mamaplus

Recuperarea după cezariană. Sfaturi de la medicul ginecolog Vera Melniciuc

-
//
22.06.2017

Se întâmplă uneori ca cezariana să fie unica metodă prin care ar fi posibil să naști, atunci cu siguranță te întrebi ce se va întâmpla cu corpul tău, cum se va simți acesta și cât timp va dura pînă te vei recupera. Nașterea prrin cezariană este o metodă diferită dar nu atăt de periculoasă. Aceasta presupune o intervenție chirurgicală care necesită un pic mai mult timp ca să te recuperizi, decât în cazul nașterii naturale. Despre procesul de recuperare și totul ce trebuie să știi despre nașterea prin cezariană află în continuare de la medicul ginecolog, Vera Melniciuc.

Recuperarea după cezariană. Sfaturi de la medicul ginecolog Vera Melniciuc

 Ce presupune operația prin cezariană?

Operația prin cezariană, presupune o metodă de finisare a sarcinii, nu pe cale naturală ci artificială. Aceasta se face după anumite indicații și nu trebuie să constituie un moft al femeilor, cu toate că deseori întâlnim cazuri când femeile sunt foarte insistente și își dorescă să aducă copilașul lor pe lume prin metoda operației cezariene. Femeile trebuie să țină contă, că natura este mai deșteaptă și nu trebuie s-o amăgim, deoarece cu siguranță nu o să ne meargă. În cazul în care sunt indicații pentru o eperație prin cezariană atunci excludem din start nașterea pe cale naturală, pentru a nu pune viața atât a mamei cât și a fătului în pericol. Se întâmplă uneori să apară complicații în timpul nașterii naturale și să fim nevoiți să continuăm nașterea prin cezariană, dar aceasta constituie o operație de cezariană urgentă. În acest caz,medicii trebuie să dea prioritatea anesteziei epidurale deoarece, anestezia locală are foarte multe complicații și trebuie să o evităm maxim posibil.

 La ce se poate aștepta o femeie atunci când naște prin cezariană?

În general, viitoarea mămică știe dinainte dacă va naște sau nu prin cezariană, de aceea, este important ca ea să fie pregătită atât de medicul ginecolog, cît și de psiholog pentru o astfel de intervenție. În caz în care femeia nu este dispusă bine pentru naștere s-ar  putea ca această să nu decurgă la fel de bine, evident, pe parcursul sarcinii este foarte importantă și pregătirea psihologică, viitoarea mama deja când este internata ea conștientizează ce se va întâmpla. În același timp dacă mama nu este pregătită, atunci nu se declanșează nici mecanismele care o ajută pe parcursul sarcinii naturale sau artificiale.

 Care sunt complicațiile care ar putea surveni pe parcursul unei astfel de sarcini?

Orice intervenție chirurgicală poate avea complicații. În primul rând, anestezia ar putea cauza anumite complicații, și anume anestezia totală, însăși Organizația Mondială a sănătății omuluieste impotriva anestezie totalei. Atunci când apelăm la anestezia epidurală atunci riscul de complicații este mai mic.

Un alt rist constituie, apariția unei hemoragii, în urma apariției complicațiilor septico-purulente. Este posibil ca hemoragia să apară în momentul operației sau mai tprziu cu câteva ore dar în majoritatea cazurilor acestea intervin in momentul operației. Dar pentru a evita aceste complicații este primordial ca femeia să meargpă pregătită la naștere, să-și păstreze igiena, pentru a evita apariția unor infecții.

Exercițiile de respirație sunt și ele bine venite pentru a ajuta contracția uterului și la întărirea mușchilor abdominali. Mișcarea eset necesară atât în timpul nașterii cît și după.

Recuperarea după cezariană. Sfaturi de la medicul ginecolog Vera Melniciuc

 Care este perioada recomandabilă pentru practicarea sportului după naștere?

După perioada operatorie femeia trebuie să ducă un mod de viață activ și să alapteze copilul la sân, deoarece, atunci cânde femeia alaptează stimulază lactația, ceea ce ulterior duce la secreția de oxitocine, cee ce ulterior stimulează contracția uterului. Nu recomand exact după naștere practicarea sportului și slăbitul necontrolabil, dar femeia trebuie să se miște, aceasta poate frecventa aceleași cursuri destinate femeilor îmsărcinate.

 Cât timp durează recuperarea după o naștere prin cezariană?

Evident că recuperarea după o naștere prin cezariană durează mai mult, dar nu axagerat de mult . Aceasta variază în dependență de fiecare femeie. Pentru a seputea reface complet este nevoie de multa odihna. Însa femeile pot face  câteva plimbări scurte din cînd în când. Micile plimbări ajută la evitarea cheagurilor de sânge și grăbesc vindecarea.

 Ce se întămplă cu cicatricea după naștere?

La puțin timp după operație incizia va fi proeminentă, ușor umflată și mai închisă la culoare decât restul pielii. Cam dupa 6 săptămâni cicatricea începe să se restrangaă Pe măsură ce operația se vindecă culoarea inciziei se va apropia foarte mult de cea naturală a pielii. Este posibil sa nu rămână foarte inestetică pentru ca astăzi inciziile se fac cât mai aproape de zona pubiana, tocmai pentru a putea fi ascunse ușor după naștere. De asemenea, mulți medici folosesc ațe biodegradabile ce ulterior nici nu trebuiesc scoase. Sunt femei la care cicatricea se sudează mai greu din cauza unor probleme de sănătate anterioare, dar totuși aceasta se regenerează. Important este ca femeia să nu facă efor fizic intens pentru ca incizia să se redeschidă.

 Acestă metodă de naștere, ar putea influența alaptația copilului?

Multe mame care fac cezariană sunt îngrijorate că vor avea probleme cu alăptarea şi chiar se întreabă dacă vor putea să alăpteze. Ei bine, spre liniştea tuturor, răspunsul este DA! Nu există niciun motiv pentru care nu ai putea să alăptezi cu succes, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Alăptarea face parte din legătura profundă care se creează între mama și copil  imediat după naştere. Indiferent de tipul de anestezie de care ai parte, acesta nu ar trebui să intervină în procesul de alăptat al copilului, deoarece cantitatea de anestezic care ajunge în lapte nu este semnificativă.

Recuperarea după cezariană. Sfaturi de la medicul ginecolog Vera Melniciuc

 Ce alte lucruri ar trebui să știe femeile ce nasc prin intermediul acestei metode?

Toate femeile ce nasc prin cezariană trebuie să știe că:

  • Durează mai mult să vă reveniți după nașterea prin cezariană;
  • Este normal  să simțiți dureri în jurul operației în primele săptămăni după naștere;.
  • Este posibil să simțiți și dureri provocate de gazele intestinale;
  • La început ar putea apărea disconfort atunci când vă ve-ți urina;
  • Pimele zile va fi mai greu să găsească o poziție comodă pentru a alapta copilul.

 Aveți careva sfaturi pentru femeile ce nasc astfel?

Toate femeile și cele care nasc natural și cele care nasc prin cezariană trebuie să aibă o alimentație sănătoasă, pentru sănătoatea lor cît și a copilului. De asemenea aș mai recomanda următoarele:

  1. Să respecte ceea ce le prescrie medicul;
  2. Femeia care a născut prin cezariană, este obligatoriu să se prezinte peste două sau patru  săptămâni la ginecolog;
  3. Să utilizeze metode de contracepție stabilite cu medicul, pentru a avita o altă naștere în următoriidoi ani. În general, corpul femeii după o astfel de intervenție se recuperează total după 3-4 ani. Dacă survine o sarcină prea degrabă s-ar putea să ne confruntăm cu o ruptură de uter pe cicatrice, în acest caz femeia se expune unui risc neargumentat.
  4. Recomand femeilor după o astfel de naștere un mod de viață activ, pentru o recuperare mai rapidă;
  5. Un alt lucru pe care îl recomand este: respectarea strictă a igienei personale;
  6. În cazul în care apar schimbări cu care nu sunteți obișnuite, apelați la medic o dată cu apariția acestora și nu mai tîrziu și nu apelați la tratamente de la alte surse cum ar fi internetul, rude, vecini etc.

IMPORTANT. Mămici aveți grijă de viața dumneavoastră și a copilului.

Recuperarea după cezariană. Sfaturi de la medicul ginecolog Vera Melniciuc

Sursa: Mamaplus.MD