Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac

-
//
18.04.2016

Aparent, laptele este cel mai inofensiv produs, care se întâlnește foarte des în meniul zilnic al adulților și copiilor. Cu toate acestea, termenele de introducere în alimentația micuților a laptelui și a produselor lactate rămân obiectul unor dezbateri serioase. În plus, deși lactatele sunt benefice, pentru unii copii ele pot prezenta un pericol serios. Cum să alegem, când și cum să introducem laptele și produsele lactate în alimentația copilului ne-a povestit medicul nutriționist Anastasia Valac.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Anastasia, bebelușii alăptați la sân au nevoie de produse lactate?

În cazul alăptării la sân, nu este nevoie să dăm copilului alte produse, cu excepția laptelui matern, până la vârsta de 6 luni. Împreună cu laptele mamei, copilul primește toate substanțele de care are nevoie, în cantitățile corespunzătoare. Dacă laptele matern nu este suficient, puteți folosi formule de lapte praf adaptate pentru vârsta bebelușului. Aceasta înseamnă că până la șase luni este categoric interzis să dați copilului lapte, deoarece acesta poate dăuna și poate provoca reacții alergice, sub formă de hemocolită alergică, care se manifestă prin scaune cu sânge, ceea ce înseamnă, în unele cazuri, chiar leziuni ale intestinului.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac De la ce vârstă laptele de vacă poate fi inclus în meniul copiilor?

Această problemă este foarte delicată. Unele surse recomandă includerea laptelui în alimentația copilului după 6 luni. Dar diversificarea alimentației trebuie efectuată cu mare atenție: începeți cu piureurile de legume, iar ulterior, când îi pregătiți terciuri, puteți adăuga puțin lapte. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul produselor de lapte de la 7-8 luni. Vorbim aici despre brânzică și iaurt, iar laptele integral poate fi introdus în alimentație abia după 1 an. Puteți adăuga câte o linguriță de lapte în bucatele pregătite, adică introduceți laptele treptat.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Ce conține acest produs că ar putea dăuna organismului copiilor?

În primul rând, laptele conține lactoză, care poate provoca reacții alergice sau chiar intoleranță la produse lactate. Aceasta se poate manifesta la copii sub formă de diaree, reducerea greutății sau luare insuficientă în greutate, dar și prin sângerări, în cazul colitei alergice. În al doilea rând, laptele conține cazeină. Cazeina este o proteină, conținută în cantitate mare în lapte, iar în timpul digerării, în mediul acid din stomacul copilului, aceasta formează un cheag dens, care este digerat foarte greu.

Apropo, în Evul Mediu laptele de vacă nu era folosit niciodată ca înlocuitor al laptelui matern. Femeile care nu aveau lapte căutau o doică. Doar din secolul 18 copiilor a început să li se dea lapte de vacă, pentru că poziția socială a femeilor s-a schimbat, ele au început să participe la viața societății, iar doici nu erau suficiente pentru toți.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Ce produse lactate sunt asimilate mai bine de organismul copiilor?

Desigur, produsele lactate acide, pentru că ele sunt deja fermentate și au fost supuse prelucrării primare. Din aceste cauze, tractul gastrointestinal al copiilor le asimilează mai ușor. Este vorba despre iaurturi, brânză și chefir.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Cum să mărim treptat doza de lapte și produse lactate acide în meniul copilului și de la ce vârstă putem face acest lucru?

Totul depinde de starea de sănătate a copilului și de felul în care tolerează alte tipuri de suplimente. Dacă micuțul nu are probleme de sănătate și tolerează bine alte alimente, puteți introduce treptat produsele lactate în alimentația lui de la vârsta de 7-8 luni, dându-i câte o linguriță separat de alte alimente. Adică, în timpul mesei, trebuie să îi dați întâi produsul nou. Cantitățile trebuie mărite treptat, fără a grăbi acest proces, în plus, nu este nevoie ca produsele lactate să reprezinte cea mai mare parte a meniului copilului. Deși produsele lactate sunt o formă accesibilă de alimentație pentru multe mămici, ele nu vor înlocui și nu vor asigura copilului cantitatea necesară de proteine.

Trebuie menționat că nu există proporții riguroase în funcție de vârstă. Desigur, nu trebuie să dați copilului câte 200 g de brânză – este prea mult, însă este normal ca mama să dea copilului 30-50 g de brânză în combinație cu alte produse. Începând cu vârsta de 2 ani, puteți da copilului până la 400 ml de lapte pe zi, dar aceasta nu înseamnă că imediat ce copilul împlinește 2 ani și 1 zi trebuie să îi dăm 2 pahare de lapte. La această cantitate trebuie să ajungeți treptat.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac De la ce vârstă în meniul copilului poate apărea untul și cașcavalul?

Cât mai târziu posibil, pentru că micuții nu au nevoie de unt și cașcaval. Pur și simplu copilul vede aceste produse pe masa comună și vrea să le încerce, dar este mai bine să i le dați după vârsta de 2 ani. Untul este un produs destul de gras, iar pancreasul copilului trebuie protejat, el nu este încă pregătit pentru astfel de suprasolicitări.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Este bine să facem singuri brânza și iaurturile?

În prezent, orice mămică poate face iaurtul în condiții de casă, cu respectarea tuturor normelor sanitare. Acest produs este mult mai folositor. Totodată, oricât de bună ar fi ferma sau vecina de la care luați laptele, acesta trebuie fiert în mod obligatoriu.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Ce ne puteți spune despre iaurturile de băut cu fructe sau vitaminizate? Cât de folositoare sunt acestea?

Puteți avea încredere în produsele de fabrică adaptate pentru alimentația copiilor, pentru că ele respectă toate regulile și standardele. Cât privește produsele pentru consum larg, pentru adulții, acestea trebuie evitate, din cauza conținutului lor: coloranți, agenți de aromatizare și îngroșare, care influențează negativ asupra sistemului digestiv al copilului, care nu este încă pregătit pentru toate aceste elemente chimice. Ele pot provoca reacții alergice destul de severe.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac În acest caz, cum recomandați să alegem produsele lactate pentru copii?

Produsele trebuie să fie exclusiv naturale. Este foarte bine dacă aveți posibilitatea de a le cumpăra de la ferme ecologice sau de la țărani. Cât privește produsele lactate din magazine, se recomandă să dați preferință iaurturilor naturale. Dacă mama vrea ca ele să fie cu fructe, nu are decât să adauge fructe, fără zahăr. În plus, trebuie să înțelegem că producerea industrială a laptelui în cadrul fermelor mari este deseori stimulată prin preparate hormonale. Știm cu toții și că animalele sunt sensibile la boli, iar în hrana lor se adaugă antibiotice. Dacă mama administrează antibiotice, acestea ajung în laptele ei. Același lucru se întâmplă și în cazul vacilor. Și dacă peste hotare există standarde potrivit cărora laptele nu trebuie să conțină antibiotice, la noi, din păcate, nimeni nu monitorizează acest lucru.  

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Ce procent de grăsime trebuie să conțină produsele lactate pentru alimentația copiilor?

Produsele nu trebuie să fie foarte grase; 2-4 procente este optim. Nu se recomandă să dăm copiilor produse degresate. Nici lapte degresat, nici brânză degresată, deoarece pentru ei este foarte important echilibrul. Nici produsele care conțin mai puține grăsimi și mai multe proteine nu sunt prea folositoare pentru copii. O cantitate prea mare de proteine suprasolicită rinichii, care nu sunt încă pe deplin formați și nu funcționează la fel ca rinichii unei persoane adulte. De exemplu, în Marea Britanie copiilor până la 2 ani nu le sunt recomandate produsele degresate.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac  ce putem combina produsele lactate acide pentru copii și cu ce produse este categoric interzis să le combinăm?

Brânzica este mai bine să o combinăm cu terciurile, iaurturile cu fructele, iar chefirul să îl dăm separat. Nu trebuie să formăm combinații complicate cu ajutorul acestora. Dacă micuțul nu a acceptat dintr-odată un anumit produs, nu trebuie să vă concentrați atenția asupra lui, mai bine este să lăsați copilul în pace și să încercați din nou peste câteva zile.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Cât de folositoare sunt terciurile dulci pe lapte?

Nu trebuie să adăugați zahăr în alimentația copilului. De fapt, nici în cea a adultului. Terciurile pot fi pregătite pe lapte, iar dacă mama vrea să le facă dulci, mai bine să adauge fructe. Laptele este suficient de dulce în sine, iar dacă nu obișnuim copilul cu dulce, el nici nu va cere.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Uneori mămicile caută lapte de capră, considerând că acesta este mai folositor. Este adevărat?

Laptele de capră are plusurile și minusurile sale. Toți spun că el conține mai multe vitamine și microelemente, dar pentru copil aceasta nu este prea bine. Unele microelemente conținute în laptele de capră suprasolicită rinichii, ceea ce nu este foarte bine pentru organismul copilului. El este mult mai gras, și iarăși copilul nu are nevoie de aceasta. El nu conține lipază, care ajută la scindarea grăsimilor, dar nici acid folic. În caz de consum îndelungat, laptele de capră poate conduce la anemie. Laptele de capră conține mult fosfor, care este foarte greu eliminat de rinichi, iar aceasta este un alt dezavantaj al produsului. Dintre avantaje: laptele de capră conține mai puțină cazeină, ca urmare nu formează cheaguri în stomac. El este asemănător laptelui matern și este digerat mai ușor. La fel, este mai puțin alergenic, deoarece conține mai puțină lactoză ca laptele de vacă.  

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Căror copii le sunt categoric interzise produsele lactate acide?

Dacă micuțului i s-a pus diagnosticul de alergie la lactoză, nu trebuie să îi dați produse lactate. Unii părinți consideră că dacă laptele este folositor, copilul trebuie neapărat să îl bea, dar cu acest diagnostic produsele lactate sunt interzise categoric. Poate exista și o alergie mai ușoară la lapte, manifestată prin scaun moale, iar părinții trebuie să fie atenți, pentru a nu ajunge la intoleranță totală.

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac

Laptele și produsele de lapte în alimentația copilului. Interviu cu nutriționistul Anastasia Valac Ce probleme de alimentație pot fi soluționate cu ajutorul produselor lactate acide?

Produsele lactate acide sunt fermentate, de aceea dacă micuțul are probleme de digestie, acestea sunt asimilate mai ușor. În plus, produsele care conțin probiotice stimulează formarea florei intestinale normale, care ajută la digestie. Cu toate acestea, dacă micuțul are probleme acute legate de tractul gastrointestinal, produsele lactate trebuie consumate cu atenție.

A pregătit Irina Captelchina