mamaplus

Atenție la mușcăturile de căpușe! Medicii atenționează oamenii să fie cât mai precauți

-
//
16.04.2019

Primăvara este sezonul căpușelor. Pe internet circulă diferite informații prin care oamenii sunt atenționați că în parcuri, păduri și în locuri cu iarbă verde mișună căpușele. Djema Coipan, terapeutul Clinicii Sante, explică de ce este important să ne protejăm de căpușe și care sunt testele de laborator destinate pentru excluderea sau confirmarea unor boli grave ce pun viața în pericol, transmise printr-o banală mușcătură de căpușă.

Djema Coipan
MEDIC TERAPEUT
Clinica SANTE

Terapeutul Djema Coipan atenționează că, dacă descoperiți un astfel de oaspete nedorit fixat în piele, cel mai indicat este să vă adresați la medic și să efectuați o serie de analize de laborator pentru a vă asigura că insecta nu v-a infectat cu borelioză, numită și boala Lyme, o patologie a sistemului nervos. În lista bolilor ce pot fi contactate de om în urma înțepăturii de căpușă se mai numără febra recurentă, febra hemoragică, dar și encefalita.

Boala Lyme, cea mai gravă dintre acestea, evoluează în trei stadii. 

„Primul este stadiul precoce, care durează de la câteva ore de la mușcătură până la câteva săptămâni. În primul stadiu în locul mușcăturii apare o pată roșie. Treptat acea pată evoluează spre periferie, se mărește în dimensiuni și este însoțită de o mâncărime puternică. Tot la prima etapă poate să apară febra, senzația de greață, durerile de cap”, a subliniat medicul terapeut.

A doua etapă a evoluției bolii durează de la câteva săptămâni până la câteva luni. 

„La această etapă pot apărea complicații, cum ar fi durerile articulare, artrita, complicații neurologice cum ar fi nevrita sau paralizia de nerv facial. De asemenea, pot apărea chiar și probleme cardiace cum ar fi pericardita”, a specificat Djema Coipan.

A treia etapă este cea tardivă și diseminată care poate surveni chiar și la doi ani după înțepătură. 

„Putem să ne așteptăm la apariția dereglărilor de memorie pe o perioadă mai îndelungată sau chiar la polineuropatie – afecțiune a sistemul nervos periferic”, a menționat terapeutul.

Pentru a nu ajunge în cea de-a treia etapă, este bine să vă adresați timpuriu la medicul terapeut pentru stabilirea unui plan de investigații de laborator și elaborarea unei scheme de tratament eficient. 

„Există două etape de investigare după mușcătura de căpușă. Prima etapă constă în efectuarea unui test serologic, pentru determinarea anticorpilor Imunoglobulina M (IgM) și Imunoglobulina G (IgG) prin testul ELISA. Acesta trebuie efectuat în a doua sau a treia săptămână după depistarea mușcăturii de căpușă. De exemplu, dacă facem această analiză până la a treia săptămână rezultatul obținut poate fi fals negativ, de aceea, trebuie să așteptăm această perioadă. Dacă după primul test serologic ELISA avem un rezultat pozitiv și avem nevoie de confirmare, următoarea etapă este testul Western-Blot, care ne dă un rezultat de 100%. IgG poate fi depistată chiar și la doi ani de la mușcătura de căpușă”, a explicat medicul terapeut, Djema Coipan.

Totuși, nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase, punctează Djema Coipan, asta însemnând că nu neapărat toți cei care sunt mușcați vor face boala Lyme sau oricare dintre cele sus-menționate. Însă tocmai pentru a reduce riscul de a contacta vreo boală este foarte important ca mușcătura să fie observată cât de repede este posibil. Iată de ce, la întoarcere acasă de la natură trebuie să fie efectuat un control minuțios al corpului, recomandă medicul. De obicei, căpușele se atașează în locuri unde pielea este mai fină. Este vorba despre pielea din regiunea axilară, a capului, a gâtului sau a toracelor.

Dacă, totuși, ați avut marele nenoroc să descoperiți o căpușă fixată pe o parte a corpului și nu reușiți să veniți cât mai repede la medic, e important să înlăturați insecta rapid și, ulterior, pentru excluderea contaminării cu bolile enumerate mai sus să faceți planul de investigații de laborator. 

„Pentru extragerea căpușei poate fi folosită o pensetă foarte subțire. Căpușa se scoate prin mișcări rotatorii, fără să fie distrus capul și corpul acesteia. Sucul gastric nu trebuie să nimerească în plagă, ca să evităm infectarea. Dacă în decurs de câteva zile plaga nu se tratează, persoana trebuie să meargă obligatoriu la medic”, a punctat Djema Coipan, medic terapeut.

Dacă v-a mușcat o căpușă, vă puteți adresa la Clinica Sante. Linia verde: 022 66 72 66

Toate investigațiile de laborator le puteți face la Clinica Sante, unde veți beneficia de consultația celor mai buni medici specialiști. 

Pentru programare la medicul terapeut Djema Coipan sunați la 078 11 99 55

mamaplus

Rețeaua Națională de Centre Medicale Clinica Sante numără peste 60 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator cu 10% reducere. Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde: 022 66 72 66