Odată cu apariția unor secreții galbene și purulente, precum și a efectului de ochișori lipicioși, s-ar putea ca bebelușul tău să aibă canalul nazo-lacrimal blocat. De altfel, potrivit medicului oftalmolog Cristina Toncoglaz, obstrucția canalului nazo-lacrimal este cea mai frecventă anomalie congenitală a căilor lacrimale. Cel puțin 20% dintre nou-născuți suferă din cauza acestei probleme încă din primele zile de viață. Mai multe informații utile și recomandări îți oferim în cele ce urmează.

Potrivit specialistei, problema dată apare atunci când deschiderea canalului, care în mod normal permite lacrimilor să se dreneze, este blocată sau nu se deschide normal. Dacă ductul lacrimal rămâne obturat, sacul lacrimal se umple cu lichid devine tumefiat și inflamat, și uneori se infectează.

Primele simptome pot apărea după două săptămâni de la nașterea copilului. În primul rând s-ar putea să observați că lacrimile au o consistență foarte apoasă. Dacă ductul lacrimal este blocat, dar nu infectat, apare o secreție albă sau galbenă. Aceasta ar putea să facă crustă în timpul somnului sau poate sigila ochiul când pleoapa e închisă. Dacă ochiul este infectat, această secreție vă apărea și pe parcursul zilei.

Dacă nu se aplică un tratament, pot apărea complicații

Dacă observați că cel mic are o problemă la ochișori, nu amânați vizita la medic. Dacă nu se acționeză la timp, se pot dezvolta conjuctivite și diverse inflamații.

O metodă destul de eficientă, recomandată de medicul oftalmolog Cristina Toncoglaz, este masajul căilor lacrimale. Datorită presiunii exercitate în timpul masajului la nivelul canalului nazo-lacrimal, secrețiile se împing astfel favorizând ruperea membranei.

”Puteți face igiena ochișorilor cu soluție fiziologică (din exterior spre interior), ulterior se face masajul sacului. Cu degetul arătător se apasă pornind de la unghiul intern al ochișorului, de la rădăcina nasului spre jumătatea lui (nasului). Mișcările se repetă de câteva ori. Masajul se va efectua de 4-5 ori pe zi timp de 4 săptămâni. Cel mai bine de efectuat înainte de mese.”, susține medicul oftalmolog.

Vestea bună este că micuțiii născuți cu obstrucție de duct lacrimal de obicei nu necesită tratament, mai mult de 80-90% din cazuri se rezolvă spontan fără nici o intervenție chirurgicală până la un an. Igiena oculară corectă previne apariția infecției, de obicei antibioticele locale sunt necesare când apar semne ale infecției: edem, roșeață sau secreții de culoare galbenă. Dacă ductul rămâne obturat până la vârsta de 6 luni, se poate face o manevră simplă de sondaj a canalului lacrimal, a mai adăugat specialista.