mamaplus

Dr. Ana Josan: „Orice tip de sângerare care apare în afara ciclului menstrual este o indicație de a merge la medic”

-
//
14.02.2020

Una dintre principalele cauze de infertilitate feminină este endometrioza - o afecțiune des întâlnită atât la femeile aflate în perioada reproductivă, cât și la cele care trec prin menopauză și postmenopauză. De multe ori, endometrioza poate provoca durere severă. Aceasta înseamnă creșterea țesutului (numit endometru) în afara uterului, care căptușește uterul pe interior și sângerează la fiecare ciclu menstrual. Despre simptomele și patologiile frecvente ale endometrului, dar și despre rolul acestuia în conceperea unui copil, aflăm de la Dr. Ana Josan, medic obstetrician-ginecolog la Spitalul Internațional Medpark.

mamaplus

Probleme ale endometrului pot apărea la orice vârstă. Atât la femeile în perioada reproductivă, cât și la cele care trec prin menopauză și postmenopauză.

„Endometru este mucoasa care căptușește fața internă a uterului. Acesta are un strat funcțional și un strat bazal, stratul funcțional suferă modificări în fiecare lună, iar sub influență hormonală finisează ciclu prin detașarea lui, cu apariția eliminărilor sanguinale”, explică medicul.

Patologii frecvente ale endometrului:

Privim endometru prin două direcții: prin prisma fertilității și prin prisma oncovigilenței. Dacă vorbim despre pacienții de vârstă reproductivă, discutăm despre patologii cum ar fi endometru atrofic, polipi endometriali, endometrioză, hiperplazie de endometru, leiomiom submucos, Sindromul Asherman sau sinechia uterină.

În cazul pacientelor aflate în perioada de menopauză sau postmenopauză, urmărim patologia endometrului prin prisma oncovigilenței. Aici discutăm despre polipul endometrial în premenopauză, menopauză și postmenopauză, hiperplasia de endometru în premenopauză și postmenopauză.

mamaplus

Rolul endometrului în conceperea unui copil:

În endometru se implantează embrionul. Dacă la momentul implantării, endometrul este traumatizat mecanic, cu inflamație, complexul pe care îl formează embrionul – endometrul, va fi unul problematic, cu repercusiuni în sarcină. În asemenea cazuri se poate întâmpla avortul spontan, defecte de placentație cu urmări ulterioare.

Cauzele și consecințele endometrizei:

Potrivit medicului ginecolog-obstetrician, cauza primordială a apariției patologiei endometrului, cu excepția celei mecanice, este dezechilibrul dintre estrogen și progesteron. Tratamentul patologiei endometrului este unul complex, care ar îngloba în sine depistarea și evaluarea cauzei prin estimarea consecințelor. Printre acestea se numără: polipii, nodul submucos, endometrial, hiperplazie. Spre exemplu eliminările sanguinolente intermenstruale sau lipsa mensis-ului ar avea cauzalități cu patologia glandei endocrine sau cu diabetul zaharat. Examenul comun cu medicul endocrinolog pentru tratamentul patologiei de bază, ar putea stabili un ciclu menstrual regulat.

Simptome alarmante:

Orice tip de sângerare care apare în afara ciclului menstrual este o indicație de a veni la medic pentru a exclude sau a confirma o problem legată de endometru. La fel e și în cazul eliminărilor maronii de după menstruație. Ciclu abundent, care durează mai mult de 7 zile, lipsa menstruației pe parcursul a șase luni tot este un motiv de îngrijorare. Aceste simptome sunt caracteristice pentru toate doamnele: atât cele aflate în perioada de menopauză, postmenopauză, cât și cele aflate în perioada fertilă.

„Din acest motiv, este important să nu neglijăm vizitele la medic în scop profilactic. Prevenind o afecțiune, ne putem salva sănătatea”, adaugă Dr. Ana Josan.

Pentru o programare la medicul ginecolog Ana Josan puteți apela numărul de telefon (+373) 22 40 00 40 (disponibil 24/24).

Spitalul Internațional Medpark

Adresă: or. Chișinău, str. Andrei Doga, 24