mamaplus

Sfatul medicului, Luminița Suveică. Untul- benefic sau dăunător pentru organismul uman?

-
//
20.06.2017

În ultima perioadă se vehiculează foarte multe informații referitoare la unt. Unii sunt de părere că acest produs dăunează organismului uman stimulând îngrășarea. Totodată, nutriționiștii promovează untul, și recomandă consumul zilnic al acestuia, mai ales pentru organismul tânăr cum este cel al copiilor, de unul cu nevoi speciale, cum este cel al gravidei, sau de unul slăbit, cum este cel al bătrânilor.

Cât de benefic sau dăunător este acest produs pentru organismul uman, aflăm în continuare de la medicul Șef Sanitar de stat la CSP Chișinău, Luminița Suveică.

Sfatul medicului, Luminița Suveică. Untul- benefic sau dăunător pentru organismul uman?

 De ce este recomandat untul pentru alimentația zilnică?

Untului este un produs alimentar bogat în acizi grași, proteine, carbohidrați, vitamine A, D, E, PP, vitamine grupei B, fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, cupru, mangan și zinc. Vitamina E este necesar pentru sănătatea și frumusețea pielii, părului și unghiilor, puterea mușchilor noastre; Vitamina A susține aparatul vizual în normă; fără vitamina D nu pot fi oase si dinți sănătoși. Toate aceste vitamine sunt liposolubile, și cel mai bune sunt asimilați și metabolizați în prezența grăsimilor naturale.

 Care sunt beneficiile acestui aliment pentru organism?

  • conține vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi sănătoase;
  • prezintă cea mai ușoară formă asimilabilă de vitamina A, necesară pentru glanda tiroidă;
  • are un raport optim de omega 3 – omega 6;
  • conține acid lauric, important în tratarea infecțiilor cu ciuperci și candida;
  • conține lecitină, esențială în metabolismul colesterolului;
  • conține antioxidanți care protejează organismul împotriva efectului negativ al radicalilor liberi;
  • este o sursă excelentă de vitamina E și K;
  • grăsimile saturate din unt au un efect anti-tumoral și anti-cancerigen;
  • este o sursă bună de seleniu;
  • conține acid alfa linoleic (ALA) și acid alfa linoleic conjugat (CLA), primul este un agent anti-cancerigen, ajută în creșterea musculară și stimulează imunitatea iar cel de-al doilea este deseori folosit în suplimentele pentru slăbit;
  • vitamina D din unt este extrem de benefic și ajută și la absorbția calciului;
  • este o sursă de iod în cea mai absorbabilă formă;
  • protejează împotriva infecțiilor gastrointestinale ale tinerilor și bătrânilor;
  • este o sursă excelentă de energie și nu este stocat în corp în țesut adipos;
  • conține acid arahidonic, care joacă un rol foarte important în funcționarea creierului și este un component vital în membrana celulară.

Sfatul medicului, Luminița Suveică. Untul- benefic sau dăunător pentru organismul uman?

 Dar daunele acestuia?

Dezavantajul pe care îl are untul în alimentația persoanelor sănătoase îl prezintă combinația acestuia cu alte produse.

 Între unt și margarină ce alegem?

Între unt și margarină cel mai bine de ales untul cu condiția că este pregătit din lapte de vacă, fără adaosuri de uleiuri vegetale precum este ulei palmitic. În margarina de obicei se conțin grăsimi trans  care sunt considerate de specialiștii în medicină a fi cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL), iar colesterolul rău este strâns legat de dezvoltarea bolilor de inimă, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. 

 Este într-adevăr untul un produs anti-cancerigen?

Din acizii grași în unt se conține acid butiric, un acid folosit de colon ca o sursă de energie și de asemenea cunoscut pentru rolul său anti-carcinogen.

 Pentru consum alegem produs în condiții casnice sau cel supus comerțului?

De preferat unt natural, de casă, care nu a fost supus prelucrării termice. E recomandat de consumat unt cu cel puțin 80% grăsime, untul cu un conținut de 65% grăsime (ceva mai convenabil la preț) poate să mai conțină apă.

Sfatul medicului, Luminița Suveică. Untul- benefic sau dăunător pentru organismul uman?

 Care este doza zilnică de unt pentru maturi și copii, diferă aceasta?

Un matur pe zi trebuie să consume minim- 10 grame de unt, nu depășind - 30 grame. Necesitatea de a introduce untul în alimentația copiilor  survine cu includerea diversificării acestuia. Se începe introducerea untului cu 1 g / zi, aducând treptat consum  până la 4-6 g la un an, iar la trei ani să constituie 10-15 g / zi.

 Care sunt categoriile de persoane cărora le este interzis acest aliment?

Consumul untului este interzis în primul rând copiilor până la vârsta de 5-6 luni, persoanelor care suferă de pancreatite acute, hepatite și bolile cardiovasculare.

 Multe persoane evită să consume unt deoarece acesta ar putea crește nivelul colesterolului și riscă să se îngrașe,  dumneavoastră ce părere aveți?

Când spunem "unt", automat ne gândim la "colesterol"... Totuși, o dieta care nu este foarte bogată în grăsimi săturate nu e sănătoasă pentru toată lumea. În plus, bolile de inimă care au fost asociate cu un nivel ridicat al colesterolului au fost exagerate de-a lungul a decenii întregi. Potrivit unui studiu realizat in anul 1991 de către Medical Research Council din SUA, indivizii care au mâncat unt pe parcursul studiului desfășurării au înregistrat un risc înjumătățit de a dezvolta boli de inimă în comparație cu persoanele care au consumat margarina în loc de unt. Așadar, chiar dacă atunci când auzi cuvântul "colesterol" gândul îți zboară automat la ceva cu o conotație negativă și deloc benefică pentru sănătate, colesterolul "bun" e necesar pentru a-ti menține sănătatea sistemului digestiv, dar și pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la copii.

 Ce riscăm dacă excludem total untul din alimentație?

Dacă excludem untul din alimentație riscăm să pierdem și proprietățile lui în organism, care sunt legate de:

  • Vitamina A care se conține în unt și este ușor asimilabila , necesară pentru o largă paletă de funcțiuni ale corpului, începând cu vederea și terminând cu păstrarea în bună formă a sistemului endocrin.
  • Minerale, în special seleniu, care este un puternic antioxidant. Procentual, untul conține mai mult seleniu decât cerealele sau usturoiul. Acest aliment furnizează iodul atât de necesar pentru o bună funcționare a glandei tiroide (la fel ca și vitamina A).
  • Acid butiric, folosit de colon ca o sursă de energie. Acest acid mai este cunoscut ca fiind anti-carcinogen. Un alt acid gras conținut de unt, acidul lauric, este o substanță puternic antimicrobiană și antifugală. Untul mai conține și alți acizi grași care oferă o excelentă protecție împotriva cancerului.

Sfatul medicului, Luminița Suveică. Untul- benefic sau dăunător pentru organismul uman?

Sursa: Mamaplus.MD