Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii

0
//
10.02.2016

Astăzi pe nimeni nu îl mai uimește camera video montate pe tavanul unui magazin, în scara unui bloc de locuit, în instituțiile de învățămînt sau în oricare alt loc. Principalul obiectiv al amplasării camerelor de supraveghere video este cel de a  asigura securitatea oamenilor și a instituțiilor, acestora revenindu-le un rol important în acest sens.  

În realitate, doar prezența camerelor îi poate speria pe potențialii infractori.  Iar dacă încălcarea a fost săvîrșită, imaginile video sînt foarte utile la reținerea infractorului. Situția criminogenă complicată, amenințările teroriste, creșterea nemulțumirilor sociale – toate acestea impun utilizarea celor mai moderne mijloace de securitate.

Astfel, apare întrebarea: de ce sînt atît de răspîndite sistemele de supraveghere video?   Pe cît de legitimă este amplasarea camerelor video și unde trebuie amplasate ne-a relatat Lilian Arhirii, jurist, director adjunct Al agenției de detectivi "Defensiva".

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii În instituțiile medicale de stat sînt instalate camere de supraveghere video?

Instalarea camerelor de supraveghere video nu se prevede ca ceva obligatoriu în legislația în vigoare. Deși, teoretic, administrația spitalelor, policlinicilor sau a altor instituții de stat poate stabili instalarea unui astfel de sistem, dar cu respectarea actelor normative, în conformitate cu capitolul IV din Legea cu privire  protecția  datelor cu caracter personal,  care prevede confidențialitatea datelor personale, precum și modalitatea de prelucrare a datelor personale. Aceasta înseamnă că datele dintr-un sistem informațional nu trebuie utilizate în scopurile personale ale unei terțe părți, ca s] nu fie încălcate drepturile pacientului.

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii În ce instituții din Chișinău sînt montate  sisteme de supraveghere video?

Își permit să instaleze astfel de sisteme doar clinicile și spitalele particulare. Camerele video de aici corespund totalmente actelor normative și sînt instalate conform legii în vigoare. În ceea ce privește instituțiile de stat, în acestea , cu părere de rău, nu sînt instalate camere video.   

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii Credeți că e nevoie de montat camere de supraveghere în instituțiile medicale de stat?

Montarea camerelor în spitaluri e imperios necesară. În aceste încăperi se află în permanență un număr mare de oameni. Ceea ce  sporește gradul de risc al apariției unor accidente și situații excepționale. Sistemul de supraveghere video este o modalitate eficientă de asiguare a securității pacienților, personalului medical și a vizitatorilor. 

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii Unde trebuie instalate camerele?

Camerele video în spitale se plasează pe coridoare. Ceea ce împiedică furturile în interiorul spitalului. Mai mult decît atît, prezența acestora crește disciplina personalului, întrucît imaginile video pot fi analizate în orice moment.

Instalarea camerelor reduce substanțial posibilitatea pătrunderii străinilor în sălile în care se păstrează medicamentele. În orice spital există echipamente  de diagnosticare și pentru terapie moderne. Camerele video oferă posibilitatea protejării acestora. Pentru a respecta anonimatul pacientului, se acoperă o parte a feții acestuia, camerele fiind orientate doar spre  echipament. Acest material video poate fi analizat în cazul apariției unei defecțiuni, pentru a exclude factorul uman. 

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii Cînd poate fi desecretizată informația video?

În capitolele II și V din Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal se stipulează drepturile omului referitor la datele personale și la  protecția acestora. Astfel, înregistrarea video trebuie să se desfășoare, să se păstreze și să se folosească în conformiate cu actele normative.

Orice informație trebuie oferită reprezentanților legii, în cazul pericolelor pentru  viață, al încălcărilor administrative sau penale.

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii

Necesitatea supravegherii video în spitale. Interviu cu specialistul Lilian Arhirii Avantajele supravegerii video?

Camerele de supraveghere se montează la intrarea în spitale, lîngă registratură. Acest lucru permite  vizualizarea tuturor vizitatorilor, a obiectelor lăsate lîngă registratură, vestiar sau secția de internare. Supravegherea video asigură protejarea de amenințările teroriste. În spitale, de obicei, se utilizează camere video de standard obișnuit, instalate în asa mod încît toată încăperea să poată fi supravegheată. Lipsa „zonelor moarte” permite monitorizarea efectivă a spitalului și  a teritoriului aferent.

Rețineți!

În conformitate cu articolul 33 al capitolului VII din Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal,  persoanele vinovate de încălcarea legislației în vigoare poartă, conform legislației, răspundere civică, contravențională și penală.  Nu uitați despre drepturile și obligațiile dumneavoastră!