Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru

-
//
20.05.2016

Deseori suntem martorii unor scene în care mămicile iubitoare își scot copilașii la soare, considerând că acest lucru este folositor, iar bronzul este necesar micuțului. Dar părinții greșesc crezând că fac un lucru bun. Pericolul acțiunii razelor solare, care se poate solda cu arsuri, este cea mai mare neglijență a mămicilor și tăticilor. De ce sunt periculoase arsurile, care sunt semnele lor, cât de eficiente sunt metodele populare de tratament, despre toate acestea ne-a vorbit doamna Diana Cebotaru, căpitan, medic dermatolog la Spitalul Clinic Militar Central.

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru Diana, cât de mult timp ar trebui să stea un copil la soare ca să facă arsuri cutanate?

Arsura solară este o reacție inflamatorie acută a pielii normale care apare după contactul prelungit al acesteia cu razele ultraviolete din lumina solară. Copiii mici și persoanele cu piele deschisă la culoare sunt mai expuse acțiunii radiației solare. Este suficient ca un copilaș să petreacă 7 minute sub razele fierbinți ale soarelui ca să facă o arsură. Există factori care influențează asupra apariției acestei reacții a pielii:

  • perioada anului – vara razele soarelui sunt cele mai periculoase;
  • culoarea pielii;
  • culoarea părului, în special blond și roșcat;
  • culoarea ochilor (albaștri);
  • vârsta – cel mai des sunt afectați bebelușii și persoanele în etate;
  • medicamentele (unele medicamente cresc sensibilitatea pielii la lumina solară: de exemplu diureticele, unguentele pe bază de gudron);
  • pielea udă (picăturile de apă de pe pielea copilului după baia în mare, de exemplu, acționează ca o lentilă ce reflectă lumina solară).

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru Cum arată o arsură solară, care sunt semnele și simptomele acesteia?

O arsură solară nu este greu de diagnosticat după semnele ei exterioare. Porțiunea afectată a pielii se întărește, capătă o culoare roșie și devine fierbinte. Senzațiile de durere sunt mai acute în perioada dintre 6 și 48 de ore după expunerea la soare. La o arsură de gradul 2, pe piele apar bășici cu lichid. Dacă însă arsura este și mai puternică, pielea înroșită capătă o culoare albăstruie. Edemul împiedică, deseori, mișcarea. Uneori bășicile apar abia peste câteva zile de la expunerea solară.

În procesul cicatrizării, stratul superior al pielii începe să se cojească. Porțiunea afectată se regenerează treptat, recăpătându-și sănătatea. Descuamarea (cojirea) pielii începe la a patra zi după expunere și durează, de regulă, 10 zile, până când pielea se regenerează complet.

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru În ce cazuri este nevoie de ajutor medical de urgență?

În cazul în care copilul prezintă astfel de simptome ca:

  • erupții;
  • frisoane;
  • ridicarea temperaturii corpului;
  • arsuri profunde.

Un consult medical de urgență se impune și în cazul unor astfel de simptome ca:

  • șoc;
  • piele rece, umedă, palidă;
  • puls rapid;
  • amețeli;
  • dificultăți de respirație.

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru Cum să tratăm corect arsurile de soare?

Arsurile uşoare pot fi tratate acasă. Spălaţi porţiunile afectate ale pielii cu apă rece, în care aţi adăugat bicarbonat, pentru a răci şi atenua arsura. Pe locul afectat mai tare este bine să aplicaţi o compresă umedă. Reţineţi: utilizarea frecventă a compreselor umede poate conduce la suprarăcire. După compresă, aplicaţi pe zona afectată o cremă de răcire sau un gel special, pentru a proteja porţiunea traumatizată. Senzaţia de mâncărime poate fi atenuată cu ajutorul preparatelor antihistaminice. Pentru prevenirea infectării, băşicile cu lichid nu trebuie sparte, ele se vor resorbi singure. Dacă zona s-a infectat, adresaţi-vă la medic.

Arsurile de gradele 2 şi 3 nu trebuie tratate în condiţii casnice. Copilul trebuie transportat de urgenţă la spital pentru acordarea ajutorului medical calificat.

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru Putem oare folosi metodele populare în tratamentul arsurilor solare?

Aş vrea să menţionez, în primul rând, că doar arsurile de gradul 1, adică uşoare, pot fi tratate prin metode populare şi doar dacă micuţul are mai mult de 1 an. Să examinăm câteva exemple concrete.

  • Bicarbonatul de sodiu. Dizolvaţi două linguriţe în jumătate de pahar de apă. Prelucraţi zona afectată cu această soluţie, cu ajutorul unor discuri de vată.
  • Castraveţii sau cartofii. Mărunţiţi o legumă până obţineţi un terci şi aplicaţi pe rană. Este obligatoriu ca legumele să fie răcite.
  • Aloe. Sucul acestei plante ajută la vindecarea arsurilor.
  • Infuzia de muşeţel calmează şi dezinfectează arsura.

ESTE INTERZIS: aplicare ape piele a grăsimilor (inclusiv a smântânii), pentru că acestea blochează glandele sudoripare.

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru

Razele periculoase. Arsurile de soare la copii și primul ajutor medical. Interviu cu specialistul Diana Cebotaru În finalul interviului, ce aţi recomanda părinţilor pentru profilaxia arsurilor de soare?

Sensibilitatea la razele solare creşte din contul factorilor externi şi perioadei zilei. Acţiunea este deosebit de puternică de la ora 11 până la ora 16. În plus, reflectarea de la nisip sau apă creşte nivelul radiaţiei. Pentru a preveni apariţia unei arsuri solare, trebuie să evităm expunerea îndelungată la soare. Copiii până la 6 luni este interzis în general să îi expunem razelor directe. Pălărioarele şi ochelarii de soare trebuie să fie atribute indispensabile pentru copii.

Cremele de protecţie solară, care conţin dioxid de titan, sau unguentele cu oxid de zinc limitează pătrunderea razelor în piele. Puteţi începe utilizarea acestor preparate chiar de la începutul sezonului. Nu uitaţi că apa îndepărtează aceste creme de protecţie, de aceea trebuie să le aplicaţi repetat. Nu uitaţi să daţi copilul cu cremă cu 15 minute înainte de a ieşi afară.

A pregătit Cristina Scripnic