Any Șavga este o tânără talentată, pe care, cu siguranță, o țineți minte de la festivalul IaMania, unde a participat cu o colecție ieșită din tipare. Acum, creatoarea lucrează la o colecție de ținute cu ornamente românești. Te lăsăm să o cunoști și să-i admiri creațiile!
De cât timp cochetezi cu designul vestimentar? Ai făcut studii în acest domeniu?
Să știi ca mi-ai răsfoit niște amintiri frumoase și amuzante.
Prima mea interacțiune cu arta cusutului a avut loc în copilărie, atunci când tăiam ițarii bunelului și draperiile să fac haine la păpuși. Însă ironia sorții a fost să absolvesc o facultate care nu are nicio tangență cu ceea ce fac în prezent. Acum cinci ani, după absolvirea facultății de psihologie, am decis să-mi urmez visul de a crea vestimentație și am mers la cursuri de croitorie. Din acel moment, foarfeca și acul au devenit prietenii mei fideli.
Terminarea cursurilor de croitorie m-au motivat să studiez individual și alte aspecte legate de design vestimentar.
Cum ți-a venit ideea să creezi piese vestimentare cu ornamente românești?
Prima idee a apărut acum doi ani, când am participat la concursul ,,MândrIa” cu colecția ,,Suflet Basarabean,,, inspirată din simbolistica legendelor și poveștilor populare. Pe parcurs, am studiat mai profund ornamentele în arta populară românească și m-am gândit că acestea pot fi folosite și pe vestimentație, nu doar pe covoare, prosoape sau ulcioare.
Creezi ținutele cap coadă sau doar aplici ornamentele?
Pentru mine contează foarte mult calitatea hainelor și îmi place să particip la tot procesul de realizare. Nu doar aplic ornamentele, realizez schița, modelez tiparele, asociez culorile și le cos cu mare dragoste.
Care este cel mai complicat moment în procesul de lucru?
Procesul de lucru poate fi influențat de numeroși factori: calitatea țesăturii, complexitatea modelării, lipsa inspirației pentru a crea un anumit articol vestimentar, uneori chiar și lipsa materiei prime, a accesoriilor.
Planifici să lansezi o colecție doar cu ornamente?
Să știi că muncesc asupra ideii de a lansa o colecție cu ornamente. Pe lângă bluzele cu ornamente etno-stilizate, în atelierul de creație poți vedea rochii, mantouri,trench-uri, jachete cu aceeași tematică.
Cine poartă ținutele create de tine?
Nu mi-am pus drept scop să creez haine pentru o anumită vârstă sau categorie de femei. Hainele mele pot fi purtate de oricine își dorește să fie unic prin ținuta sa. Sunt haine pentru femeile care iubesc eleganța și libertatea în mișcare. În prezent, majoritatea comenzilor sunt făcute de femeile din diasporă. Acestea comandă pentru ele sau pentru a le oferi în dar apropiaților.
Cât costă, în medie, o bluză, rochie cu ornamente tradiționale?
Prețurile sunt accesibile, începând de la 450 de lei pentru un tricou, 600 de lei pentru bluze și pâna la 3000 de lei pentru un mantou. În mare parte, prețurile depind de calitatea țesăturilor și complexitatea articolului.
Cum putem face o comandă și în cât timp este realizată?
Doritorii de a procura piese vestimentare, se pot apropia în atelierul de creație de pe bd. Grigore Vieru, 9, ,,Hotel Turist’’, unde vor avea posibilitatea să măsoare și să vadă calitatea articolelor sau să-mi scrie pe pagina de Facebook, Instagram, pentru rezervări. În cazul în care stocul este limitat, la dorința clientului se realizează comanda timp de 3-7 zile lucrătoare. Modificarea sau returnarea articolelor noi și nepurtate timp de 25 de zile.
Sursa: Mamaplus.MD