușului, poate dura între 30-45-60 de minute (în cazul primei sarcini) sau aproximativ 20-30 de minute (în cazul în care este a doua nastere).
     
  • A treia etapă a nașterii: este și cea mai scurtă, dureaza de obicei aproximativ 10 minute. La această etapă are loc expulzia placentei și anexelor fetale. Și la această etapă poți simți contracții mici, dar foarte slabe.

În timpul celei de-a treia etape are loc expulzia placentei, care i-a oferit bebelușului tău hrană și adăpost în perioada sarcinii. Eliminarea placentei este un proces fiziologic absolut normal a cărui durată poate varia în funcție de caz. Dacă placenta nu se elimină în mod natural vor fi necesare anumite manevre efectuate de medicul ginecolog-obstetrician.

”Sunt situații în care placenta nu este expulzată în următoarele 10-30 de minute după naștere, și atunci se efectuează o intervenție de către medicul obstretician. Acesta extrage placenta și membanele din cavitatea uterină prin introducerea mâinei în uter. Procedura are loc în sala de naștere sub anestezie generală. După procedură, mămicii i se administrează medicamente care mențin contracțiile uterine și antibiotice pentru prevenirea infecției.”, a subliniat mdicul ginecolog-obstetrician Corina Cardaniuc.