Roman Pastrama: Fertilizarea in vitro – vis sau realitate după 40?

Roman Pastrama: Fertilizarea in vitro – vis sau realitate după 40?

-
//
15.03.2017

Maternitatea, în prezent, a trecut, în viața unei femei,  pe al doilea plan.  Pe primul loc se plasează cariera, viața personală, călătoriile. Și doar aproape de 40 de ani la femei apare dorința de a naște copii.  Care sunt particularitățile acestei vârste ne-a relatat Roman Pastrama, medic ginecolog-reproductologist, Clinica „Terramed”.

Roman Pastrama: Fertilizarea in vitro – vis sau realitate după 40?

Pentru medicina reproductivă, vârsta de 40 de ani nu reprezintă o vârstă-limită. Fertilizarea in vitro poate da rezultate pozitive la femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani, dar, pentru a le atinge, este nevoie de o investigație minuțioasă, o abordare individuală, o monitorizare permanentă a sistemului reproductiv și a reacției femeii la sarcină.  

Odată cu înaintarea în vârstă, rezervele de ovule se reduc și, din păcate, nici starea sănătății nu se îmbunătățește. Asupra sarcinii influențează nu doar calitatea embrionului obținut. Este foarte importantă starea somatică a femeii – sănătatea rinichilor, a sistemului cardiovascular, a organelor endocrine, a uterului. La femei, după această vârstă apar afecțiuni paralele, cum ar fi varicele. E tot mai complicat. Deseori, o sarcină la o vârstă „mai înaintată” (nu doar după fertilizarea in vitro) este însoțită de diabet gestațional, hipertonie, preeclampsie.

Conform statisticii, în cazul femeilor după 35 de ani, șansa de succes după prima încercare este de  40%, de la vârsta de 35-40 – 20-30% și scade brusc la 10-20 % în cazul femeilor după 40 de ani.

Este real ca o femeie să nască și la 50 de ani. Dar trebuie să înțelegeți că pentru pacientele mai mari de 45 de ani, de obicei, se folosesc ovule de la donatori. În acest caz au posibilitatea să poarte și să nască copii.

E foarte greu să accepți ovule donatoare după vârsta de 40 de ani, de altfel ca și la altă vârstă. Tot timpul ai nevoie de „al tău” – copil genetic 100 %. Dar statistica nu se supune dorințelor femeilor, nici străduințelor medicilor. Depinde de rezerva de ovule proprii, care se reduce semnificativ odată cu înaintarea în vârstă, precum și starea oocitelor.

Roman Pastrama: Fertilizarea in vitro – vis sau realitate după 40?

La o vârstă mai tânără, în cazul unui nivel redus de ovule, al unei încercări de fertilizare nereușite și al obținerii unor embrioni necalitativi, de aseemenea, se apelează la folosirea oocitelor de la donatori.  

În multe dintre țările europene există stabilite limite de vârstă în cazul tratării infertilității prin fertilizarea in vitro.

În țara noastră, astfel de restricții, din fericire, nu există. Scopul medicului-reproductologist constă în determinarea unui tratament individual corect pentru fiecare femeie. 

La analiza celulelor recoltate  prin intermediul puncției, în primul rând se estimează rezerva de ovule: 

  • se numără foliculii prin ultrasonografie;
  • se analizează starea hormonală (hormonul foliculostimulant și AMG).

Din păcate, așa este fiziologia femeii ca după 40 de ani nu doar rezerva de ovule să se reducă, dar și calitatea acestora. De aceea încercările de fertilizare după  vârsta de 40 de ani se soldează cu sarcini care nu se dezvoltă. Pentru a evita consecințele neplăcute, recomandăm să apelați la diagnostica preimplantară a embrionului.

Roman Pastrama: Fertilizarea in vitro – vis sau realitate după 40?

Protocolul de fertilizare a femeii cu vârsta mai mare de 40 de ani diferă de cel al femeii mai tinere: schema de stimulare a ovulelor este foarte individuală și, de regulă, foarte moi și atenuante, dar scopul medicului este de a obține ovule calitative.  

Vârsta reprezintă o piedică care poate fi depășită în cazul fertilizării in vitro. Datorită tehnologiilor inovatoare,  maternitatea și nașterea unor copii sănătoși este posibilă atât până la 40 ani, cât și după această vârstă. Principalul este să vă decideți să apelați la această procedură.

Clinica „TerraMed”
MD2038, Chișinău, str. Trandafirilor,n r. 15/4
022 202 373
terramed@terramed.md

terramed.md